Worst maken is een prachtige hobby én een bijzonder effectief verdienmodel. Dat weten de leden van het Worstmakersgilde als geen ander. Tijdens de bijeenkomsten van het gilde wisselen slagers waardevolle tips en recepten uit.

“De meeste slagers willen niets liever dan slager zijn,” weet voorzitter Marianne Strijbos uit eigen ervaring. Ze is getrouwd met Henk Strijbos - Meester Slager en Meester Worstmaker. “Hij is een prototype slager, met een enorme passie voor zijn vak en voor mooi vlees. Daar kan Henk met zoveel liefde over praten. Die passie zie ik bij alle gildeslagers.”

Vakidioten

Het Worstmakersgilde biedt een platform voor deze ‘vak­idioten’, zoals Strijbos hen noemt. Het gilde organiseert vier keer per jaar een regiobijeenkomst waar de slagers ideeën en ervaringen uitwisselen, een masterclass over een actueel onderwerp en een jaarlijkse bijeenkomst voor alle leden. Bekroond gildeslager Jacob Kempenaar uit Drenthe is een trouw bezoeker van de meetings. “Binnen het gilde is verschrikkelijk veel kennis aanwezig,” zegt Kempenaar. “We delen die kennis gerust met elkaar, ik vind het geen probleem als andere slagers mijn recepten gebruiken.” En het gaat bij de samenkomsten niet alleen over worst, zegt Kempenaar. “We bespreken alles wat we bedrijfsmatig meemaken. Maaltijden worden bijvoorbeeld steeds belangrijker.”

Veel winst

Strijbos beaamt dat. “Goede maaltijdcomponenten kunnen veel winst opleveren. Klanten kopen maaltijden, zonder er iets anders voor te laten liggen. Vorig jaar hebben we een ontzettend leuke regioavond over dit onderwerp gehad.” Voordat de maaltijden bij de regiobijeenkomst aan bod kwamen, had Strijbos het thema al bij haar man onder de aandacht gebracht. Die liet zich, zoals Strijbos gewend is, niet makkelijk overtuigen. Strijbos: “Totdat hij zag wat het opleverde. Met boeuf bourguignon verdien je veel meer dan met hachée- of soepvlees. Drie kilo vlees wordt tien kilo eindproduct. En die maaltijden vliegen over de toonbank. Je laat kansen liggen als je je niet bewust bent van dit soort mogelijkheden.”

Naast de bijeenkomsten organiseert het Worstmakersgilde twee keer per jaar een (onverwachte) keuring. Met het uitgebreide juryrapport kunnen de aangesloten slagers de kwaliteit van hun producten continu verbeteren. “De jury is niet voorzichtig met commentaar,” zegt gildeslager Kempenaar. “Dat houdt ons scherp. Ik wil mijn klanten altijd iets verkopen wat hoogstaand is.” De (regio)kampioenen kunnen rekenen op veel publiciteit en extra klandizie. Van het Worstmakersgilde krijgen zij persberichten, foto’s en een banner voor in de winkel, zodat ze hun winst direct kunnen uitdragen.

Erfgoed

Strijbos ziet het aantal slagers in Nederland gestaag afnemen. Daarom zet zij zich met het Worstmakersgilde in om het ambacht van worst maken te laten bijschrijven op de lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland van Unesco. Strijbos: “Zo willen we die specifieke kennis, die ooit van generatie op generatie werd doorgegeven, borgen voor de toekomst. De eerste stap in deze procedure is genomen en ik zie dat er al meer aandacht komt voor het ambachtelijk produceren van worst. Het had een oubollig imago, maar het is nu hip aan het worden. Daar ben ik trots op.”

Logo gildeslager

Het Worstmakersgilde
Secretaris Mulderweg 51
8071 HL Nunspeet
hetworstmakersgilde.nl
0341-700209
info@gildeslager.nl

Altijd op de hoogte blijven?