Hoe vlees een centrale plaats inneemt in het Paleo dieet

18 oktober 2022 partner content

Volg jij het paleo dieet, dan is de kans vrij groot dat je ontzettend veel vlees en vis eet. Vooral vlees vorm namelijk de basis van dit dieet. Om je een idee te geven hoe dit exact zit en hoe het komt dat vlees zo’n belangrijk onderdeel is binnen dit dieet, is het eerst goed te weten wat het paleo dieet nu exact is. Speciaal daarom leggen we je in dit artikel niet alleen uit hoe belangrijk vlees binnen dit dieet is, maar vertellen we je ook exact wat het dieet is en welke voordelen het op je lichaam heeft. 

Wat is het paleo dieet?

Het paleo dieet is in principe niets meer dan eten zoals ze dat vroeger ook deden. Vooral omdat we de ziektes die er nu allemaal zijn toen allemaal niet kende. Niet voor niets worden ze ook vaak wel de welvaartsziektes genoemd. Dit zijn met name hart- en vaatziekten, maar ook diabetes. De basis van dit dieet zit hem in het feit dat we geen voeding eten wat zoals we dit nu kennen op industriële manier is samengesteld. Vooral gezonde vetten zijn een belangrijke schakel in het paleo dieet en worden dus ook vaak gegeten. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat het eten van veel gezonde vetten de kans op verschillende ziekten verlaagd.

Eiwitten

Ons lichaam kan absoluut niet zonder eiwitten. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen voor onder andere de spieren in ons lichaam. Ook zorgen voldoende eiwitten tijdens de maaltijd ervoor dat je een voller gevoel krijgt, waardoor je minder eet en dus de kans op overgewicht afneemt. Ondanks het feit dat echt vlees natuurlijk nog steeds in trek is, zien we dat er steeds meer gelijkwaardige vleesvervangers komen. Het is dus zeker de moeite waard om eens met elkaar te vergelijken. Waar je dit met het zoeken van een goedkope autoverzekering voor je nieuwe auto eenvoudig online kunt doen, is dit voor vlees natuurlijk niet het geval. Ondanks het feit dat je heel veel informatie kunt inwinnen, is de enige manier om de verschillen te kunnen ervaren, door het te proeven.

Groente en fruit

In ieder dieet, dus ook in het paleo dieet is groente en fruit een onmisbare schakel. Dit komt doordat groenten en fruit veel gezonde vitaminen en mineralen bevatten en ook boordevol met anti-oxidanten zit. Dit zorgt er onder andere voor dat je lichaam vele malen efficiënter te werk kan gaan, maar ook dat je je fitter voelt. Ook verkleint het de kans op ziektes zoals diabetes en ook kanker.

Waarom is vlees zo belangrijk

Het belang van vlees tijden het paleo dieet komt doordat vlees vol zit met eiwitten en ons dus een verzadigd gevoel geven. Dit zorgt er niet alleen voor dat we minder eten, maar ook dat we onze spieren kunnen blijven ondersteunen. Daarnaast zitten er in vlees bijna geen koolhydraten, zodat deze ook niet kunnen worden omgezet in lichaamsvet. 

De uiteindelijke voordelen van het paleo dieet

Zoals je hebt kunnen lezen is het paleo dieet vooral geënt op enkelvoudige onbewerkte producten. Dat betekent dus dat je geen suikers of andere geraffineerde koolhydraten binnenkrijgt. Dit zal ervoor zorgen dat je je vele malen fitter voelt en ook een mooiere huid. Daarnaast verloren ze natuurlijk ook de nodige kilo’s, iets waar ze het uiteindelijk allemaal om te doen is geweest. We kunnen dus wel stellen dat het paleo dieet absoluut aan te raden is, maar het wel bij je moet passen. 

Altijd op de hoogte blijven?