‘Bijna iedereen kan besparen op energie’

1 november 2023 Janneke Vermeulen Koeltechnisch Buro Midden Nederland
De fluctuerende energieprijzen bezorgen vis- en vleesspecialisten flinke kopzorgen. Een groot deel van de kosten komt voor rekening van de koelinstallaties. Het loont om een nieuwe installatie aan te schaffen, maar vaak kun je ook op simpele manieren je energiekosten drukken. “Bijna iedereen kan besparen.” 

Bernadet Koops maakt vaak de vergelijking met de autobranche. "De generatie auto’s die vandaag op de markt komt, is altijd zuiniger, stlller en beter dan auto’s van tien of twin­tig jaar oud. Hetzelfde geldt voor koel­installaties." Bij Koeltechnisch Buro Midden Nederland is zij verantwoordelijk voor verkoop en adviseert zij visspecialisten, slagers en traiteurs.

Koops spreekt vrijwel dagelijks versspecialisten die wakker liggen van de hoge energiekosten: “Meestal is de rekening met honderden euro’s gestegen ten opzichte van anderhalf jaar geleden. In combinatie met de hogere personeelskosten, groeiende inflatie en gestegen grondstofprijzen is dat natuurlijk een grote zorg.” 

Budget-mogelijkheden

De koelinstallaties vormen vaak een grote kostenpost op de energierekening. Koops: “Een nieuwe – en dus zuinigere – installatie kan enorm schelen. Maar dat vraagt natuurlijk om een grote investering. Niet elke versspecialist heeft daarvoor geld op de plank liggen. Het goede nieuws is dat er talloze budget-mogelijkheden zijn om te besparen. Wij komen altijd eerst een inventarisatie maken van de bestaande situatie in de winkel. Heel vaak kunnen nieuwe technieken geïmplementeerd worden in de installaties die de ondernemer al heeft staan.

“We zien bijvoorbeeld nog veel één-op-één units. Dat betekent dat de toonbank, wandkoeling en koelcel elk een eigen koelinstallatie hebben, die los van elkaar steeds aan- en uitslaan. Het is dan slim om alle koelingen te koppelen op één centrale koelinstallatie. Dat scheelt al een berg aan energie. We hebben bovendien een nieuwe, unieke condensing unit waarbij de compressor en condenser fan toerengeregeld zijn. Hierbij wordt de belasting van de koelinstallatie geoptimaliseerd. De unit hangt buiten en is veel stiller dan zijn voorgangers; fijn voor de omgeving dus.”

Plaatsen van dagafdekking scheelt 30% energie. Wij raden dat altijd aan

Koops noemt nog een ander voorbeeld van nieuwe maatregelen die je kan inpassen in oude toepassingen. “Soms is een toonbank aan vervanging toe, maar heeft een visspecialist net geïnvesteerd in een verdamper in de koelcel. Die kan dan vaak worden overgenomen op een nieuwe installatie. Een andere efficiënte maatregel is de toepassing van elektronische expansieventielen in koelsystemen. Dat scheelt zo 25% energie.”

Ook occasions zijn een betaalbare manier om tegen een relatief lage prijs een energiebesparende installatie aan te schaffen. Koops: “We hebben veel occasions op voorraad die we zelf hebben gerenoveerd. Die worden altijd koel- en elektrotechnisch gecheckt en we geven een jaar garantie. Zo proberen we altijd efficiënte en kostenbesparende oplossingen te vinden.” 

Simpele besparingen

Koops merkt op dat veel – vaak simpele – maatregelen niet direct op het netvlies staan van ondernemers: “Een strokengordijn achter de deur van een koel- of vriescel bijvoorbeeld: eenvoudig te monteren en een doeltreffende manier om de ruimte beter op temperatuur te houden als de deur opengaat. Een andere makkelijke besparing is het plaatsen van een lamp met een bewegingsmelder. Deze brandt alleen als iemand in de ruimte is. Er is nog veel winst te behalen; uiteindelijk kan bijna iedereen besparen.”

Een mogelijke maatregel die volgens Koops voor veel discussie zorgt onder versspecialisten, is het plaatsen van afdekking op zelfbedieningsmeubels: “Klanten willen meer gemak en ondernemers spelen daarop in met kant-en-klaar producten, zoals maaltijden of broodjes in een zelfbedieningsmeubel. We verkopen tegenwoordig veel zelfbedieningsmeubels. Corona en het personeelstekort hebben die vraag versterkt. De producten in het zelfbedieningsmeubel moeten natuurlijk makkelijk voor het grijpen liggen. Versspecialisten zijn bang dat als ze zo’n meubel voorzien van afdekking, klanten minder geneigd zijn om een product mee te nemen.” 
Volgens Koops is de terughoudendheid onterecht: “Klanten zijn al jaren gewend om bij de supermarkt ook eerst een deur van de koeling of vriezer te openen. Het plaatsen van dagafdekking scheelt zo’n 30% energie. Wij raden het dus altijd aan, sowieso bij wandkoelingen.”

Koelhoeken

Behalve de nieuwe condensing unit heeft Koeltechnisch Buro Midden Nederland recent nog een aantal innovaties op de markt gebracht. Koops: “We kunnen tegenwoordig uit onze eigen koeltoonbankenlijn ook gekoelde hoeken met plaatkoeling plaatsen. Voorheen konden we enkel rechte toonbanken neerzetten omdat we werken met standaard modulematen die koppelbaar zijn tot grotere lengtes. Vaak vulden we dan de hoeken op met een ongekoeld interieurstuk of een kassameubel. Vanaf nu bieden we dus ook gekoelde hoeken aan. Een prachtige toevoeging aan ons assortiment. Ook werken we vaker met warmteterugwinning. De energie die vrijkomt bij het koelen, wordt dan gebruikt om bijvoorbeeld het water voor te verwarmen in een buffervat, wat weer gebruikt wordt voor de reiniging van een verwerkingsruimte. Een hele duurzame techniek.”

Koops vertelt dat het bedrijf niet alleen de winkelinrichting en koelingen verzorgt, maar ook werkruimtes inricht: “Het complete plaatje dus. Tegenwoordig plaatsen we vaak isolatiepanelen in de werkruimte. Als je daar dan een verdamper inhangt met de juiste capaciteit, kun je de ruimte ook inzetten als extra koeling. Erg handig voor de feestdagendrukte.”

Koeltechnisch Buro Midden Nederland komt niet alleen in actie bij grote verbouwingsplannen, benadrukt Koops: “Voor alle vragen over koelen, energiebesparing en winkelinrichting kun je bij ons terecht.” 

Koeltechnisch Buro Midden Nederland 
Het familiebedrijf Koeltechnisch Buro Midden Nederland werd zo’n vijftig jaar geleden opgericht door Gijsbert Koops, de grootvader van Bernadet. Inmiddels biedt het bedrijf uit het Gelderse Ingen een breed scala aan professionele diensten en producten voor bedrijfskoeling en airconditioning. Koeltechnisch Buro Midden Nederland verzorgt ontwerp, plaatsing, reparaties en onderhoud bij versspecialisten zoals visspecialisten, slagers en traiteurs. 

Koops Logo_klein Koeltechnisch Buro Midden Nederland
Provincialeweg 52
4031 JM Ingen
0031(0)344689393
www.middennederland.nl
www.koopsretail.nl

Altijd op de hoogte blijven?