Epos ondersteunt snelgroeiende boerderijwinkel Puur Brabant

5 november 2021 Xandra Veltman
“Wat Epos belooft doen ze. Als het druk is staat Patrick soms zomaar in de keuken te helpen. Het is echt fijn samenwerken.”

Puur Brabant in het Brabantse Nijnsel is wat je noemt een succesformule. Feitelijk is het een complete boerderij-supermarkt en specialist in streekproducten. Het bedrijf werkt principieel zo gluten- en allergenenvrij mogelijk. 

Foto’s: Epos en Herbert Wiggerman

Eigenaren Benny en Marieke Verhagen van Puur Brabant begonnen acht jaar geleden samen met een varkensboer, vertelt Benny. “Bij dat bedrijf ­toverden we een schuur om tot boerderijwinkel. Eerst verkochten we vooral varkensvlees, maar al snel breidden we uit tot zo’n 200 producten. Twee jaar geleden verhuisden we naar een groot pand in Nijnsel, vlakbij Sint Oedenrode. Nu hebben we een prachtige ruime zaak, en, net zo belangrijk, een grote keuken. In twee jaar is ons assortiment gegroeid naar 1300 artikelen.”

Kokshart

Epos_advertorial 7-2021_2

Een boeiende uitdaging voor John Muller, traiteur en slager, en vanaf het begin betrokken bij Puur Brabant. “We maken ongelofelijk veel zelf: worsten, beleg, sauzen, maaltijden, soepen, salades, zeg het maar. Voor de winkel, bestellingen voor consumenten en bedrijven, voor catering en barbecues. Varken, lam, kalf, rund en vegetarisch. De hele regio komt eropaf. Vanwege de kwaliteit, de regioproducten en omdat wij de producten zelf maken, glutenvrij, op natuurlijke basis en zonder kunstmatige smaakversterkers. Voor bijvoorbeeld coeliakiepatiënten hebben we zo’n breed scala aan producten. Allergeenvrij is de filosofie achter ons bedrijf. Dat is eerlijk gezegd ook een uitdaging vanuit mijn kokshart. In het begin was het een gevecht om bijvoorbeeld sauzen glutenvrij te krijgen. Als je binding van gluten eruit laat, moet je zoeken naar een tevreden oplossing qua smaak. Dat is met hulp van Epos goed gelukt. We gebruiken veel Dutch Spices, dat is allergeen-safe, halal, en - voor wie wil - ook nog compleet veganistisch. Maar vooral goed en lekker.”

Dutch Spices

Epos_advertorial 7-2021_3

“Onder Dutch Spices valt een scala aan smaakmakers zoals kruidenmixen, marinades, sauzen en rubs. Ook heeft Dutch Spices jus-mixen en bijvoorbeeld paneermixen om schnitzels te paneren”, zegt Patrick Gronert, rayonmanager van Epos. “Qua smaken en assortiment valt het te vergelijken met de Epos-lijn, met dat verschil dat het geschikt is voor mensen met een voedselallergie. Je zorgt daarmee goed voor je klanten, en Epos ontzorgt je hierbij. Ook is het ­gehele assortiment van Dutch Spices geschikt voor vegan en voldoen de producten aan de Halal-richtlijnen. Je hoeft niet steeds na te denken of je het product wel kunt gebruiken. Het antwoord is ‘ja’. Voor Puur Brabant is dit ideaal.”

Bieze Deli

Epos_advertorial 7-2021_4

Hetzelfde geldt voor de salades. Betrouwbaar en kwaliteit, meent John Muller. “Epos waarborgt voor ons kwaliteit. Momenteel maak ik bijvoorbeeld een ‘tropische ­salade’ met ananas, mandarijn, rettich, gesneden prei, spitskool, rode ui en de Romige Basissaus Rauwkost. Een populaire combinatie bij onze klanten. De Boeren Yoghurt Dressing voeg ik ook vaak toe aan mijn gerechten. Zo heb ik meerdere (maaltijd)salades die we los verkopen of bij BBQ-­pakketten serveren.” “John heeft het hier ook over de nieuwe basis voor een saladelijn die Epos verkoopt: ‘Bieze Deli’”, vult Patrick aan. “Sinds half oktober is die verkrijgbaar en hebben we de brochures. Met de Bieze Deli-salades, saladesauzen en kant-en-klare salades heb je ambachtelijke, smaakvolle producten die smaken als huisgemaakt. Slagers kunnen er compleet hun eigen signatuur aan geven door ze aan te vullen met bijvoorbeeld ei, vlees, wat rauwe fijngesneden of geraspte groenten. Wij kunnen ondersteunen met recepten die je zo kunt maken of waarop je verder kunt borduren.”

Neven Food

Voor het najaar, de winter en de feestdagen is het interessant om te zien wat Neven Food te bieden heeft. Puur Brabant gebruikt daar momenteel een beperkt assortiment van. Door de enorme drukte is John er nog niet aan toegekomen om er wat meer mee te experimenteren. Het is ­zeker de moeite waard, zegt Patrick. “Hollandse hachee, Vlaams en Limburgs stoofvlees, Hongaarse goulash, hazen­peper, quiches met hazenpeper of konijnenbout, kippenragout, maar ook currygroenten en allerlei sauzen. Ik kom graag langs om er meer van te laten zien.”

John Muller stelt dat op prijs. “Wat Epos belooft doen ze. Als het druk is staat Patrick soms zomaar in de keuken te helpen. Het is echt fijn samenwerken.” Benny is trots op iedereen die bijdraagt aan Puur Brabant. “Acht jaar geleden begonnen we met niks. Tot corona uitbrak was 90 procent van onze omzet buiten de deur. We hadden een meerjarenplan. Dat hebben we nu versneld in een half jaar uitgevoerd. Een winkel en de specialist van streekproducten in een straal van 40 kilometer. Zoveel mogelijk allergenen- en glutenvrij. Een eetwinkel van ontbijt tot borrel en alles wat ertussen zit. Het kan niet mooier.” 

epos_logo

Epos specerijen
Galvanistraat 20
3861 NJ Nijkerk
+31 (0) 33 24 77190
Epos-specerijen.nl

Altijd op de hoogte blijven?