BEDRIJFSINFORMATIE | In Japan zijn noedels echt heel populair en worden ze dagelijks door miljoenen inwoners gegeten. Handig, want het is gemakkelijk en snel te maken. Daarnaast is er ook ongelooflijk veel variaties in de noedels en de smaken die daarbij horen. Al deze smaken zijn weer beïnvloed door de verschillende regio’s en landen in Azië. En in Japan zijn ze er dus dol op, het wordt gerust als het hoofdingrediënt van de Japanse keuken beschouwd. En ook in Japan is er een grote variëteit in noedels. Udon, soba en ramen noedels zijn de drie meest voorkomende. Wij gaan ze voor je vergelijken zodat je straks weet naar welke noedels je moet grijpen als je trek krijgt in een portie.
Udon
Udon noodles zijn een van de dikste Japanse noedels en zijn over het algemeen dikker dan ramen (waarover later meer). Udon is wit van kleur en op tarwe gebaseerd, worden vaak koud geserveerd met een dipsaus tijdens de hete zomers of in een warme bouillon tijdens de kille winters. Het is dus afhankelijk van het seizoen wat er met de noedels gedaan wordt! Deze noedels zijn flexibel, veerkrachtig, springerig en kleverig. Er zijn twee basissoorten udon: de kanto en kansai stijl (ga deze ook zeker allebei proberen). Maar als je udon noedels in hun puurste vorm wil ervaren, raden we je aan het traditionele Japanse gerecht kake udon proberen. Dit gerecht wordt gekookt in een eenvoudige bouillon genaamd kakejiru. De bouillon voor kake udon wordt gemaakt met behulp van drie veelgebruikte Japanse ingrediënten zoals dashi, mirin en sojasaus. Sint-jakobsschelpen, tempura of zelfs heerlijk varkensvlees kunnen worden gebruikt als toppings voor kake udon.
Soba
Soba noodles worden gemaakt van een mix van tarwe- en boekweitmeel. En precies door deze mix zien ze er zo grijs en/of bruin uit. Ze zijn van nature glutenvrij, dus en zitten bovendien boordevol aminozuren en antioxidanten. Soba noedels worden geserveerd in warme bouillon of koud met een dipsaus genaamd tsuyu (een mix van o.a. sojasaus). Daarnaast is toshikoshi soba een belangrijk gerecht dat gemaakt wordt met soba noedels. Men eet dit voornamelijk om het nieuwjaar te vieren! De Japanners zien de lengte van de noedels als een lang leven en omdat de noedels gemakkelijk te snijden zijn, wordt het ook gezien als een moment van loslaten van het verleden.
Ramen
Ramen is een van de bekendste Japanse noedels en wordt meestal beschouwd als (betaalbaar) comfortfood voor iedereen. Ramen is een dunne, lichtgele noedel op basis van tarwe. Deze noedels zijn vaak krom of golvend en worden gemaakt van bloem en kansui. De ramen worden meestal gedoopt in een vlezige en soepachtige bouillon. Ja, de lekkere bouillon is wat ramen zo beroemd heeft gemaakt en waar jij en ik het van kennen. Deze bouillon wordt meestal gemaakt op basis van kip, varkensvlees of vis. De vier belangrijkste soorten Ramen soep zijn shoyu, miso, tonkotsu en shio. Maar afhankelijk van in welke regio de ramen wordt gemaakt, proeft het elke keer weer anders.
Tot slot
Het moge duidelijk zijn dat udon, soba en ramen noedels zijn gemaakt van verschillende ingrediënten. En eigenlijk is zowel het kookproces, als de manier waarop ze smaken en worden geserveerd geheel anders. Het is dus, althans voor ons, echt onmogelijk om te zeggen welk van deze noedels het lekkerste is. Daarvoor moet je toch echt zelf de keuken in springen!