Runder Bavette Steak: Een diepgaande blik op deze culinaire favoriet

1 augustus 2023 Partner content Paul Hanaoka via Unsplash

Hoe te bestellen en te bereiden voor een onvergetelijke maaltijd

BEDRIJFSINFORMATIE | De runder bavette steak is in Nederland nog niet heel bekend, maar begint nu ook in ons land steeds meer liefhebbers te krijgen. Hier lees je alles wat je moet weten over het bestellen en bereiden van dit unieke stukje vlees. 

Wat is runder bavette steak?

Voordat je weet of een bavette steak iets voor jou is om te proberen, moet je uiteraard een idee krijgen van wat voor vlees dit precies is en wat het zo uniek maakt. De bavette steak wordt gesneden uit het meest dikke gedeelte van de buikwand van het rund, ook wel flanchet genoemd. Wat dit stuk vlees zo bijzonder maakt is dat het hier gaat om werkvlees, wat betekent dat het vlees gedurende het leven van het rund actief gebruikt is, onder andere om de organen te beschermen. In tegenstelling tot veel andere soorten is deze steak dan ook minder mals. De structuur is wat grover en harder: het vlees bevat vliezen en een lange draad. Het vetpercentage is wel hoog, wat de smaak ten goede doet. Een andere naam voor runder bavette steak is flank steak, wat duidt op het gedeelte van de koe waar het vlees vandaan komt. 

Hoe kun je bavette bestellen?

Runder bavette steak kan op verschillende manieren besteld worden, zoals de meeste steaks. Omdat deze steaksoort nog niet zo populair is in Nederland kan het een iets grotere uitdaging zijn om het unieke stuk vlees te vinden, maar toch zijn er genoeg opties. Je kunt rondkijken bij je lokale slager, maar om er zeker van de zijn dat je de steak in handen krijgt kun je ook online je bavette bestellen. Er zijn online veel slagers die het vlees verkopen in verschillende hoeveelheden.

Hoe bereid je runder bavette steak?

Als eerste moet de steak gesneden worden. De bavette steak heeft een sterke smaak, maar kan doordat het werkvlees is wat taai zijn van structuur. Daarom wordt aangeraden om de steak in dunne lappen te eten. Je snijdt uiteraard tegen de draad in, met een scherp mes. Wacht 30 minuten met snijden nadat je de steak uit de koelkast hebt gehaald, zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Dep de steak vervolgens droog en bestrooi met peper en zout. Nu is hij klaar om gebakken te worden. Omdat de steak dun is, heeft hij geen lange baktijd nodig.

Op de barbecue grill je de steak gedurende één minuut in het midden van de barbecue aan beide kanten. Vervolgens laat je hem nog drie minuten garen op de zijkant van de barbecue, waarna je hem in aluminiumfolie inpakt en nog acht minuten laat rusten voordat je hem serveert.

De bereiding in de koekenpan gaat op een vergelijkbare manier. Zet de pan op hoog vuur en laat een klontje boter smelten. Bak de steak rondom bruin in één minuut en laat hem daarna nog drie minuten doorgaren. Verpak hem vervolgens in aluminiumfolie en laat acht minuten rusten voor serveren. Het vlees mag in het midden nog rood zijn.

Runder bavette thuis laten bezorgen? Neem dan eens een kijke op de website van Inamood.nl

 

Altijd op de hoogte blijven?