Vleesvervangers bijna net zo goed als echt vlees?

18 oktober 2022 partner content

In de huidige tijd waarin we ons steeds beter realiseren dat we met elkaar iets moeten doen tegen de opwarming van de aarde, zien we dat steeds meer mensen kiezen voor het eten van vleesvervangers. Aangezien het produceren van vlees gepaard gaat met een flinke uitstoot van CO2, is het dus belangrijk dat er steeds meer mensen overstappen, maar hoe gezond zijn deze vleesvervangers nu eigenlijk? Zijn ze net zo goed als vlees of zijn ze misschien zelfs wel gezonder? Kortom, genoeg om het over te hebben dus! Daarom nemen we je in dit artikel mee in de wereld van de vleesvervangers en geven we je antwoord op allerlei verschillende vragen.

Hoe begin je met vleesvervangers?

Wanneer je je steentje bij wilt dragen aan een beter milieu, dan is het minderen van vlees eten een goede eerst stap. Om het direct wat groter aan te pakken, is het verduurzamen van je huis ook een goede manier om de CO2 uitstoot te verminderen. Wel is het belangrijk te kijken naar energieleveranciers die groene energie leveren. Dit kun je eenvoudig tijdens het vergelijken van de goedkoopste energieleverancier via het internet. Door deze stap eerst te zetten, kun je dit verder uitbreiden door te beginnen met iedere week één dag geen vlees. De week erop nog een dag tot je uiteindelijk volledig van het vlees af bent. Het is misschien even wennen, maar uiteindelijk zal je je er stukken beter door voelen.

De voedingsstoffen

Als we gaan kijken naar vlees van de slager of naar vleesvervangers, dan blijkt dat er veel meer voedingsstoffen inzitten, dan in ‘echt’ vlees. Wat je namelijk ziet, is dat het verschil in bepaalde gevallen kan oplopen tot soms wel 40 procent. Een flink verschil als je het ons vraagt. Niet voor niets zien we daarom ook dat steeds meer mensen ook vanuit andere perspectieven de overstap maken naar vleesvervangers. Vooral in de huidige tijd waarin we gezonde voeding belangrijk vinden, is het extra van belang dat we ons bewust worden van het feit dat bepaalde vleessoorten simpelweg niet goed zijn voor onze gezondheid.

Welke voordelen heeft het nog meer?

Naast het feit dat je met het eten van vleesvervangers bijdraagt aan het verminderen van de uitstoot van CO2, heeft het nog veel meer voordelen. Zo zijn vleesvervanger natuurlijk volledig vrij van dierlijke eiwitten, cholesterol en hormonen, wat ze gezonder maakt dan vlees. Daarnaast bevatten de meeste vleesvervangers veel minder verzadigd vet, wat het ongezonde vet is wat het cholesterolgehalte laat stijgen.

Tot slot

Dat we met elkaar ons steentje moeten bijdragen aan het verlagen van de uitstoot van CO2 om de opwarming van de aarde tegen te gaan, dat moge duidelijk zijn. Toch blijkt dat het voor veel mensen lastiger is dan ze op voorhand hadden gedacht. Ondanks dat je het misschien lastig vindt om vlees volledig te laten staan, is het ook een goede stap om eens wat vaker de auto te laten staan of om de verwarming een paar graden lager te zetten. Alle kleine beetjes helpen, dus ook één van bovenstaande.

Altijd op de hoogte blijven?