Vlees van de Longhorns specialiteit Groningse slager

long02

Slager Nanning van Wijk in het Groningse Niekerk is behalve slager sinds 2015 ook hobbyboer. Hij beheert een van de twee kuddes Engelse Longhorns in ons land. ‘Een langzaam groeiend ras, dat tot bijzonder smakelijk vlees leidt’, weet de slager.

In het Groningse Niekerk is slagerij Nanning van Wijk al jaren een begrip. Het dorp in West-Groningen, op luttele kilometers afstand van de provincie Friesland hoort tot de gemeente Westerkwartier. Niekerk telt ongeveer 1400 inwoners en de slager heeft een regio-functie. Inwoners uit omliggende dorpen in Groningen, maar ook uit Friesland weten de weg te vinden naar Van Wijk, die in 2015 een nieuwe tak aan zijn bedrijf toevoegde. Stichting Runderland vroeg hem dat jaar of hij het bijzondere en unieke vleesveeras van de Engelse Longhorns wilde beheren en slachten. De lange hoorns van de koeien zijn erg opvallend. Nanning van Wijk is de enige slager in ons land die het vlees van dit bijzondere rund verkoopt.

Nanning-2-IMG-1838

De kudde van slager Nanning van Wijk bestaat uit 53 Longhorns

De Longhorn is een oud Engels ras, gehouden in eerste instantie voor de melk- en kaasproductie, maar ook voor vlees en trekkracht. De Longhorns van Nanning van Wijk staan ingeschreven in het Engelse stamboek. Buiten Engeland zijn er slechts enkele kuddes en tegenwoordig dus ook in de Groningse gemeente Westerkwartier.

 

'Telkens weer is binnen enkele dagen het vlees uitverkocht'

Janny van Dellen van Slagerij Nanning van Wijk

Tv - programma

Voor tv-programma Binnenste Buiten was dit enkele weken geleden aanleiding om Nanning van Wijk te laten vertellen over de unieke kudde en hoe hij en zijn vriendin Janny van Dellen deze beheren. ‘Het is echt een aparte tak binnen ons bedrijf geworden’, laat Nanning van Wijk aan Vleesmagazine weten in de stal in Sebaldeburen, waar hun 53 Longhorns een goed leven leiden. Het interview in de slagerij kon niet doorgaan, omdat een van de Longhorns op het punt stond te kalven en de dierenarts ieder moment poolshoogte kon komen nemen. ‘Ja, en zo moeten we flexibel zijn’, aldus Van Wijk. ‘Maar we doen dit er graag bij en willen de kudde uitbreiden. Het ras is één van de oudst bestaande vleesrassen. Duidelijk vlees met een meerwaarde, dat blijkt ook uit de reacties van onze klanten’, aldus Janny van Dellen. ‘Het blijkt een succes te zijn want telkens weer is binnen enkele dagen het vlees uitverkocht. Vlees dat 21 dagen aan de bout rijpt in de koeling. Dat komt de natuursmaak ten goede. Eigenlijk een vorm van dry-age.’

long06-300x201 De slagerij in het Groningse Niekerk.

Fokprogramma

Om de Longhorns goed te kunnen behandelen is specifieke kennis nodig. Daarom gaan Janny en Nanning ieder jaar naar Engeland om de jaarvergadering van de Longhorn Society bij te wonen. Daar wisselen ze kennis uit over fokprogramma's die de kwaliteit van het gras- en graangevoerde vee moeten verbeteren. Ook bezoeken ze altijd een gerenommeerd Engels bedrijf met Longhorns.

 

long09-300x200 Nanning van Wijk snijdt lamsvlees. Op de voorgrond ligt een stuk Cote de Boeuf van een Longhorn.

Om de kudde in stand te houden wordt er maar om de 6 weken geslacht. Een speciaal fokprogramma zorgt ervoor dat de slager aan de vraag naar dit stamboekvee kan voldoen en het borgt een duurzame groei van de kudde. Het programma heeft er volgens Van Wijk toe bijgedragen dat het vlees een prachtige structuur en een lichte vetdooradering heeft. Op 11 maart is er weer een volgende verkoop, zo laat de ondernemer zijn klanten in een speciale nieuwsbrief weten. ‘En dat merken we dan die dag gelijk in de winkel’, zegt Janny. De entrecote van de Longhorns is volgens de slagers één van de lekkerste stukjes vlees. Herkenbaar aan het vetrandje aan de zijkant dat de lekkere smaak geeft.

 

'Een diversiteit aan grassen en kruiden zorgt ervoor dat ze zich goed ontwikkelen'

Janny van Dellen van Slagerij Nanning van Wijk

Nanning van Wijk is al 31 jaar slager en als boerenzoon opgegroeid met Blonde d’Aquitaines. Maar de Longhorns hebben inmiddels een speciaal plekje ingenomen in zijn hart. ‘Rustige en vriendelijke dieren’, aldus de fokker van dit zeldzame, historische Engelse rundveeras. Als de dieren niet in de stal staan, bevinden de Longhorns zich op de natuurweides van Staatsbosbeheer. ‘Een diversiteit aan grassen en kruiden zorgt ervoor dat ze zich goed ontwikkelen’, meldt Van Dellen. In totaal gaat het om 23 hectare land, niet geschikt voor akkerbouw, wél geschikt voor de Longhorns die zich tegoed doen aan een kruidenrijk gras mengsel. Dat wordt dan uiteindelijk omgezet in natuurvlees en in melk voor de kalveren.

Natuurvleescoöperatie

Nanning van Wijk en zijn vriendin hanteren de filosofie dat al het rundvlees in hun vitrine van natuurgevoerde runderen afkomstig moet zijn. Ze zijn dan ook aangesloten bij Natuurvleescoöperatie Westerkwartier, een samenwerkingsverband van verschillende schakels in de vleesketen zoals melkveehouders, veehouders, natuurbeheerders en vleesverwerkers. ‘Wij zijn de eerste en enige slager op dit moment die sinds drie weken het vlees van deze coöperatie verkopen’, aldus Van Wijk. ‘Het is vlees uít de streek en vóór de streek. We zitten nog in de opstartfase, maar ook dit natuurgevoerde vee, slaat aan bij de klanten. Mede vanwege het verhaal er achter.’ De kalveren, die een kruising zijn van Holstein en Belgisch blauwe koeien, worden geboren op (melk)veebedrijven en daar groeien ze tijdelijk op. De dieren gaan, zodra het mogelijk is, naar natuurgronden van onder andere Staatsbosbeheer, hier grazen ze minimaal 180 dagen per jaar tussen de weidevogels. In de winter staan de dieren op stal en worden ze zoveel mogelijk met voer uit de regio gevoerd, van bijvoorbeeld akkerbouwers uit de buurt. De voeding van de runderen is voornamelijk gras, hooi en kuil en de leeftijd van de dieren varieert tussen de 2 en maximaal 9 jaar. ‘En zo proberen wij in onze slagerij zoveel mogelijk uit de regio te halen, dat is én duurzaam én de manier van dieren houden zorgt voor smakelijk vlees.’

Reacties klanten op het Longhornvlees

  • Een greep uit de reacties van klanten die op de Facebookpagina van de slager reageren:
  • ‘Het Longhornvlees is ons prima bevallen. Het smaakte naar meer. Onze bestelling voor de volgende keer is al weer onderweg.’
  • ‘De riblappen zijn prima. De bavette had wat meer vetjes mogen hebben. Schenkel en klapstuk komen nog aan de beurt. Tot nu toe: erg lekker van smaak.’
  • ‘Vandaag het eerste vlees uit het pakket geproefd: de hamburgers. Waren prima: stevig en goed gekruid.’
  • ‘Nanning het was goddelijk de rib-eye, de bavette uit de kunst op de BBQ ! De entrecote ligt nog in de freezer, als het weer zover is, hoor ik het graag’
Dossiers
Lees ook
‘Ik ontdek nog altijd nieuwe mogelijkheden met worstmaken’

‘Ik ontdek nog altijd nieuwe mogelijkheden met worstmaken’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden.

Kansen door corona

Kansen door corona

Kansen door corona is een tegendraads boek dat de positieve effecten van de coronacrisis behandelt. Met dit boek brengen Tom Sleeuwaert en Jan Anton Brouwer hulde aan de creativiteit die de coronacrisis aangewakkerd heeft.

‘De evolutie van weegschalen is al lang aan de gang’

‘De evolutie van weegschalen is al lang aan de gang’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het derde deel van deze rondvraag...