Saucijzen

10 juni 2022 Jan Nederhoed

Een paar jaar geleden hadden we toch allemaal saucijzen in de toonbank? Lekker ‘neutraal’ gekruid met keukenzout, peper en nootmuskaat. Nu zien we steeds vaker dat collega’s het lastig vinden om nog saucijzen te verkopen. De eetgewoontes veranderen, dus verandert ons assortiment mee.

Foto's: Koos Groenewold

We hebben onze kruidenkast eens opgeruimd. Daarmee hebben we ideeën opgedaan om saucijsjes te maken met wat alternatieve smaken. De saucijzen hebben we niet in varkensdarmen gestopt maar in schapensnaren 22/24. De worstjes zijn 80 gram per stuk, maar ze ogen toch als behoorlijke saucijsjes. Schapensnaren zijn wel duurder dan varkensdarmen, dus vergeet niet om dat mee te calculeren. Daarentegen zijn deze worstjes 80 gram per stuk terwijl de ‘gewone´ saucijzen algauw 100 tot 120 gram per stuk wegen.

Als vlees heb ik verse varkenssnippers gebruikt, hoofdzakelijk bestaande uit vinkelapjes. Deze vinkelapjes hebben als voordeel dat ze, in verhouding tot de rest van het varkensvlees, mooi donker van kleur zijn en behoorlijk droog van structuur. Daarnaast kan er ook wel wat vetter varkensvlees bij, zoals bijvoorbeeld wat buikranden of iets dergelijks, al met al een verhouding van ongeveer 70/30.

We hebben drie verschillende smaken gemaakt, maar wel eerst alles doorgedraaid met kleurhoudend middel (wij gebruiken 4 gram safe color van Weidelco, maar uw eigen merk kan natuurlijk ook). Na het draaien en licht mengen hebben we de massa verdeeld in drie porties. De gewichten van de hulpstoffen zijn per kilo.

Out of the box

We hebben voor dit artikel drie smaken gemaakt; eenvoudig en toch verrassend en lekker. Probeer eens ‘out the box’ te denken. Ruim uw kruidenkast op en bedenk zelf leuke combinaties. Als u twijfelt probeert u eerst een smaakcombinatie uit met een kilo gehakt.

Recepten saucijzen

Tuinkruiden

Saucijzen_Jan Nederhoed_Foto Koos Groenewold_2

  • 15 gram keukenzout
  • 5 gram Provençaalse tuinkruiden
  • 2 gram mosterdzaad
  • 2 gram laurier(poeder)

Door de laurier oogt het worstje iets frisser en het mosterdzaad geeft een klein pitje. De Provençaalse kruiden bevatten onder andere rozemarijn, tijm, oregano en basilicum. Als u wilt kunt u er ook nog knoflook  aan toevoegen.

Kaneel en tijm

Saucijzen_Jan Nederhoed_Foto Koos Groenewold_3

  • 15 gram keukenzout
  • 3 gram tijm
  • 2 gram kaneel
  • 1 gram witte peper

Het (in verhouding) kleine beetje witte peper is nodig om wat extra smaakondersteuning te krijgen. Tijm moet wel iets meer zijn dan 1 of 2 gram, anders vind je het niet terug. Kaneel geeft een verassend effect aan een worstje.

Chipotle

Saucijzen_Jan Nederhoed_Foto Koos Groenewold_4

  • 15 gram keukenzout
  • 5 gram zoete paprika
  • 3 gram chipotle
  • 1 gram chilipepers (grof)

Chipotle is een gedroogde en gerookte jalapeñopeper. Dat geeft het worstje een bijzondere karakteristieke rooksmaak. De zoete paprika geeft een mooie rode heldere frisse kleur en een iets zoetige ondertoon terwijl de chilipeper wat pit geeft. Als u het worstje echt pikant wilt, kunt u eenvoudig van de ene gram chilipeper 2 tot 5 gram maken. Pas echter wel op, want het wordt al snel té pittig.

Fris en helder

Saucijzen_Jan Nederhoed_Foto Koos Groenewold_5

Let op de kleur. Zorg dat de worstjes fris en helder ogen. Gebruik (uiteraard) verse snippers. Maak eventueel kleinere hoeveelheden, zodat de worstjes niet te lang blijven liggen. Ga eens kritisch voor je eigen toonbank staan en vraag jezelf eerlijk af: zou ik ze kopen?

 

Dit is een artikel uit Vleesmagazine 2. Meer van deze artikelen lezen? Sluit dan een abonnement af op Vleesmagazine en ontvang acht keer per jaar het vakblad.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?