
Het gerichter aansturen van beide directies draagt verder bij aan de kwaliteit van ons werk. Hiermee bereidde de NVWA zich ook voor op de komst van de medewerkers Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS). De nieuwe collega’s zijn per 1 januari 2025 in de functie als ondersteunend medewerker toezicht (OMT) bij de directie slachttoezicht in dienst getreden.
De OMT’ers kregen een warm welkom tijdens hun onboarding. Ze kregen informatie over de NVWA in de breedste zin van het woord. Een formeel moment was het afleggen van de ambtseed of belofte waaraan een workshop integriteit vooraf ging. Het was een uitstekende sfeer en de nieuwe collega’s gaven aan zich welkom en gehoord te voelen. Op de onboardingsdagen zelf waren er ook veel collega’s om te helpen, waaronder André Beekman en Maurice de Beere, beiden werkzaam op de afdeling veterinaire keuring & exportcertificering. Zij hebben een aantal jaar geleden de overstap gemaakt van KDS naar NVWA.
Beiden benadrukken het belang van de onboarding die alle OMT collega’s krijgen na de overgang naar de NVWA. “We hadden vooraf veel gesprekken en vergaderingen, maar toen het eenmaal zover was, waren we goed voorbereid”, zegt André. “Ik heb zelf twee dagen meegeholpen met de onboarding. Als ervaringsdeskundige kon ik mensen uitleg geven en geruststellen. Alles was nieuw voor hen, maar de onboarding werd goed georganiseerd door de NVWA.” Maurice voegt daaraan toe: “De meeste vragen gingen over de systemen. Voor ons waren sommige veranderingen ook nieuw dus we begrepen goed wat ze doormaakten. Het was even wennen voor zowel de NVWA als voor de nieuwe collega’s, maar na een paar weken waren al veel collega’s op weg geholpen.”
Afstand verkleinen
André vertelt dat de overgang naar de NVWA vooral bedoeld is om de afstand tussen de overheid en de controleurs te verkleinen. “Het werk van KDS is teruggehaald naar de overheid zodat de lijnen korter worden en dat we als NVWA meer ogen en oren op de vloer hebben. Dit is beter voor de voedselveiligheid en het dierenwelzijn.”
Andere benadering
Beiden merken dat de veranderingen vooral zichtbaar zijn in hun dagelijkse werkzaamheden en in de manier waarop ze met vleesprofessionals omgaan. André: “De nieuwe OMT’ers doen nog steeds dezelfde controles en methodes, maar nu benaderen de bedrijven hen toch anders omdat ze nu NVWA-ambtenaren zijn. De lijn naar de dierenartsen is korter en efficiënter, en dat heeft zeker geleid tot een verbetering in de kwaliteit en consistentie van het werk.”
Maurice bevestigt dit: “De werkzaamheden op de werkvloer zijn niet veranderd voor de OMT’ers, maar je merkt wel dat de collega’s nu als ambtenaar van de NVWA worden gezien. Het brengt meer verantwoordelijkheid met zich mee, maar ook een gevoel van trots. Daarbij komt dat we nu ook met digitale systemen werken. Iedereen is nu meer onderdeel van het toezicht, wat het meer oplossingsgericht maakt.”
Trots
Maurice is trots op wat hij heeft bereikt binnen de NVWA, vooral op zijn rol bij het begeleiden van de nieuwe OMT’ers in het gebruik van systemen en alle andere vragen die zij hebben. “Ik heb echt het gevoel dat mijn werk ertoe doet, zowel bij de NVWA als bij de bedrijven waar ik toezicht houd.