Varkensvlees

17 november 2022 Partner content
Foto: Pixabay

BEDRIJFSINFORMATIE | Nederland is nog steeds een land dat groots is in de export van varkensvlees. Het vlees wordt dan ook op grote schaal gewaardeerd door velen, mede door de overheerlijke smaak en textuur. Er zijn vele soorten manieren waarop varkensvlees wordt gegeten, waaronder filetrollade, de varkenshaas, braadworst en procureur. Wanneer je deze overheerlijke stukjes vlees op de juiste manier bereid, kan je een simpele maaltijd omtoveren tot een prachtig gerecht waarmee je groots kan uitpakken!

Een zeer gewaardeerde smaak

Varkensvlees, mits de dieren goed zijn gevoed en het vlees goed is bereid, heeft een uitstekende vlees-vet verhouding. Vet in vlees zorgt voor de volle smaak en is daarnaast een belangrijke voedingsstof voor het menselijk lichaam. Het vet bevindt zich tussen de spieren van het dier en wordt ook wel marmering genoemd.

De smaak van varkensvlees wordt grotendeels bepaald door de voeding en leefomstandigheden die de dieren krijgen. Een hoog gewaardeerd varkensras in de Nederlandse vleesindustrie, de Duke of Berkshire, krijgt bijvoorbeeld een mix van granen en appels gevoerd en heeft veel bewegingsvrijheid tijdens zijn leven. Het vlees wordt hierdoor mals en sappig, met een goede marmering.

Gewaardeerde varkensrassen

Een aantal zeer gewaardeerde varkensrassen die hoog worden aangeschreven in Nederland, zijn de voorheen genoemde Duke of Berkshire en het Ibérico varken. Het laatste varkensras vindt zijn oorsprong in Spanje en wordt als de lekkerste soort beschouwd. Kenmerkend aan het vlees van het Ibérico varken, is dat het vaak kruidig is en dus een unieke smaak heeft. Ook heeft het vlees een fijne dooradering en is het super mals. Het vet in het vlees smelt vaak al bij kamertemperatuur; een goede eigenschap van het vlees.

De Duke of Berkshire kenmerkt zich daarentegen meer door de manier waarop de dieren worden opgevoed. Dit gebeurt namelijk op een stressvrije manier. De dieren krijgen veel bewegingsruimte, een gezond dieet en leven vrij van antibiotica. Als het aankomt op vet, neemt de Duke of Berkshire de eerste plaats in. De speklaag van dit vlees is namelijk tot wel drie keer zo dik vergeleken met andere rassen. Deze dikke vetlaag voegt ontzettend veel smaak toe aan het vlees, terwijl het tegelijkertijd super mals blijft.

Kies voor een zorgvuldig bereide maaltijd

Tegenwoordig is fast-food enorm in trek. Door de drukke leefstijl die we leven, is er weinig tijd om een gezonde en uitgebreide maaltijd te maken en rustig te zitten om hiervan te genieten. Men kiest sneller voor een burger bij een fast-food restaurant dan voor het zelf bereiden van een stukje vlees.

Betrouwbare en ervaren slagerijen hebben echter het beste vlees in huis voor een heerlijke maaltijd. Mits het op de goede manier wordt bereid, kan varkensvlees zorgen voor een heuse smaaksensatie. Kies bijvoorbeeld voor een varkenshaas, braadworst of filetrollade als hoofdingrediënt en combineer het stukje vlees naar keuze met wat groenten en aardappelen voor een simpele, vullende en gezonde maaltijd.

Altijd op de hoogte blijven?