Hamburgers in een handomdraai

28 mei 2025 Janneke Vermeulen Koos Groenewold
BEDRIJFSINFORMATIE | Met het barbecueseizoen voor de deur maakt slager Ruben Hermsen zich op voor topdrukte. Vooral zijn huisgemaakte hamburgers zijn een grote hit. Om de productie efficiënter te maken, schafte hij een burgervormmachine aan. 

Pas 21 jaar was Ruben Hermsen toen hij in 2019 in Rhenen (provincie Utrecht) een slagerij overnam. Het was een buitenkans: “Ik had bij drie verschillende slagerijen ervaring opgedaan en wilde graag een eigen zaak. De slagerij in Rhenen kon ik goed overnemen.” De coronajaren legde de slagerij geen windeieren, en ook daarna bleef de omzet jaarlijks groeien. “We weten steeds meer klanten van buiten Rhenen te trekken. Ook onze compleet verzorgde barbecues – inclusief hapjes, voorafjes en desserts –, andere cateringen en de producten uit onze worstmakerij vallen in de smaak.”

Over Delmo

Bij Delmo vindt u alles onder één dak. Delmo Groothandel en Delmo Techniek bundelen samen de krachten om u zo het beste te kunnen bedienen. VVanuit vestigingen in Gouda, Groningen en Tilburg worden klanten door hun eigen logistieke dienst beleverd. Zo blijft er zicht op de kwaliteit van handelen tot bij u in huis. Delmo Techniek is uw partner voor technische vraagstukken: 
storingsservice, (preventief) onderhoud en keuring zijn in vertrouwde handen van onze service technici. Ook bij vervanging is een goed advies en selectie van de juiste oplossing voor u gegarandeerd. Zo is Delmo, waar ervaring sinds 1963 basis is voor vaste waarden in kwaliteit van product en dienst, totaalleverancier voor de voedingssector.

Mooie marge

Toen Ruben de zaak startte, besloot hij om meteen een eigen worstmakerij en productieafdeling op te zetten. Hij licht toe: “Op deze manier bieden we een uniek assortiment, kunnen we een mooie marge maken op de huisgemaakte producten, en weet ik zeker dat de kwaliteit goed is.” Eén van de meest geliefde producten is de huisgemaakte hamburger. Op zonnige weekenddagen gaat er wel 300 kilo (zo’n 2500 stuks) aan hamburgers de deur uit. Voorheen was dat een gigantische klus. Ruben: “Uren achter elkaar stonden we hier met de hand hamburgers te maken. Ik hou echt wel van hard werken, maar dit moest sneller en efficiënter kunnen. Bovendien deed ik mijn medewerkers – net als ik jong en altijd op zoek naar iets nieuws – ook geen plezier met zulk eentonige werk.”

Efficiëntie in de worstmakerij

Passend advies

Ruben belde Jan de Bree van Delmo, die hij al kende vanuit zijn vorige werkgevers. Delmo beschikt over alle machines en technische know-how om de productie bij kleine en (middel)grote foodproducenten efficiënter, sneller en makkelijker te maken. Ruben: “Bij de opzet van de worstmakerij had Jan me al voorzien van heel fijn advies. Hij heeft onder andere meegedacht over welke type machines passen bij de capaciteit en het assortiment van deze zaak; hij snapte precies wat hier nodig was. Ik heb toen onder andere een gereedschappenwasmachine UF-serie, gehaktmolen inclusief Blokvlak onderstel, vacuüm-continuvulmachine en een dubbelclip-sluitmachine aangeschaft via Delmo. Ik ben er nog elke dag blij mee.”

Burgers

Uren minder werk

Ook het proces van de hamburgerproductie wilde Ruben automatiseren. Sinds vorig jaar staat er daarom een Formatic burgervormmachine, ook aangeschaft bij Delmo, in de worstmakerij. Een verademing, vindt de slager: “Het levert ons zoveel rust, gemak en tijd op. We doen circa 15 kilo burgerdeeg in de trechter en daarna gaat de machine aan de slag. Met een voetpedaal bepalen we zelf de snelheid waarmee de burgers eruit rollen. Het scheelt ons uren werk, de capaciteit kan omhoog en de burgers zijn precies zoals we ze met de hand zouden maken. Ideaal.”

‘De burgers zijn precies 
zoals we ze met de hand 
zouden maken’

Jan vult aan: “Het is een stand-alone machine die losstaat van de vacuümcontinuevulmachine; als een medewerker bezig is met de hamburgers kan een andere medewerker tegelijkertijd worst maken.” Handig aan deze machine is ook dat je zelf het gewicht en de dikte van het product kunt bepalen. Jan: “Je kunt kiezen voor mallen met verschillende diameters, zoals 8, 9 of 10 cm, of zelfs een op maat gemaakte vorm naar keuze. Als je varieert met het gewicht, verandert dus de dikte van de burger.” Voor de feestdagen heeft Ruben ook een vormtrommel voor twee kleine mallen aangeschaft. “Perfect voor gourmetburgertjes. Die kan ik natuurlijk ook inkopen, maar ik maak ze liever zelf. Dat is nu een eitje,” aldus Ruben. De feestdagen zijn nog lang niet in zicht, eerst staat het barbecueseizoen voor de deur. Mede dankzij de burgervormmachine kijken Ruben en zijn medewerkers ernaar uit: “Laat maar die zomer maar komen, we zijn er klaar voor!”

 

Dit is een artikel uit het Vleesmagazine 3-2025. Het thema van dit nummer is Verpakken. Abonnees kunnen alle artikelen ook online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af.

Naar de editie

Altijd op de hoogte blijven?