Waar moet u op letten bij het afwegen van vlees en gevogelte?

23 maart 2022 Partner content

Het afwegen van diverse vleesproducten brengt uiterste precisie en hygiëne met zich mee. Weegschalen, welke worden gebruikt in de vleesindustrie, worden veelal gereinigd met water(druk) en vaak voorzien van hygiënische eigenschappen. Ook zijn termen als “slim wegen” en een koppeling tussen weegschaal en software vandaag de dag zaken waarover u zich vooraf moet laten adviseren.

1. De schoonmaak van een weegschaal

In de vleesbranche speelt hygiëne een grote rol. Weegschalen worden meerdere malen per dag gereinigd met water(druk) om het ophopen van vuilresten te voorkomen. Het advies is dan ook wanneer een weegschaal in een vochtige omgeving wordt geplaatst altijd te kiezen voor een roestvrij stalen weegschaal. Met een roestvrij schalen weegschaal voorkomt u dat de weegschaal gaat roesten door vocht in de productieomgeving. Een bijkomend punt is de IP klasse van een weegschaal. De IP waarde hangt of hoe intensief u een weegschaal wilt reinigen. Zo kunt u een IP65 waterdichte weegschaal reinigen met een vochtige doek en een IP69K waterdichte weegschaal reinigen met water(druk). Deze weegschaal is dan ook volledig waterdicht. Tegenwoordig vind u diverse pakketweegschalen met verschillende IP klassen. Zorg altijd dat u zich laat adviseren door een erkend bedrijf en houdt hierbij essentiële vraagstukken in gedachte zoals: wordt de weegschaal in een vochtige omgeving geplaatst en hoe intensief wordt de weegschaal gereinigd.

2. Mobiel of vast gebruik

Een belangrijk punt is hoe een weegschaal zal worden gebruikt in het productieproces. Komt deze op een vaste plek of wordt deze op meerdere plekken in het bedrijf gebruikt. Binnen de vleesindustrie worden robuuste bankweegschalen en pakketweegschalen veelal op een vaste plek gebruikt. De weegschalen zijn dan ook vaak voorzien van een vaste 230V aansluiting. Dit heeft als voordeel dat een weegschaal continu gebruikt kan worden en niet tussentijds opgeladen hoeft te worden. Daarnaast worden vaak palletweegschalen gebruikt voor het verplaatsen van stapels kisten en kratten met product. Dit type weegschaal is vaak voorzien van een (oplaadbare) accu en moet eens in werkweek worden opgeladen. Plan dit moment altijd of zorg voor een extra accu, zodat u niet tijdens de productie stilvalt.

3. Geijkt of ongeijkt?

In praktijk komt veelal voor dat er verwarring ontstaat tussen ijken en kalibreren. Vaak wordt gedacht dat een gekalibreerde weegschaal minder nauwkeurig is dan een geijkte weegschaal. Echter is dit niet het geval. Het ijken van een weegschaal is namelijk alleen verplicht wanneer u direct handel pleegt over de weegschaal. Dit houdt in dat u op basis van het gewogen vlees een prijs calculeert en dit doorrekent. Een geijkte weegschaal moet daarom ook periodiek worden herkeurd. Dit mag echter alleen door een erkend keurder gebeuren. Na het keuren wordt de weegschaal verzegeld door een sticker. Let hierbij op dat u deze sticker niet verbreekt of wegpoetst. Instanties zoals het Nederlands Meet Instituut (NMi) doen periodiek controles op geijkte weegschalen of deze aan vastgestelde wetgeving voldoen.

Wanneer u geen prijs op basis van gewicht doorrekend, kunt u kiezen voor een ongeijkte weegschaal. Daarbij is een extra optie de weegschaal te laten kalibreren. Hierbij wordt de weegschaal afgesteld met gecertificeerde gewichten, zodat u er zeker van bent dan bijvoorbeeld 6 kilogram ook daadwerkelijk 6 kilogram op ieder punt van de weegschaal is. Na de weegproef wordt in tegenstelling tot keuren, oftewel ijken, de weegschaal niet verzegeld. Optioneel kunt u een rapport opvragen van de weegproeven, een kalibratierapport. Deze kunt u vervolgens overhandigen bij interne en externe controles als ISO en BRC.

4. De keuze tussen een standaard of slimme weegschaal

Vandaag de dag kunt u kiezen tussen een standaard of slimme weegschaal. In tegenstelling tot het traditionele wegen, stuurt u met slim wegen de gebruiker van een weegschaal aan op kwaliteit en productiviteit. Hierbij speelt de rol van data een grote rol. Slimme weegschalen zijn dan ook altijd gekoppeld aan registratiesoftware. Middels de software heeft u de prestatie van iedere werknemer live inzichtelijk en kunt u direct inspelen op foutieve wegingen of fraude.

5. Koppeling met registratiesoftware

Data speelt vandaag de dag een grote rol binnen iedere sector. Zo ook in de vleesindustrie. Vlees is een duur product. Belangrijk is het dan ook om grip en controle te hebben op de kwaliteit van afwegen. Hoeveel wordt er per verpakking afgewogen en hoe dicht is dit bij het streefgewicht? Door hier grip op te hebben verbetert u de kwaliteit van verpakking direct, waarbij het percentage give-away wordt gereduceerd. Daarnaast is het mogelijk te sturen op de prestatie van iedere werknemer en in te grijpen bij gevallen als fraude of veel foutieve wegingen. Periodiek kunt u een rapportage per medewerker, product of batch. Op essentiële gegevens kunt u zo voortijdig aansturen.

LRE foto 2

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven?