Wat zijn de nieuwste trends in menukaartmaterialen?

17 februari 2025 partner content Pixabay
TRENDS | De menukaart is het eerste wat je in handen krijgt als je een restaurant of café binnenloopt. Het is dus een belangrijk onderdeel van de eerste indruk die een zaak maakt. Tegenwoordig draait het bij menukaarten niet alleen meer om de inhoud, maar ook om het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.

Steeds meer horecazaken kiezen voor duurzame en unieke materialen die passen bij hun zaak. In dit artikel bespreken we de nieuwste trends op het gebied van menukaartmaterialen en hoe dit ook kan bijdragen aan de sfeer en beleving.  

Menukaarten van duurzame materialen

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in de horeca en dat zie je ook terug in de keuze van menukaartmaterialen. Veel restaurants kiezen voor een menukaart met milieuvriendelijke opties, zoals gerecycled papier of zelfs hout. Deze producten passen perfect bij restaurants met biologische producten of een landelijke stijl. 

Een vleugje luxe

Sommige restaurants willen dat hun menukaarten net zo exclusief aanvoelen als hun gerechten. Daarom zie je daar vaker luxe menukaarten van materialen zoals leer, fluweel of iets met een gouden randje. Bij Publicamenucards kun je menukaarten laten maken die zowel stijlvol als praktisch zijn voor alle soorten horeca. 

Technologie in de menukaart

Technologie zie je tegenwoordig ook vaker terug in restaurants. Veel restaurants gebruiken QR-codes waarmee je via de telefoon de menukaart kan bekijken. Dit is handig en makkelijk te updaten. Toch zijn er ook veel horecazaken die liever bij een fysieke kaart blijven. Omdat dit toch wat traditioneler is en de klanten toch echt iets in hun handen hebben. Toch kun je deze menukaarten ook origineel maken door kaarten te bevestigen met clips of magneten in een houten frame. 

Kleur en design maken het verschil

Het materiaal van een menukaart is belangrijk, maar de uitstraling en het ontwerp zijn minstens zo belangrijk. Kleuren, patronen en texturen bepalen hoe een kaart aanvoelt. In minimalistische restaurants zie je vaak simpele en rustige ontwerpen terugkomen. En in een hippe lunchroom kunnen felle kleuren en opvallende prints juist super goed werken. Voor wat extra luxe kun je ook kiezen voor een kaart met structuur zoals linnen. 

Menukaarten die bij het interieur passen

Door de menukaart af te stemmen op het interieur van de horecazaak, zorg je voor een mooi samenhangend geheel. In een industriële zaak zie je bijvoorbeeld vaak stoere materialen zoals metaal of hout terugkomen op de menukaarten. Voor een restaurant met een mediterrane sfeer kun je aardse tinten en natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld kurk gebruiken. Door de menukaart te laten aansluiten bij het interieur, versterk je de uitstraling van je zaak en creëer je een mooi compleet geheel. Een menukaart is dus veel meer dan alleen een simpele lijst met gerechten. 

Altijd op de hoogte blijven?