Slager en kok Johannes Hoekstra werkt al dertig jaar met Epos

7 september 2023 Xandra Veltman Anne van der Woude

“Onze cultuur verandert. Consumenten vinden het niet meer erg om goed te betalen voor lekker eten en gaan graag naar de kwaliteitsslager, ook jongeren.” Dat stelt Johannes Hoekstra, al dertig jaar eigenaar van Kwaliteitsslagerij De Schrans. “Mensen laten zich graag in de watten leggen, en Epos en ik weten daar wel raad mee.”

Kwaliteitsslagerij De Schrans in Leeuwarden verkoopt kalfs- en rundvlees van ‘Limousin Farm Fryslân’, diervriendelijk gefokt in Gaast door winkeleigenaar Johannes Hoekstra. Lammeren hebben ze ook. “De boerderij was van mijn vader”, vertelt hij. “Ik werkte daar én rolde het slagersvak in via een baan bij de Vleeschmeesters. Die wilden in 1994 hun solitaire winkels kwijt en ik nam deze zaak over. In 1998 nam ik ook onze boerderij over en stapte vervolgens over van melk- naar vleesvee. En al die dertig jaar werk ik ook al met Epos. We delen een lange historie.” 

Goed en lekker eten

Hij is ondernemer in hart en nieren, vooral als het over goed eten gaat. Ook het varkensvlees en de kip die hij inkoopt zijn van de beste kwaliteit. Bovendien is Johannes gediplomeerd kok en zijn liefde voor goed en lekker eten is te zien aan het assortiment. Wie de grote winkel met de glazen voorpui binnenloopt, ruikt de gekruide kip op de kippengril en kijkt z’n ogen uit. In de vitrines liggen tientallen rundvlees- en varkensvleesdelen, lamsvleesproducten en kip. De slagerij biedt een ruime keus aan maaltijden en salades, plus allerlei snacks: van tortilla’s tot satés. Eén vitrine ligt vol voorverpakte vleeswaren, een andere vol specialiteiten uit eigen worstmakerij. Johannes heeft oog voor de combinatie van traditie en trends.

“De maaltijden worden steeds populairder”, constateert Johannes. Hij profiteert daarbij van de marinades, kruidenmixen en maaltijdsauzen van Epos. “Dit derde kwartaal heeft Epos een kwartaalaanbieding voor maaltijdsauzen 5 + 1 gratis. Ik probeer zo wel producten uit, maar bestel vooral zodra ik iets nodig heb. Epos levert snel! Leuk vind ik verder dat Maurijn van der Werf, de rayonmanager van Epos, hier komt en nieuwe dingen laat proeven. Soms is er weinig tijd om iets te bedenken en de recepturen van Epos brengen me weer op ideeën.” Maurijn zelf vindt het bijzonder om met zo’n ‘oude rot in het vak’ kennis uit te wisselen. “Een groot deel van ons assortiment is mede ontstaan dankzij zulke wisselwerking. Ik ben een jonge slager en werk nu enkele jaren voor Epos, waardoor ik veel weet van die kant van het vak. Vandaag heb ik met Johannes de kiptaco gemaakt. Ik ben benieuwd wat de klanten ervan vinden.”   

Tijd te kort

Epos Maurijn van der Werf en Johannes Hoekstra (© Anne van der Woude)

Er kan altijd meer met maaltijdsauzen, stellen de twee. Eigen accenten toevoegen of sauzen en kruidenmengsels combineren. Johannes: “Het maaltijdsegment groeit. En ook al wordt alles duurder, consumenten vinden het steeds minder erg om geld uit te geven aan lekker eten. De cultuur verandert. Ik denk dat slagers die volhouden of die nu beginnen een goede tijd tegemoet gaan. Ik ben wat ouder en voor mij is tijd het sleutelwoord. Het slagersvak is arbeidsintensief en personeel is lastig te vinden. Ik maak bijna alles zelf. Daarnaast heb ik m’n eigen kookstudio in Gaast: Kookstudio Kij&Lekker waar we workshops en demo’s verzorgen. Daar wil ik graag meer tijd voor vrijmaken.” Mede daarom benut Johannes de support van Epos goed. “Vorig jaar kwam Epos met de inspiratiemap met recepten, die ik steeds aanvul. Ook gebruik ik nog altijd de oudere recepten. Ik pak gewoon wat me goed lijkt en ben altijd in voor vernieuwing.” “En dat laatste”, lacht Maurijn, “is bij ons niet tegen dovemansoren gezegd.” 

Epos logo klein

Epos Specerijen
Galvanistraat 20
3861 NJ Nijkerk
+31(0) 33 24 77190
www.epos-specerijen.nl

Altijd op de hoogte blijven?