Vleesindustrie strijdt tegen verspreiding coronavirus

Corona openingsfoto

Een grote uitbraak binnen het bedrijf kan leiden tot een lockdown, met als gevolg een snel oplopend omzetverlies en problemen in de logistieke keten. De vleesindustrie doet haar uiterste best om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Vooral temperatuurmeting bij de poort en een goede ventilatie en hygiëne spelen een belangrijke rol. Leveranciers bieden hiervoor allerlei innovaties aan.

corona-foto-3-LETS-Hygiene-Tourniquet-met-temperatuurscan-HR-225x300 De tourniquet met temperatuurscan van Lets.

Zoals het nu lijkt zijn de grootste problemen rond de Covid-19 besmettingen in de vleesindustrie terug te voeren naar de ventilatie, zeg Guustaaf Hoekstra, commercieel directeur van Lets bv. ‘Daarnaast speelt ook hygiëne een grote rol.’ Nieuw in het programma van Lets is een oppervlakte desinfectiemiddel, genaamd Baboban WB. ‘Deze zorgt voor een ultradunne nanolaag met een blijvend effect, waardoor een continue desinfectie gedurende tien dagen mogelijk is. Het middel is getest voor effectieve verwijdering van virussen en bacteriën en is voedselveilig en gebruiksvriendelijk.’

Daarnaast heeft Lets een combinatie van een scherm voor het meten van temperatuur met een tourniquet in het assortiment. ‘Dit tourniquet opent pas wanneer de temperatuurmeting akkoord is. Hiermee wordt voorkomen dat mensen met koorts binnenkomen.’ Hoekstra merkt dat de vraag naar beide oplossingen, die in principe overal te gebruiken zijn, snel stijgt. ‘Daarnaast blijft het ontzettend belangrijk om je aan de regels te houden en goed op jezelf en op elkaar te letten. Blijf thuis bij ziekteverschijnselen’, benadrukt hij.

'Grootste problemen rond de Covid-19 besmettingen in de vleesindustrie zijn terug te voeren naar de ventilatie'

Guustaaf Hoekstra, Let bv

Afstand houden

Net zoals bij veel andere productiebedrijven, zeker in de vers-industrie, is het bij vleesverwerkende bedrijven lastig om continu afstand van elkaar te houden, zegt John-Michael Swaab, general director van Het Portaal. ‘Er wordt in hoog tempo naast elkaar aan de productielijn gewerkt. Ook zie je vaak veel verschillende culturen op de werkvloer, wat de kans verhoogt dat niet iedereen even doordrongen is van de maatregelen en het belang ervan. Het grote risico is een uitbraak van het coronavirus binnen het bedrijf. Dat kan resulteren in een lockdown, met als gevolg een snel oplopend omzetverlies en problemen en irritatie in de logistieke keten. En als je al open mag blijven, dan moet je op zoek naar nieuwe medewerkers, die vervolgens ingewerkt moeten worden.’

Koortsmeting bij de poort

De belangrijkste maatregel om verspreiding van het coronavirus binnen het bedrijf tegen te gaan, is volgens hem koortsmeting bij de poort. ‘Het RIVM geeft aan dat in 88 procent van de coronagevallen sprake is van koorts. Koorts is ook het eerste symptoom van Covid-19, zo blijkt uit onderzoek van universiteit van Zuid-Californië. Dit in tegenstelling tot gewone griep, waar hoesten en spierpijn vaak het eerste verschijnsel is. Daarom is temperatuurmeting van alle medewerkers een belangrijk hulpmiddel om corona buiten het bedrijf te houden.’

'De belangrijkste maatregel om verspreiding van het coronavirus binnen het bedrijf tegen te gaan, is koortsmeting bij de poort'

John-Michael Swaab, Het Portaal

Het Portaal biedt hiervoor infrarood temperatuurscanners aan. ‘Deze kunnen de lichaamstemperatuur contactloos meten, met als groot voordeel dat de apparatuur zelf het virus dus niet zal verspreiden. Daarnaast is het een weinig storingsgevoelige oplossing.’

Mini-scanner

corona-foto-4-247x300 De mini-scanner van Het Portaal is een compact, metalen kastje waar de medewerkers hun pols of voorhoofd voor houden en dan zien wat hun temperatuur is.

Het meest populair bij productiebedrijven is volgens hem de mini-scanner. ‘Dat is een compact, metalen kastje waar de medewerkers hun pols of voorhoofd voor houden en dan zien wat hun temperatuur is. Met een lampje en eventueel ook geluid kan worden aangegeven wanneer iemand een te hoge temperatuur heeft. Een aantal bedrijven heeft onze mini-scanner gekoppeld aan hun toegangspoort, zodat die alleen opengaat als de gemeten temperatuur veilig is. We verkopen momenteel veel displays waar onze mini-scanner op gemonteerd is, met ook nog een contactloze dispenser met ontsmettingsvloeistof. Dat heb je koortscontrole en handenhygiëne in één. Deze zuil wordt op maat bedrukt en kun je eenvoudig verplaatsen.’

Groepsscanners

Er zijn ook enkele grote bedrijven die voor onze groepsscanner hebben gekozen. ‘Voordeel hiervan dat iedereen die langsloopt automatisch wordt gescand en dat je de resultaten op een beeldscherm kun zien. Daarbij wordt iemand die een te hoge temperatuur laat zien in een apart kader uitgelicht, zodat je actie kunt ondernemen.’

De vraag naar koortsscanners loopt gestaag op. ‘Veel bedrijven zien het als een kleine investering om het risico van een groot omzetverlies te verkleinen. We zien nu ook een tweede piek in de verkoop, omdat iedereen door heeft dat de kans groot is dat het coronavirus dit najaar weer de overhand krijgt en dat er voorlopig nog geen goed werkend en goed getest vaccin is.’

Voldoende ventilatie

Verder biedt Het Portaal CO2-meters om te controleren of er voldoende geventileerd wordt. ‘Dat is belangrijk, want bij onvoldoende ventilatie neemt het gehalte aan aerosolen in de lucht toe en steeds meer onderzoeken tonen aan dat die ook een belangrijke verspreider zijn van Covid-19’, legt Swaab uit.

Ook de CO2-meters zijn op dit moment bijna niet aan te slepen. ‘Zeker bij scholen en kantoren ziet men in dat straks de ramen weer dicht blijven en de kans dat je elkaar besmet een stuk groter is dan in de zomer.’

Reinigingsvloeistof

Tevens heeft Het Portaal een nieuwe handreinigingsvloeistof in het assortiment. ‘Vaak zie je bij contactloze dispensers klodders gemorste reinigingsgel liggen. Voordeel van onze vloeistof op basis van 70 procent alcohol is dat gemorste druppels verdampen.’

Naast handen wassen en afstand houden is het belangrijk om ziekteverschijnselen serieus te nemen, zegt Swaab. ‘Ons arbeidsethos zegt ons dat we als het maar even kan naar ons werk moeten gaan, maar in deze coronapandemie is dat onverstandig en zelfs gevaarlijk. Daarnaast is voldoende buitenlucht naar binnen halen zeer belangrijk.'

Ideale temperatuur

Als industriële wasserij zorgt Lavans ervoor dat de bedrijfskleding uit de voedingsindustrie altijd goed én volgens normering gewassen en gedroogd wordt. ‘Ons wasproces en de kwaliteit hiervan wordt streng gecontroleerd. De bedrijfskleding wordt individueel verpakt, evenals de container waarin de kleding wordt vervoerd: deze wordt voorzien van een container beschermhoes. Op deze manier geeft de kleding vanuit Lavans geen kans op besmetting. Daarnaast bieden wij hygiëneoplossingen aan in de vorm van sanitaire apparatuur, zoals zeepdispensers en handdoekautomaten.’

Desinfectie

Corona-foto-2-300x200 Als industriële wasserij zorgt Lavans ervoor dat de bedrijfskleding uit de voedingsindustrie altijd goed én volgens normering gewassen en gedroogd wordt. Foto: Bert Jansen

Speciaal voor Covid-19 biedt het bedrijf desinfectiezuilen met desinfectiegel aan, die geplaatst kunnen worden bij bijvoorbeeld de ingangen. ‘Met name de zuilen met desinfectievloeistof worden veel afgenomen’, merkt Willy Vlemmings, productieleider én management afgevaardigde in intern corona-crisis-team. ‘Ook zien we een toenemende vraag naar zeepautomaten en handdoekautomaten met papieren doekjes in plaats van katoenen handdoekrollen. Een verschuiving die wetenschappelijk gezien niet te verklaren is.’

In tegenstelling tot wat de meeste bedrijven denken is het volgens Vlemmings juist verstandig om je handen te drogen aan katoen handdoekrol. ‘Katoen droogt namelijk veel grondiger dan papier. Met een katoenen handdoek wrijf je je handen stevig droog, terwijl het bij papier toch een vorm van ‘droogdeppen’ is. De wrijving tussen het katoen en de handen zorgt voor een reductie van bacteriën, zo blijkt uit onderzoek van de European Textile Services Association (ETSA). ‘ Handen wassen houdt niet op met water en zeep, benadrukt hij. ‘Op een juiste manier je handen drogen is minstens zo belangrijk! Onderzoek van de Vereniging Schoonmaak Research (VSR) toont aan dat een natte hand ongeveer 10x zo veel bacteriën overdraagt als een droge hand.’

'Droog je handen met een katoenen handdoekrol in plaats van papier'

Willy Vlemmings, Lavans

Lavans doet alles wat mogelijk is om het virus terug te dringen. ‘Op onze social mediakanalen geven we voorlichting met betrekking tot handen wassen. Onze servicemedewerkers, dus de medewerkers die onze producten bij de klant afleveren, dragen hoge zichtbaarheidshesjes met daarop de boodschap anderhalve meter afstand en rijden altijd alleen. Daarnaast neemt iedere medewerker de basismaatregelen in acht.’ Klik hier voor meer informatie.

 
Lees ook
Ontslag wegens schending hygiëneregels niet geldig

Ontslag wegens schending hygiëneregels niet geldig

Een werknemer van een Indonesisch restaurant is op staande voet ontslagen omdat hij door de werkgever verantwoordelijk wordt gehouden voor door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (‘NVWA’) geconstateerde overtredingen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. De rechter is het daar niet mee eens.

Investeren: ja of nee?

Investeren: ja of nee?

Wanneer ik in ons bedrijf rondloop en ik zie wat er aan apparatuur aanwezig is, denk ik wel eens terug aan hoe de situatie was bij onze start 27 jaar geleden. Wij namen een moderne en goed ingerichte slagerij over, zoals het toen omschreven werd door de verkoper. ‘

Vergunning slachterij IJsselstein vernietigd

Vergunning slachterij IJsselstein vernietigd

De rechtbank Midden-Nederland heeft de vergunningen van zeventien veehouderijen en een slachterij in de provincie Utrecht vernietigd. Het gaat om eerder genomen stikstofbesluiten van de provincie.