René en Robert Dalhuisen: ‘Fijn om als slagersbroers te overleggen’

Slagersbrroers openingsfoto Deventer

De broers René en Robert Dalhuisen hebben het slagersvak met de paplepel ingegoten gekregen. Zowel hun opa als hun vader was slager. Ze runnen beiden hun eigen slagerij. René doet dat in Deventer en Robert in Breukelen. Hun winkels zijn heel verschillend, maar toch zijn er overeenkomsten. En het allerbelangrijkste? Met elkaar praten over positieve en negatieve ervaringen en sparren over hun vrij recente verbouwingen!

Hoewel hun vader en opa beide slager waren, was het voor zowel Robert als René niet van jongs af aan duidelijk dat ze in hun voetsporen zouden treden. ‘Ik wilde graag kok worden’, vertelt Robert. ‘Maar uiteindelijk heb ik toch voor het slagersvak gekozen. In 2011 ben ik in de zaak van mijn vader gekomen en in 2017 hebben mijn vrouw en ik het bedrijf overgenomen.’

‘Ook ik wilde iets heel anders gaan doen’, bekent René. ‘Misschien wilde ik me juist wel een beetje afzetten tegen het beroep van mijn vader en opa. Maar eigenlijk ben ik gewoon een slager in hart en nieren. Dus heb ik uiteindelijk toch mijn gevoel gevolgd.’ Heel graag wilde hij samen met zijn vrouw Astrid een eigen bedrijf starten. ‘We zochten in de buurt van onze woonplaats, maar het was heel moeilijk om iets geschikts te vinden. In veel winkelpassage was er leegstand en de goedlopende bedrijven waren voor ons te duur om over te nemen. Familieleden verhuisden naar Deventer en Astrid en ik namen er een kijkje. We reden langs een plek waar een winkelcentrum gebouwd ging worden. Dat leek ons een mooie locatie. We hebben ons ingeschreven en werden uitgenodigd voor een gesprek. Al snel werd duidelijk dat wij daar onze eigen Keurslagerij konden starten.’

Nieuwe inrichting

Slagersbroers-foto-2-Deventer-300x201 De ruime slagerij in Deventer.

Bijna twee jaar geleden verhuisde het echtpaar naar een nieuwe locatie. ‘In de loop van de jaren waren we flink uit ons jasje gegroeid. In onze winkel verkopen we veel kant-en-klaarmaaltijden en heel graag wilden we een groot kookeiland in het zicht. Ook wilde ik graag een ruime werkplek om het vlees te bewerken voor het oog van de klant. Dat ging in de oude situatie niet. Toen op twee kilometer afstand het bestaande winkelcentrum De Flora werd gerenoveerd en werd uitgebreid met nieuwe winkel units, besloten we te verhuizen.’ Daar heeft hij nog geen spijt van gekregen. ‘We hebben Emondt-KMI en Berto Bouw & Project in de hand genomen voor de verbouwing en we zijn erg blij met de fijne samenwerking. Zij hebben al onze wensen gerealiseerd. Het is echt onze droomwinkel geworden.’

Broer Robert heeft ook vrij recent zijn winkel door hetzelfde bedrijf laten verbouwen. ‘We waren echt aan een nieuwe winkel toe. Al hadden we het project eigenlijk nog een jaar willen uitstellen’, bekent hij. ‘Door bouwwerkzaamheden op de bovenverdieping van ons winkelcentrum moesten onze koelmotoren worden verplaatst. Toen hebben we besloten om ook de rest aan te pakken. We zijn heel tevreden over de verbouwing. Alles is nu echt weer van deze tijd.’

Eigen uitstraling

Slagersbroers-foto-4-Breukelen-300x201 De slagerij in Breukelen.

Beide winkels hebben een geheel eigen uitstraling gekregen. Dat heeft deels te maken met het assortiment, dat heel verschillend is. Zo verkoopt René veel meer maaltijden. Daar heeft hij nu alle ruimte voor. Bij Robert is dat anders. ‘Onze winkel is 75 vierkante meter. We hebben geprobeerd om de ruimte zo logisch mogelijk in te delen, maar we hebben niet de luxe om uit te pakken met een enorm assortiment of om volledig open te werken.’

Toch heeft het assortiment van de broers een duidelijke overeenkomst. Ze gaan allebei voor een uitstekende kwaliteit en selecteren het vlees zelf. René licht toe: ‘Onze vader slachtte altijd zelf. Helaas is dat vandaag de dag erg lastig geworden, maar wij proberen allebei zo dicht mogelijk bij het slachtproces te zitten. Wij selecteren alle runderen. Ik haal mijn vlees uit de regio, mijn broer haalt het iets verder weg; uit Brabant. Na onze selectie laten we de dieren allebei bij een vaste slachter slachten en vervolgens verwerken we het vlees allebei zelf in ons eigen bedrijf. Het verhaal achter het vlees vinden we allebei heel belangrijk. Ik vind het prachtig om tijdens het bewerken aan mijn klanten over de herkomst van het vlees te vertellen. Aan deze storytelling wordt veel waarde gehecht.’

Oude recepten in nieuw jasje

De oude recepturen van opa en vader hebben beide broers inmiddels in een eigen jasje gestoken. ‘We hebben de recepturen aangepast aan deze tijd en er onze eigen twist aangegeven’, legt René uit. ‘De technieken zijn grotendeels hetzelfde, maar we hebben allebei op een eigen manier geprobeerd om de recepten steeds verder perfectioneren. Alleen onze ham maken we allebei nog zoals opa dat deed. Alleen heeft Robert wel een iets andere manier van opbinden.’

Hardlopers in de winkel van Robert zijn vooral filet American, grillworst en rundvlees. Bij zijn broer lopen vooral de maaltijden enorm goed samen met het rundergehakt, biefstuk, grillworst en filet americain. Daarnaast is er in het oosten van het land meer vraag naar streekproducten, zoals droge worst en balkenbrij.  Deze producten worden bij ons goed verkocht, terwijl daar in Breukelen amper vraag naar is. Daar is er juist veel belangstelling voor lever en pekelvlees; het bekende broodje ‘half om half’.’

Thuis gezellig maken

Slagersbroers-foto-3-Breukelen-201x300 Robert met zijn gezin in de slagerij in Breukelen.

Kant-en-klaar is bij René een hard groeiend onderdeel van het assortiment. ‘Steeds meer mensen willen gemakkelijk eten. Door de coronamaatregelen is het aandeel kant-en-klaar alleen nog maar verder gegroeid. Sinds de coronamaatregelen verkopen we heel veel broodjes, zoals gevulde stokbroodjes broodje pulled pork, Deense lekkernij en kipsloffen. Ook de slaatjes en wraps lopen goed. Veel mensen waren gewend om tijdens de lunchpauze een lekker broodje te halen in het bedrijfsrestaurant. Nu er heel veel thuis wordt gewerkt, wordt er graag bij ons iets lekkers meegenomen. Hiermee brengt men toch wat gezelligheid thuis. Ik merk duidelijk dat dit een trend is.’

Zijn broer ziet ook een stijgende vraag naar broodjes. Datzelfde geldt voor grote stukken vlees. ‘Vroeger aten mensen in het weekend vaak één avond thuis. De andere avond gingen ze uit eten. Nu er het hele weekend thuis gegeten wordt, willen ze graag iets bijzonders op tafel zetten. Ze kiezen dan bewust voor lekker vlees. Ik merk ook dat door alle media-aandacht mensen een wat negatiever beeld krijgen van het supermarktvlees en daarom bewust voor de slager kiezen. Zodat ze precies weten waar het vlees vandaan komt.’ Broer René vult aan: ‘Door de coronamaatregelen is het in beide winkels aanmerkelijk drukker geworden. Corona heeft echt voor een grote plus bij ons gezorgd.’

Zelfbediening

Beide slagers hebben een zelfbedieningsmeubel in de winkel. Vanwege de ruimte is dit bij Robert kleiner dan bij René, maar toch bevalt het hen allebei heel goed. Al twijfelden ze in het begin wel een beetje. ‘Nu kunnen we het alle slagers aanbevelen’, vertelt René tevreden. ‘Wij verkopen er echt heel veel uit. In het meubel liggen onder meer onze schepsalades, de Keurslager-koopjes, dagaanbiedingen, snacks, broodjes en heel veel impuls artikelen met een gekke bek noemen we het ook wel eens de grabbelbak want de mensen lopen er echt in te graaien. Ik merk dat de klanten duidelijk veel meer meenemen.’ Robert heeft een soortgelijke ervaring. ‘Wij verkopen er veel snacks, zelfgemaakte soepen en rookworst uit. Klanten pakken graag wat mee en doen daarna hun gewone bestellingen.’

Toekomst

De toekomst zien beide broers heel positief. René: ‘Je merkt dat er minder slagers zijn, maar degenen die overblijven, weten zich echt te onderscheiden. Het is fijn dat de consument de versondernemers weet te vinden. We hopen de nieuwe klanten vast te houden.’

De ondernemers merken allebei dat er steeds meer jongeren in de winkel komen. ‘Dat is natuurlijk een ontzettend fijne ontwikkeling richting de toekomst’, zegt Robert. ‘Bovendien zijn slagers een creatief volk, dat hun weg altijd wel weet te vinden’, voegt René toe.

'Slagers zijn een creatief volk, dat hun weg altijd wel weet te vinden’

René Dalhuisen

Samenwerking

Ook de samenwerking tussen beide broers zal blijven bestaan. ‘Ook al hebben we ieder ons eigen bedrijf en zijn er best grote verschillen, toch is het heel fijn om samen te overleggen. Zeker rond de verbouwing’, vindt Robert. René vult aan: ‘Toen mijn vrouw en ik de tekeningen van Emondt KMI kregen, heb ik die gelijk aan mijn broer voorgelegd. Ik was benieuwd wat hij ervan vond.’ En zo ging het ook andersom. ‘Na de verbouwing van René en Astrid was ik zo enthousiast dat ik ook heel graag een andere winkel wilde. Het is hartstikke leuk om met elkaar te kunnen overleggen.’

Tijdens verjaardagsfeestjes wordt er veel over de slagerij gesproken. Dat vinden de ondernemers helemaal niet erg. ‘Dat is toch logisch. Het is een groot deel van ons leven en hier beleven we ook het meeste. ‘Het is hartstikke fijn om een broer en een schoonzus te hebben die hetzelfde vak uitoefenen. Dan kun je elkaar echt ondersteunen.’

 
Dossiers
Lees ook
Plezier + resultaat (€) = voldoening (P+R=V)

Plezier + resultaat (€) = voldoening (P+R=V)

Ondernemer word je niet met als eerste doel om veel geld te verdienen. Belangrijker is het om je hart te volgen en te doen wat je leuk vindt. Dat is onder de gegeven omstandigheden met corona vrij lastig. Wij zijn ervan overtuigd dat plezier in wat je doet en resultaat (€) leiden tot voldoening.In de laatste editie van Vleesmagazine van 2020 deelden...

Actief verengingsleven is uitgangspunt van Vereniging van Keurslagers

Actief verengingsleven is uitgangspunt van Vereniging van Keurslagers

De Vereniging van Keurslagers bestaat 15 juli 2021 precies 75 jaar. Hoewel het slagersvak door de jaren heen drastisch is veranderd, is de basis van de Keurslagers nagenoeg hetzelfde gebleven, aldus directeur Joep Klaver en voorzitter Roelof Mulder. Gezamenlijk optrekken richting consument binnen een actief verenigingsleven is nog steeds het uitgangspunt....

Pasen 2021: genieten van gemak en luxe in kleine gezelschappen

Pasen 2021: genieten van gemak en luxe in kleine gezelschappen

De verwachting is dat Pasen ook dit jaar kleinschalig wordt gevierd. Slagers kunnen daarop inspelen door speciale pakketten of boxen aan te bieden. Niet alleen voor het brunch/lunch, maar ook voor het borrelmoment. Gemaksproducten zijn al jarenlang populair, maar júist in deze tijd mogen deze een stuk luxer zijn.Op welke wijze Pasen wordt gevierd, hangt...