BEDRIJFSINFORMATIE | Slagerij Oomen uit Gameren heeft een nieuwe vacuümverpakkingsmachine. Henk van Ommeren van Delmo gaf advies bij de aanschaf en hielp met het instellen van de machine. Zo is er een speciaal programma voor het verpakken van rood vlees.

Toen Corné Versteeg in 2018 bij Slagerij Oomen in Gameren kwam werken, voelde hij zich meteen thuis. In 2020 besloot hij om de zaak over te nemen en met het vaste team van medewerkers Gameren en omstreken te blijven voorzien van een goed stukje vlees. “Wij houden van het bourgondische leven en lekker eten. Om topkwaliteit te leveren hebben wij onze eigen worstmakerij.”

In de keuken achter de winkel worden worstsoorten, vleeswaren, salades en andere specialiteiten ambachtelijk bereid. Circa 90 procent van de producten die in de vitrine liggen, maakt Slagerij Oomen zelf. Van heinde en verre komen mensen voor de Gamerse mix: gefrituurde borrelhapjes. In de winter zijn de rookworsten populair. Kookworst, grillworst en boterhamworst lopen het hele jaar door goed. Naast de verkoop in de winkel bedient de slagerij verzorgingstehuizen en horeca.

Ondersteuning

“Een aantal jaar geleden hadden we een nieuwe rookkast nodig. Toen ik die bij Delmo  wilde bestellen, kreeg ik Henk erbij ter ondersteuning”, lacht Corné. Henk van Ommeren, vertegenwoordiger van Delmo, helpt met het afstemmen van de machines. “Wat past het beste bij het product? Vanuit mijn vaktechnische achtergrond kan ik daarover adviseren.” De twee kunnen het goed vinden met elkaar. Henk: “Qua vakbeleving hebben we veel raakvlakken.” Corné: “Henk weet gelijk waar ik het over heb. Het is makkelijk om samen te sparren.”

Sinds Corné Versteeg en Delmo samenwerken, is het machinepark flink gemoderniseerd. Een vliesmachine, een Glass tumbler, een Spako combi-kast en een Convotherm steamer. En de laatste aanwinst: een Foodlogistik blokjessnijmachine. Corné sneed eerst zelf de blokjes vlees, maar komt handen tekort in de goedlopende slagerij. Corné: “Het is moeilijk om goede vakkrachten te vinden. Daarom moeten we zo efficiënt mogelijk werken. Een machine biedt dan uitkomst.” 

Wat ook een enorme tijdswinst oplevert, is de nieuwe vacuümverpakkingsmachine. Het verpakken van vers vlees en gegaarde producten gebeurt dagelijks in de slagerij. Henk vertelde wat de mogelijkheden waren. “Je kunt kiezen tussen enkelkamers of dubbelkamers. Bij een dubbelkamer-variant kan één medewerker lekker aan de slag blijven. Aan de ene kant leg je nieuwe producten, aan de andere kant worden ze ondertussen in een vacuüm verpakt. Zo kun je efficiënt werken.” Corné koos voor een dubbelkamer-model van Lexovac. Deze vacuümverpakkingsmachine heeft geavanceerde functies, zoals ‘soft air’ en een speciale optie voor het verpakken van rood vlees. De producten worden nauwkeurig verpakt, zodat er zo min mogelijk zuurstof in de verpakking zit. “Het bevalt supergoed”, zegt Corné. Een medewerker roept door de keuken dat de machine er véél eerder had moeten komen. “De machine is zo fijn in gebruik. En een stuk sneller.”  

Delmo denkt graag mee over vraagstukken. Henk: “We gaan samen aan de slag. Om welke producten gaat het, hoe wil je ze verpakken? Hoe moet je de machine afstellen? Maar ook: wat zijn je toekomstplannen? Wil je in schaal vergroten?”

Onderhoud

Vacuümverpakkingsmachines hebben een lange levensduur. Regelmatig onderhoud laten plegen is dan wel cruciaal. Delmo heeft een eigen technische dienst. “Onze monteurs werken door het hele land. We kunnen het onderhoud verzorgen voor alle machines die we leveren”, vertelt Henk.

Achtergrond in vleessector

Daarnaast wisselen de mannen samen van gedachten. Henk: “Soms is dat na werktijd, als we allebei op de bank zitten en even uit de drukte zijn. Zo denken we vooruit over de volgende investering. Wat zou het eerste nodig zijn? Wat wordt het eerste struikelblok in de slagerij?” Bij Delmo is veel kennis in huis van de vlees- of voedingssector. Henk: “Omdat veel collega’s een achtergrond in de vlees- of voedingssector hebben, kunnen we klanten goed adviseren, zodat ze niet zelf het wiel hoeven uit te vinden.” 

Zelf is Henk specialist in processen in de worstmakerij. “Regionaal verschillen smaken echt. Dat brengt een andere bereiding met zich mee en vergt een andere programmering.” Een klant in Limburg zal voor zijn product een ander advies nodig hebben, dan een noordelijkere producent of slager. Henk begrijpt die processen, en dat weten klanten te waarderen.

Fijne samenwerking

En heeft een slagerij een paar weken na de aanschaf toch nog een vraag? Dan kunnen ze gerust bellen. “We komen graag langs om te finetunen”, zegt Henk. “En ik sta graag klaar om de vragen te beantwoorden.” Corné is blij met de praktische ondersteuning. “En het is altijd gezellig als Henk langskomt, de samenwerking is fijn. Ik houd ervan om zo min mogelijk leveranciers te hebben. Een vast aanspreekpunt houdt het overzichtelijk.” 

Delmo logo

Delmo
GOUDA | GRONINGEN | TILBURG
(088) 8543 800 | www.delmo.nl

Altijd op de hoogte blijven?