Gewond geraakt tijdens het werk? Dit dekt de zorgverzekering wel en niet

22 augustus 2022 Partner content pexels
Foto: Pexels

BEDRIJFSINFORMATIE | Het komt wel eens voor dat je werkt met diverse gevaarlijke materialen of middelen. Daarom is het belangrijk hier voorzichtig mee om te gaan om ongelukken te voorkomen. Echter, zit een ongeluk in een klein hoekje en kun je een keer gewond raken tijdens het werk. Dit is vaak het geval wanneer de werkdruk te hoog is en je gehaast werkzaamheden uitvoert. Vaak wordt een ongeluk op het werk omschreven als bedrijfsongeval. De werknemer heeft een letsel opgelopen. Een letsel kan in fysieke vorm zijn, zoals lichamelijke klachten en verwondingen. Maar het kan ook mentaal zijn, bijvoorbeeld een burn-out. Daarom is het handig te weten wie er verantwoordelijk is voor de schade en wat je zorgverzekering wel en niet dekt. Door vergelijk zorgverzekering kun je daar eenvoudig achter komen. Wil je meer weten over de zorgverzekering? In dit artikel lees je hier meer over.

Wie is aansprakelijk?

Bij een ongeluk op het werk, zul je eerst moeten bewijzen dat je gewond bent geraakt tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Vervolgens zal je werkgever moeten aantonen dat hij zich aan de zorgplicht heeft gehouden. De werkgever moet namelijk ervoor zorgen dat hij genoeg maatregelen heeft getroffen om ervoor te zorgen dat de werknemers zo veilig mogelijk kunnen werken. Heeft de werknemer de zorgplicht geschonden? Dan pas is de werkgever aansprakelijk voor het bedrijfsongeval. 

Wat wordt gedekt door de zorgverzekering?

Wanneer je een letsel oploopt op het werk, worden alle kosten vergoedt door de bedrijfsongevallenverzekering van de werkgever. Hierbij maakt het niet uit of je een goedkope zorgverzekering hebt. Alle schade, of het nou groot is of klein, kan volledig geclaimd worden bij de werkgever. De bedrijfsongevallenverzekering van de werkgever vergoed zaken zoals:

  • medische kosten van de behandeling, die je in andere situaties zelf zou moeten betalen;
  • eigen risico van de ziektekostenverzekering;
  • eigen bijdrage aan de kosten van medicijnen en medische hulpmiddelen;
  • de fysiotherapie behandelingen buiten je eigen zorgverzekering valt;
  • de reiskosten om de nodige behandeling in het ziekenhuis te krijgen;
  • de aanpassingen die in de woning zijn om comfortabel te leven na het ongeval;
  • hulp in de huishouding; 

Kortom, mocht je gewond geraakt zijn tijdens het werk, kun je je werkgever aansprakelijk stellen. Dit geldt alleen wanneer je hebt kunnen aantonen dat het ongeval tijdens het uitvoeren van werkzaamheden is gebeurd en de werkgever zich niet heeft gehouden aan de zorgplicht.

Altijd op de hoogte blijven?