Techniek en innovatie op Food Tech Event 2024

27 mei 2024 Max Geluk Marieke Pols Redactie Food
De nieuwste technieken en innovaties. Dat was het Food Tech Event 2024. Met een goedgevulde beursvloer en een congresprogramma boordevol kennis gingen bezoekers met een hoofd vol informatie naar huis.

“Op het Food Tech Event gaat het over de technische oplossingen van vandaag én morgen”, zei Judith van den Nieuwenhuijzen, Mikrocentrum programmamanager Food Tech Event, voor de aanvang van de beurs. “De voedingsindustrie staat voor complexe uitdagingen zoals de energietransitie, klimaatverandering, duurzaamheid, arbeidskrapte, grondstofschaarste en veranderende consumentenwensen. Om deze uitdagingen aan te pakken, is het cruciaal dat de hightech-, maak- en voedingsindustrie samenkomen om kennis te delen en samenwerkingen aan te gaan.”

Machines en automatisering

Handtman Food Tech Event 2024 (© Redactie Food)

Machinebouw en techniek staan centraal op het Food Tech Event en het was haast onmogelijk om dit thema te ontlopen. De beursvloer stond vol met hightech. Van futuristische robotarmen en allerlei verwerkingsmachines tot zelfreinigende filters. Er waren twee Demo Area’s waar de bezoekers de twee dagen lang diverse technologische oplossingen in actie konden zien.

Automatisering is volgens Gerard Crooijmans van Spako Food Machinery belangrijk voor de voedingsmiddelenindustrie. “Iedereen heeft last van het tekort aan personeel en met automatisering los je dat op.” Spako levert machines om te koken of te roken. Op het Food Tech Event staat de machinebouwer met de KRHK Procesketel. Hetgeen wat gekookt moet worden – zoals vlees, groente of aardappelen – gaat via de mand automatisch de machine in. De machine kookt de producten, waarna ze door kunnen voor verdere verwerking. “Het voordeel is dat deze ketel continue kookt”, vertelt Crooijmans. “Het proces stopt niet en het scheelt personeel.”

De oranje kleur van de stand van Handtmann trekt de aandacht, evenals het opgestelde FS 503 Forming System. Deze machine wordt voor bijvoorbeeld de productie van hamburgers. Het vlees gaat er aan de ene kant in en komt er als hamburger uit. “Het is een heel flexibel systeem”, vertelt Marc Fortuin. De machine kan worden ingesteld voor verschillende groottes, van grote hamburgers tot kleine soepballetjes en machine zorgt voor een constant product met altijd hetzelfde gewicht. “Deze gewichtscontrole is handig voor de kostenbesparing”, aldus Fortuin.

Bij de stand van GEA Food Solutions is het druk. Het bedrijf omschrijft zichzelf als een systeemleverancier. Ze leveren machines en installaties, evenals geavanceerde procestechnologie, componenten en uitgebreide diensten aan de voedings- en drankenindustrie. Op het Food Tech Event zijn ze niet alleen aanwezig met een stand, ze organiseren ook de paneldiscussie ‘Duurzaam de wereld voeden’. Hier bespreekt het panel verschillende trends, zoals de toekomst van eiwitten en duurzaamheid. “Hybride producten zijn niet nieuw”, zegt panellid Stefan van den Hanenberg van (Van Koolen). “Een kipnugget bestaat voor 22 procent uit kip. Maar hybride is wel een methode om minder vlees in producten te stoppen en zo de footprint te verminderen.”

Voedselveiligheid

Food Tech Event 2024 GEA (© Redactie Food)

Voor de voedingsindustrie blijft voedselveiligheid belangrijk, dus is het een van de thema’s van het Food Tech Event. “De voedingsindustrie krijgt te maken recalls als er ongewenste deeltjes in hun producten terecht komen”, aldus Charles Scriwanek van HiFlux Filtration A/S. Filters voorkomen dit. Het nadeel van zakfilters is dat deze raken vol en vervangen moeten worden. Bovendien kunnen ze scheuren, waarmee de kans op contaminatie toeneemt. Daarom ontwikkelde HiFlux de Auto-line Hygiënische Zelfreinigende filter. Deze filter draait non-stop en de productie kan ononderbroken doorgaan. Daarnaast zorgt het gesloten systeem voor minder kans is op contaminatie. “Inmiddels leveren we filters van 30 micron”, vertelde Scriwanek. Dit komt neer op miljoenen gaatjes die alleen zichtbaar zijn als je er met een lamp op schijnt. Scriwanek verwacht dat de lat de komende jaren alleen maar hoger komt te liggen. “We zijn nu al aan het testen met 15 micron.”

Voedselveiligheid staat samen met kwaliteit en smaak centraal bij Normec Foodcare. Ze staan niet alleen op de beurs met een stand, maar microbioloog Aldo Evers geeft ook een lezing. “Als bacteriën worden blootgesteld aan sublethale stress – dat wil zeggen wel prikkelen maar onvoldoende om ze dood te laten gaan – gaan ze daarop reageren”, zegt Evers. “Bacteriën kunnen resistenter worden tegen zout, zuur en antibiotica. Het gevolg is dat deze bacteriën mogelijk kunnen groeien en overleven bij extremere temperaturen en omstandigheden dan wordt verwacht. De modellen die we hebben kloppen dan niet meer.”

Energie

Demoplein Food Tech Event 2024 (© Redactie Food)

Een ander thema van Food Technology is energie, een van de uitdagingen voor de voedingsindustrie. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook vanwege de beperkte netcapaciteit. Hoppenbrouwers zoekt met bedrijven naar een oplossing voor dit probleem. “We komen bij bedrijven die willen uitbreiden. Ze hebben wel de aansluitingen maar onvoldoende vermogen”, vertelt Dick Klaassen van Hoppenbrouwers. “We brengen het energieverbruik in beeld en bepalen waar de flexibiliteit zit.” Hierdoor kunnen voedingsfabrikanten optimaal gebruik maken van hun energie en eventueel uitbreiden terwijl ze binnen het contract blijven. “Daarnaast is het ook handig voor de Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD), waarbij je per batch moet aantonen hoeveel energie voor de productie gebruikt is. We kunnen het tot op machineniveau in kaart brengen.”

MEAM NL biedt een alternatief voor verwarming met gas en stroom, vertelde eigenaar Renaat van Geel. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in verhitting door middel van microgolftechnologie. Deze techniek kan heel goed gebruikt worden voor vriesdrogen en vacumeren. “Het is volumetrisch, gaat snel, efficiënt, en met behoud van de kwaliteit. Bovendien is veel makkelijker om de temperatuur de controleren”, somt hij de voordelen van de techniek op. Er ziet de aandacht voor deze techniek toenemen. “Op de laatste editie van Anuga stonden vijf bedrijven met een vergelijkbare techniek.”

Vergroening van het energieverbruik is ook belangrijk voor de voedingsindustrie. Ceel Elemans, sector specialist Food bij ING Sector Banking, is van mening dat dit proces versneld moet worden. In zijn lezing constateerde hij een vertraging in de verduurzaming van het energieverbruik. Hij noemde de vermindering van het ondernemersklimaat als een van de oorzaken. De CSRD moet bedrijven gaan motiveren om aan de slag te gaan met de vergroening van hun energiegebruik. “Het is een interessante vraag waar bedrijven in de voedingsindustrie aankomend jaar in zullen investeren om toekomstbestendig te blijven”, aldus Elemans.

Artificial Intelligence

Food Tech Event 2024 Demoplein 2

Een nieuwe trend in de voedingsmiddelenindustrie is Artificial Intelligence (AI), dus ook hier was aandacht voor op het Food Tech Event. Er waren verschillende lezingen over dit onderwerp. Bijvoorbeeld ‘50% tijdswinst: Integreer AI in jouw bedrijf’ van John Wallbrink, ceo Crossmedia Academy. Hij vertelde dat dankzij de meest recente versie van ChatGPT bedrijven AI nog beter kunnen inzetten voor hun bedrijfsactiviteiten dan voorheen. “Een professioneel marketingteam is drie dagen bezig geweest met het ontwikkelen van een campagneplan van het niveau waar ChatGPT 4.0 maar drie seconden voor nodig heeft”, aldus Wallbrink.

De keynote van Sjors Otten en Gert-Jan van Fessem van Food For Analytics op dag twee ging over data en AI. Otten vertelde welke fundamentele datazaken de voedingsindustrie op orde moet hebben en welke rol AI daarbinnen kan spelen. Hij stond niet alleen stil bij de voordelen van AI maar ook bij het effect op medewerkers. “Mensen houden niet van verandering”, zei Otten. “Het roept weerstand op. Daarnaast vrezen veel werknemers dat automatisering gaat leiden tot baan verlies. Neem daarom mensen mee in je visie, anders raak je ze kwijt.”

Leven Lang Ontwikkelen

Food Tech Event 2024 Staubli (© Redactie Food)

Diezelfde gedachte kwam aan bod in de lezing van Claudia Lette van Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL). Veel bedrijven kampen met een tekort aan personeel. Automatisering kan hierbij helpen, maar de behoefte aan goed opgeleide vakmensen blijft. Bedrijven moeten veranderen en voor werkgevers is het belangrijk om hun mensen daarin mee te nemen. “Het is sociaal innoveren of verzuipen”, zegt Lette. “Je kunt nog zulke mooie plannen hebben, maar als je de mensen niet meekrijgt, houdt het op.”

Ook Hans van der Steen van HDN gaat in op het tekort aan goede vakmensen. “We hebben te maken met veel nieuwe wetgeving waarvoor nog geen normen zijn ontwikkeld. Hierdoor ontbreekt een goede basis voor opleidingen. Deze zijn vaak te algemeen of te specifiek.” HDN wil vakmensen herkenning te geven. “Daar vragen ze ook om. Ze willen weten waar ze staan. En voor nieuwelingen geldt dat zij willen weten welke stappen ze moeten nemen om ook die erkenning te krijgen.”

Tijdens het Food Tech Event kwamen zowel op de beursvloer als tijdens de lezingen en paneldiscussies belangrijke trends als automatisering, voedselveilig en energie aan bod. Mikrocentrum is van plan om deze vakbeurs volgend jaar weer te organiseren. Het Food Tech Event 2025 staat op de planning voor 14 en 15 mei.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?