‘Trots op het mooie vlees van onze dieren’

28 juni 2024 Mandy de Vos
OPLEIDING | Mandy de Vos was een echt stadsmeisje, maar tijdens een snuffelstage maakte ze kennis met het werk op een melkveebedrijf. Ze besloot boer te worden en ging aan de slag bij Lindenhoff, een boerderij met een eigen slagerij, die versproducten levert aan de horeca. 

Als boer bij Lindenhoff zorgt Mandy voor vijftien zeugen en hun biggen en voor zestig koeien. “Ik verzorg de dieren, mest de stallen uit en zorg voor het voer”, vertelt ze. “Bovendien help ik bij geboortes en zoek ik varkens uit voor de slacht. Ik ben als boer bij Lindenhoff begonnen en tussendoor maakte ik een uitstapje naar de winkel en slagerij die bij de boerderij horen. Omdat ik wilde leren hoe ik een heel dier kan gebruiken, van kop tot staart, begon ik met de mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij van SVO vakopleiding food. Als boer verzorgde ik de dieren, maar ik wilde ook graag weten wat er daarna mee gebeurt.”

Leerzaam

Mandy leerde veel tijdens de opleiding en ging na afronding meteen door met de mbo 3-opleiding Slager van SVO. “Ik leerde hoe ik meer dan alleen de standaard stukken vlees uit een dier kan halen, ik leerde prijzen doorrekenen en de toonbank mooi inrichten”, zegt ze. “Ook hygiëne was een heel leerzaam onderwerp. Ik heb veel aan de opleidingen gehad. Inmiddels ben ik weer boer bij Lindenhoff, maar op drukke dagen help ik nog wel eens mee in de winkel.”

Bij Lindenhoff is Mandy betrokken bij het hele vleesproductieproces. “Van zaadje tot karbonaadje”, lacht ze. “Bij ons krijgen de dieren een mooi leven, zodat ze ook een mooi product opleveren. Ik zie de dieren geboren worden en uiteindelijk zie ik ze keurig verwerkt in de toonbank liggen. Dan ben ik echt trots op het mooie eindproduct dat ik heb geleverd: van sterk dier tot goed stuk kwaliteitsvlees. Voor onze klanten is het belangrijk dat onze dieren het goed hebben voordat ze geslacht worden. Ze mogen dan ook altijd een kijkje nemen op de boerderij, daar zijn we heel open in. Het is een toekomstdroom van mij om ooit een slagerij op de boerderij van mijn schoonouders te beginnen, maar voorlopig zit ik bij Lindenhoff helemaal op mijn plek.”

SVO logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van 
mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak. 
www.svo.nl | info@svo.nl

Altijd op de hoogte blijven?