Foto: Pexels

BEDRIJFSINFORMATIE | Een generatie of twee geleden beschouwden onze ouders en grootouders rundvlees als een voedzaam gezondheidsvoedsel. Maar nu? Tegenwoordig is het heel anders en zijn de meningen verdeeld over de vraag of rundvlees gezond is of onze gezondheid schaadt. Sommige van de meer extreme veganistische opvattingen roepen de autoriteiten zelfs op om vlees uit de voedselvoorziening te verwijderen. Wat onze mening over rood vlees ook is, er zijn enkele belangrijke gezondheidsvoordelen van het eten van rundvlees. In dit artikel worden er een paar onder de loep genomen die er hopelijk voor zorgen dat je de verzekering die je hebt afgesloten via een zorgvergelijker niet hoeft te gebruiken! 

Eiwitten 

Er zijn tal van redenen waarom we moeten streven naar een voldoende eiwitinname en deze omvatten;

  • Eiwit is de bouwsteen die ons lichaam gebruikt om botten, huid en kraakbeen te herstellen en aan te maken.
  • Voldoende eiwitten helpen ons om droge spiermassa op te bouwen en te behouden.
  • Van alle macronutriënten is eiwit het meest verzadigend en het ontmoedigt het hunkeren naar voedsel.

Rundvlees zit boordevol gezondheidsbevorderende aminozuren en het is een van de grootste eiwitbronnen in het menselijke dieet. Een portie van 170 g van 80 procent mager rundvlees levert bijvoorbeeld 46 g eiwit. 

L-carnitine

L-carnitine is een aminozuur dat van nature voorkomt in vleesproducten. L-carnitine speelt onder meer een rol bij de vetstofwisseling en is daarom van belang. Als onderdeel hiervan transporteert L-Carnitine vetten naar onze mitochondriën voor verbranding. Het is belangrijk om te verduidelijken dat ons lichaam voldoende hoeveelheden L-carnitine kan synthetiseren voor algemene behoeften; dit maakt het een niet-essentieel aminozuur. Het lichaam synthetiseert L-Carnitine in de lever en het proces is gebaseerd op de aminozuren L-lysine en L-methionine. Als gevolg hiervan zijn tekortkomingen zeldzaam. Onderzoek suggereert echter dat een hogere inname van L-Carnitine via de voeding enkele positieve gezondheidseffecten kan hebben.

Vitamines

Er zijn veel belangrijke voedingsstoffen in rundvlees, en die in aanzienlijke hoeveelheden aanwezig zijn, omvatten het bereik van B-vitamines. Daarnaast bevat rundvlees ook kleinere hoeveelheden vitamine E en K. Vitamine B12 (cobalamine) is een bijzonder essentiële voedingsstof, en dit komt omdat het alleen verkrijgbaar is in dierlijk voedsel. Deze vitamine heeft ook een schat aan voordelen, waaronder huidverbeteringen, een positieve stemming, betere slaap en neurale regeneratie. Het is belangrijk om te beseffen dat onvoldoende vitamine B12 ook het risico op depressie en psychische problemen kan vergroten. Een portie rundvlees levert gelukkig zo goed als 100 procent van de aanbevolen hoeveelheid B12! 

IJzer

Helaas is bloedarmoede door ijzertekort een groeiende epidemie over de hele wereld. In een ontwikkeld land als de Verenigde Staten zouden tekorten aan voedingsstoffen geen doodsoorzaak mogen zijn, maar bloedarmoede doodt jaarlijks duizenden mensen. Om precies te zijn, toonde de laatste publicatie van statistieken aan dat bloedarmoede 146.000 Amerikanen in een jaar tijd in het ziekenhuis heeft opgenomen. 5.219 van deze mensen stierven. Ook in Nederland zorgt bloedarmoede jaarlijks voor doden. Een van de beste gezondheidsvoordelen van rundvlees is dat het een aanzienlijke hoeveelheid heemijzer bevat, wat dan ook goed is tegen bloedarmoede door ijzertekort.

Altijd op de hoogte blijven?