Marcel Scholten heel blij met vernieuwde winkel én glycol-koeling

27 november 2020

‘Het lijkt wel een metamorfose uit een woonprogramma’

Uw Slagerij ’t Loo in Heiloo heeft een complete metamorfose ondergaan. Er is een duidelijke looproute gecreëerd, waarbij klanten door de hele winkel lopen en vanuit het zelfbedieningsmeubel gemakkelijk lekkernijen meenemen. De nieuwe koeltoonbank draait op glycol. De werkruimte achter is uitgerust met een speciale gehaktcel en aan de voorkant van de zaak is een speciale bestelzuil geplaatst.

De vernieuwde winkel is 18 september geopend. De verbouwing was een grote wens van de compagnons Pieter Krom en Marcel Scholten. In 2008 zijn zij beiden toegetreden tot de Keurslagerij van Kees Burger en sinds 1 januari 2017 zijn ze samen eigenaar van het bedrijf. ‘We hebben drie winkels, twee in Heiloo en één in Egmond aan den Hoef, en een centrale worstmakerij, die samen één bedrijf vormen’, legt Marcel Scholten uit. ‘Sinds 31 oktober 2019 zijn we geen Keurslager meer, maar hebben we gekozen voor Uw Slager.’

Nieuwe uitstraling

De winkel heeft in samenwerking met Emondt – KMI een totaal andere uitstraling gekregen. ‘De inrichting is echt van deze tijd met mooie grijstinten. Onze vloer heeft een betonlook gekregen. De grijstinten komen terug in onze wandtegels en de houtstructuur onder de toonbank. We vinden het belangrijk om te kiezen voor een kleur die we zelf mooi vinden. Bovendien zorgen de grijstinten voor een mooi contrast’, legt Marcel uit.

Ook is er veel meer ruimte gecreëerd, zowel voor de slagers als de winkeldames en de klanten. ‘Er kan nu veel efficiënter worden gewerkt.’ De slagers werken niet volledig in het zicht. Dat is een bewuste keuze. ‘Het open werken heeft voor- en nadelen. Als mensen je aan het werk zien, dan moet je ­ervoor zorgen dat alles écht heel erg netjes is. Bijvoorbeeld ook tijdens de kerstdrukte. Wij hebben ervoor gekozen om achter een ­muurtje te werken, maar wel in de buurt van de klant, zodat we indien nodig hun vragen kunnen beantwoorden en vlees voor hen op maat kunnen afsnijden.’

Gehaktcel

In de werkruimte is een speciale gekoelde ­gehaktcel aangelegd. ‘Gehakt wordt meestal buiten de koeling klaargemaakt. Vooral in de zomermaanden staan slagers dan vaak in de warmte te werken.’ Dat moet anders, vond hij. ‘We hebben een speciale, afgesloten ruimte ­laten maken. Daarin hebben we onze gehaktmolen en menger geplaatst. In de ruimte is een putje aangelegd, zodat we alles gemakkelijk schoon kunnen maken en het afvalwater snel wegstroomt. Onze snippers liggen gekoeld te wachten, vervolgens worden ze koud verwerkt en daarna wordt het gehakt gekoeld opgeslagen. Het gehakt komt dus niet in aanraking met warme lucht. Dat komt de kwaliteit ten goede en geeft veel meer rust in het werkproces.’

Corona-proof

Slagerij 't Loo_advertorial Emont KMI_2

Voor de klanten is er ook veel meer ruimte in de nieuwe winkel. ‘We zijn nu helemaal ­corona-proof’ lacht Scholten. Al heeft de extra ruimte niets met de coronamaatregelen te ­maken. ‘De nieuwe opzet van de winkel was al voor de komst van het coronavirus bedacht, maar de extra ruimte komt natuurlijk heel goed uit.’ Sinds de heropening heeft de ondernemer twee aanpassingen gedaan. ‘We hebben ons vriesmeubel naar het midden van de winkel verplaatst. Zo ontstaat een betere looprichting. Mensen gaan nu linksom de winkel in en rechtsom de winkel uit. Ook hebben we digitale pijlen voor aan het plafond aan­geschaft om de route extra te benadrukken.’

De looproute werkt uitstekend. ‘Vanuit ons diepvriesmeubel verkopen we nu extra veel soep. Daarna lopen de klanten door naar ons meubel met voorverpakte artikelen om lekkere dingen mee te nemen. Hierin liggen onder meer salades, spekblokjes, sausjes, gevulde stokbroodjes, shoarma- en hamburgerpakketten en aanbiedingen zoals gehakt, schnitzels en biefstuk. Vervolgens kunnen de klanten bij de toonbank de overige producten bestellen en afrekenen. Ze lopen nu echt door onze hele winkel en nemen veel meer producten mee.’ Het bevalt zo goed dat de slager ook na de coronaperikelen de loop­route blijft gebruiken. ‘Ook onze pijlen blijven schijnen’, zegt hij lachend.

Metamorfose

De klanten hebben positief gereageerd. ‘Ze vinden het een schitterende en gezellige winkel.’ Zelf is de ondernemer ook heel tevreden. ‘Het lijkt net een metamorfose uit een woon­programma. Emondt – KMI heeft alles precies zo uitgevoerd, zoals we voor ogen hadden. Vroeger waren er bijvoorbeeld geen computeraansluitingen. Tegenwoordig heb je daar steeds meer van nodig. Daarom zijn deze aansluitingen nu op verschillende plaatsen in de winkel gerealiseerd. In de oude situatie liepen er overal draden. Nu is alles mooi geïntegreerd, zodat we goed schoon kunnen maken.’

Heel blij is hij met de nieuw toonbankkoeling op basis van glycol. ‘Deze bevalt ons uitstekend. Er is constant een goede temperatuur en het vlees droogt niet uit. Daardoor is er minder derving. In verhouding viel de prijs van de ­koeling ons reuze mee; het was één procent meer op de hele verbouwing.’
De bestedingen in de winkel zijn sinds de ­heropening flink gestegen. ‘Dat komt mede door de komst van het zelfbedieningsmeubel, waaruit de klanten gemakkelijk iets mee­nemen.’ Het voorverpakken vereist een andere werkwijze. ‘Alle producten worden van de juiste THT voorzien. We moeten eerder ­schakelen en ervoor zorgen dat we voldoende voorraad hebben. Dat was even wennen, maar het gaat steeds beter. ‘

Bestelzuil

Onlangs hebben de ondernemers een bestelzuil in de winkel geplaatst. ‘Dat soort zuilen kom je ook bij de McDonald’s tegen’, legt Scholten uit. ‘Klanten kunnen bijvoorbeeld via de zuil grillworst, een bakje filet americain en een biefstukje bestellen en ter plekke af­rekenen. De bestelzuil staat aan de buitenzijde. Na het afrekenen krijgen de mensen een bonnetje mee en kunnen ze hun andere boodschappen gaan doen. Ondertussen wordt de bestelling verwerkt. Vervolgens kunnen ze met het bonnetje bij de afhaalbalie hun producten ophalen.’

Voordelen van glycol

Koeling op basis van glycol is niet alleen heel energiezuinig, maar er wordt ook heel gelijkmatig gekoeld. Dit zorgt in combinatie met het staand glas en de neusventilatie, waardoor de ruiten niet meer beslaan, voor een hele innovatieve koeling. Bij plaatkoeling moet er rekening gehouden worden met bepaalde afmetingen, maar bij deze nieuwe vorm van koelen niet. Deze koeling is per centimeter uit te breiden. Naast koelen met glycol zijn er nog andere koeltechnische systemen, zoals koelen met CO2, propaan en met diverse synthetische koudemiddelen. In overleg met de ondernemer bespreken de adviseurs van Emondt - KMI welke koeling het beste bij de betreffende winkel past.

Emondt KMI logo_klein

Marssteden 64
7547 TD Enschede
www.emondt.nl

Altijd op de hoogte blijven?