Wie zijn bedrijfsvoering efficiënter wil inrichten, komt al snel uit bij automatisering. Maar hoe bepaal je welke machine je nodig hebt? Slagers Piet en Gert-Jan Schipper laten zich bij deze keuze steevast bijstaan door Delmo. “Hun begeleiding maakt echt het verschil.”

Hoe behoud je je ambacht in tijden van personeelstekort? En hoe onderscheid je je van andere slagerijen als je tegelijkertijd wel de processen efficiënter wil maken? Deze vraagstukken houden veel slagers vandaag de dag bezig. Dat geldt ook voor de broers Piet en Gert-Jan Schipper, de vierde generatie eigenaren van Slagerij Schipper in Oud-Beijerland. De zaak werd opgericht in 1905 in het centrum van het dorp. In 1978 kwam daar een productieruimte annex worstmakerij bij, een paar honderd meter verderop. “Hier maken we onze eigen vleeswaren en worst. Het is, naast rundvlees, de grote pijler van onze zaak”, vertelt Piet Schipper. Een huisgemaakt assortiment is volgens hem dé manier om je slagerij toekomstbestendig te houden. “Met een uniek aanbod onderscheid je je. Daar komen de klanten voor naar ons.”

Tegelijkertijd zijn de broers bezig hun bedrijfsvoering naar een hoger niveau te tillen. Piet: “Ook wij hebben te kampen met personeelstekort; geschoolde medewerkers zijn schaars. Automatisering helpt om dat tekort te compenseren en om onze processen te versnellen.” Broer Gert-Jan vult aan: “Het mengen van het worstdeeg en het knopen van kook- en rookworst zijn klusjes die heel goed door machines overgenomen kunnen worden. Bovendien zorgen machines voor een constanter en hygiënischer product.” 

Hele productielijn

Delmo en Slagerij Schipper onderhoud Slager Piet Schipper (links) en Henk van Ommeren van Delmo. Piet: “Natuurlijk moet de boel onderhouden worden – ook dat regelt Delmo - maar deze machines gaan een leven lang mee.” (© Peter Roek)

Dus werd in de loop der jaren bij vaste leverancier Delmo stapsgewijs een hele productielijn voor de worstmakerij aangekocht: een wolf, cutter, clipper, vacuüm tumbler, vacuüm continuvuller, kookketel, rookkast en vacumeermachines voor de verpakkingen. Piet: “Al sinds de oprichting van het bedrijf 61 jaar geleden is onze slagerij vaste afnemer van Delmo. Alles wat wij als versspecialist nodig hebben, kunnen we er bestellen. Van schorten tot schoonmaakartikelen, verpakkingen tot gereedschappen en van kunst- en natuurdarmen tot apparatuur.” 

Henk van Ommeren van Delmo vertelt: “We leveren een divers pakket aan machines waaronder rookkasten, afwasmachines, vulmachines, clippers, vacuümmachines, en we zijn ook preferred supplier van sterke merken. Zo hebben we diverse machines en apparatuur van K+G Wetter in ons assortiment, waaronder schotelcutters en mengautomaten wolven. Kenmerkend voor K+G Wetter machines is de goede kwaliteit en hoge hygiënische standaard.”

Recent zijn bij Slagerij Schipper een clipper en vacuüm-tumbler geïnstalleerd. “Natuurlijk hebben we ons breed georiënteerd bij meerdere merken. Maar uiteindelijk kwamen we toch weer bij Delmo uit”, aldus Gert-Jan. Piet knikt: “De producten zijn top, maar de begeleiding maakt echt het verschil. Als we ergens tegenaan lopen, zijn ze bij Delmo altijd beschikbaar voor overleg. Bijvoorbeeld bij storingen van machines: de monteurs zijn bekwaam en hebben veel kennis van ons vakgebied. Stilstaan in bepaalde fases van ons productieproces is funest, dat realiseren ze zich goed. Ze weten altijd, echt áltijd, een oplossing te bedenken.” 

Sparringspartner

Delmo en Slagerij Schipper machines (© Peter Roek)

Ook bij de aankoop van apparatuur toont Delmo zich een echte sparringspartner. Maatwerk staat bij het bedrijf hoog in het vaandel. Henk licht toe: “We ondersteunen klanten met technische vraagstukken en geven training en scholing. Ook als er interesse is in nieuwe machines gaan we langs om een inventarisatie te maken. Welke apparatuur staat er al? Waarvoor gaat de machine precies worden gebruikt? Wat zijn de productiehoeveelheden? Op welke snelheid wordt gewerkt? Welke ambities zijn er? Met die wetenschap kunnen we een zo passend mogelijk advies uitbrengen. Onze ervaring is dat klanten geregeld zelf een grotere machine willen aanschaffen dan nodig is. We streven ernaar om de meest geschikte machine te leveren.” 

Maatwerk helpt de slagersbroers ook om het ambacht in ere te houden: “Bij Delmo is veel kennis over de werking van de apparatuur. Zo adviseren ze ons over hoe we een ambachtelijke beleving voor onze producten realiseren. Denk aan de stand van de vacuüm-tumbler; bij een hoog aantal omwentelingen krijgt je ham meer een industriële uitstraling. Dat willen we natuurlijk niet in het ambacht”, aldus Piet. Hij vertelt dat ze met de nieuwe machines enkele processen weer enorm hebben kunnen versnellen: “Grote stukken rookvlees moesten voorheen wel zeven tot acht weken zouten. Nu met de vacuümtumbler hebben we die tijd met de helft verkort.”

Verhuizing

Aan het eind van komende zomer verwachten de broers te verhuizen naar een nieuwe locatie in de buurt, waar productie en winkel onder één dak komen. De toonbank wordt groter en zal meer ruimte bieden voor traiteurproducten. Alle apparatuur verhuist gewoon mee. “Delmo ondersteunt ons onder andere met de verhuizing, plaatsingen en installatie; dat gaat niet passen in onze bedrijfswagen”, lacht Piet. Gert-Jan: “We focussen ons helemaal op de eigen winkel. Daar hebben we genoeg aan.” Piet vult aan dat opschaling van de productie de enige reden zou zijn om nieuwe apparatuur aan te kopen. “Natuurlijk moet de boel onderhouden worden – ook dat regelt Delmo - maar deze machines gaan een leven lang mee. Het is een betere investering dan een auto.” 

Delmo logo

Delmo
GOUDA | GRONINGEN | TILBURG
(088) 8543 800 | www.delmo.nl

Altijd op de hoogte blijven?