Duurzaam is natuurlijk een steeds belangrijker thema. Niet alleen wanneer we kijken naar onze woning, maar ook het vervoer, eten en tal van andere zaken. Waar we met ons huis heel goed weten wat we moeten doen om de CO2 uitstoot te verminderen, blijkt dit met onze voeding toch een wat lastiger verhaal te zijn. Om ervoor te zorgen dat jij ervoor kunt zorgen dat je een stuk duurzamer kunt eten, hebben we een aantal tips voor je, waarmee je eenvoudig een verandering je voeding teweeg kunt brengen. Duurzamer eten is namelijk niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid.

Eet minder vlees

Het eten van vlees zorgt voor een verhoging van de uitstoot van CO2. Ondanks het feit dat we natuurlijk echt wel begrijpen dat het eten van vlees af en toe ontzettend lekker is, kun je prima beginnen met één dag in de week geen vlees. Bovendien zien we ook steeds vaker dat verschillende verzekeraars je allerlei handreikingen bieden om ervoor te zorgen dat jij je eetpatroon kunt veranderen. Heb je nu een zorgverzekeraar die dit (nog) niet doet, dan is online je zorgverzekering vergelijken en eventueel over te stappen zeker iets om over na te denken. Om minder vlees te eten, kun je je vlees natuurlijk vervangen voor een vleesvervanger, maar kun je ook kiezen voor een gerecht dat bijvoorbeeld volledig uit groente bestaat.

Kook op maat

Naast het eten van minder vlees, is het weggooien van voedsel natuurlijk ook een absolute no-go! Want wanneer je in plaats van vlees kiest voor iets anders, maar je gooit hier de helft van weg, heeft dit natuurlijk voor het klimaat nog weinig zin. Je doet er daarom dus ook verstandig aan om allereerst niet teveel te koken en daarnaast wat je overhoudt gewoon te bewaren. Zo kun je één keer per week de welbekende kliekjesdag doen, waarbij je alle kleine beetjes van de rest van de week opwarmt, zodat je niets hoeft weg te gooien en dus ook niets nieuws hoeft te maken. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Drink water, koffie of thee

Het drinken van frisdrank is natuurlijk niet heel erg gezond. Ook wanneer je zero suiker varianten drinkt, is dit een belasting voor het milieu. Zo wordt cola verkocht in een flesje of blikje en gaat er alsnog een heel productie en ook logistiek proces aan vooraf, alvorens het blikje daadwerkelijk in de schappen van de supermarkt staat. Verstandiger is dus om  water, thee of koffie te drinken. Naast het feit dat frisdranken en ook sappen niet goed zijn voor het milieu, zijn ze ook niet goed voor je gezondheid. Niet voor niets is het advies van het voedingscentrum dan ook om minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Dit zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller kunnen worden afgevoerd en je je ook een stuk fitter voelt. Het is dan ook aan te raden om ook voor iedere maaltijd één of twee glazen water te drinken, zodat je een voller gevoel hebt.

Altijd op de hoogte blijven?