Veelzijdige miso-smaken van Yama

16 augustus 2016

De Japanse keuken verovert gestaag Europa en combineert prachtig met onze Westerse smaak. “Goed nieuws voor de vleesvakman”, zegt Arjan Siemerink, culinair chef bij Yama Products. Om Japanse producten toegankelijker te maken, ontwikkelde Yama twee tongstrelende smaken: Miso Yuzu en Miso Sesame Ginger. “Combineer deze miso’s met wat durf, speelsheid en je eigen(wijs)heid en verover de consumenten.”

Misopasta ontstaat door fermentatie van sojabonen, rijst en zout. Miso Yuzu bestaat uit de beste zachte shiro miso met de unieke, rijke smaak van de geurige Japanse citrusvrucht yuzu. Miso Sesame Ginger heeft een accent van frisse gember en nootachtige sesam. Beide producten zijn perfect als dip, dressing, marinade, saus, bouillon of in jus. Je kunt ermee koken, stoven, grillen en het is te gebruiken bij rauwe producten. De Miso Yuzu combineert uitstekend met kalfsvlees of lamskoteletjes. De Miso Sesame Ginger past goed in hachee of sukade, of als saus of marinade bij een biefstukje. Beide miso’s kunnen bijvoorbeeld ook als marinade gebruikt worden voor kippenpootjes: marineren, roosteren in de oven en klaar!

GEMAKKELIJK

Arjan nodigt de vakslager uit ‘omgekeerd’ te denken: “De consument ziet een mooi stuk vlees en denkt: ‘Wat kan ik ermee?’ Ik zeg: ‘Welke producten en gerechten kan ik maken die passen bij het subtiele karakter van miso?’ Dan denk je ‘out of the box’. Met onze nieuwe miso’s ondersteunen we de vakman – hij kan zich snel en gemakkelijk onderscheiden. Zorg dat de mensen niet om je heen kunnen!”

UMAMI

De Japanse keuken zoekt altijd naar een evenwicht tussen zoet, zuur, zout en bitter. Miso voegt er een unieke smaak aan toe: Umami. Umami betekent ‘heerlijkheid’ en wordt ook de vijfde smaak genoemd. Wetenschappelijk is aangetoond dat we Umami als smaak waarnemen; het ontstaat door glutaminen die onder meer ontstaan bij rijping van een product. Yama maakt de miso’s zelf en is de enige producent van deze bijzondere smaken.

De miso’s van Yama passen bij zowel lichte als zware smaken van zoet tot hartig. Miso combineert met groenten, vis en vlees. Voorbeelden: bij barbecue, stoofvlees, bouillon, eend, haas, lams-, rund- en varkensvlees. Of bij salades of soepen, noem maar op. Nederlanders proberen immers graag iets uit. Arjan: “De miso’s zijn zeker niet alleen toe te passen in Aziatische gerechten, al wordt de Aziatische keuken wel steeds populairder. Ook als je overwegend andere gerechten aanbiedt, kun je dit niet buiten de deur houden. Ga eens een beetje toveren!’’

Laat je inspireren door Miso Yuzu en Miso Sesame Ginger en door het groeiende aantal recepten op www.yama.nl.

Altijd op de hoogte blijven?