Pasen 2021: genieten van gemak en luxe in kleine gezelschappen

Paastrends openingsfoto

De verwachting is dat Pasen ook dit jaar kleinschalig wordt gevierd. Slagers kunnen daarop inspelen door speciale pakketten of boxen aan te bieden. Niet alleen voor het brunch/lunch, maar ook voor het borrelmoment. Gemaksproducten zijn al jarenlang populair, maar júist in deze tijd mogen deze een stuk luxer zijn.

Op welke wijze Pasen wordt gevierd, hangt voor een groot deel af van het weer, weet Marian Lemsom, directeur van de Koninklijke Nederlandse Slager (KNS). ‘Als het mooi weer is, wordt men actief en gaat men bijvoorbeeld naar het bos of naar het strand. Een deel zal dan ook de barbecue aansteken. Pasen blijft in ieder geval een traditioneel feest, waarbij de nadruk ligt op de brunch/lunch. De luxere vleeswaren/hamsoorten of salades komen ook dit jaar weer om de hoek kijken.’

De behoefte van de consument is om snel te winkelen, merkt Lemsom. ‘Steeds vaker wordt een deel van het assortiment voorgesneden en verpakt. Ook komen er steeds meer eenpersoonsverpakkingen. Dat geldt voor steeds meer vleeswaren en worstsoorten. Bovendien is het voorverpakken positief vanwege het voedselveiligheidsaspect en ook in combinatie met corona.’

‘Steeds vaker wordt een deel van het assortiment voorgesneden en verpakt'

Marian Lemsom, KNS

Tevens raadt ze aan om adequaat in te spelen op de rond Pasen geldende coronamaatregelen. ‘Denk aan bestellingen en het stroomlijnen van de spreiding van afhaalmomenten. Communiceer dit duidelijk met je klant. Wellicht is ook bezorgen een optie.’

Complete boxen

In deze coronatijd biedt ook het aanbieden van complete boxen en manden voordelen, benadrukt Lemsom. ‘Denk aan borrelboxen, of borrelplanken, ontbijtboxen of bij mooi weer picknickmanden, die eventueel ook thuis kunnen worden bezorgd. Gemak is een trend die overeind blijft en ook to-go producten, zoals broodjes, snacks en maaltijden, passen daar goed bij.’

Marc Antonioli, marketingmanager van Epos Specerijen, adviseert om speciale paasboxen te maken, die door de klant afgehaald kunnen worden. ‘Zorg ervoor dat alles erin zit voor een heerlijke brunch of borrel.’

Volop genieten

Paastrends-foto-2-300x200 Foto: Epos

De consument vindt het tijdens Pasen leuk om extra aandacht te besteden aan het eten, zegt Antonioli. ‘Samen met het gezin aan tafel genieten. Voor veel versspecialisten is Pasen dan ook echt een moment om uit te pakken.’ De Paastafel kan volgens hem goed gevuld worden met de diverse producten van Epos. ‘De versspecialist heeft een ruime keuze aan producten om een leuke en smakelijke Paastafel te creëren voor de consument thuis. Denk bijvoorbeeld aan de romige kippenragout van Neven Food, ideaal voor in een pasteibakje of om te verwerken in een quiche.’

'Voor veel versspecialisten is Pasen echt het moment om uit te pakken'

Marc Antonioli, Epos Specerijen

Daarnaast hebben Jebo en Bieze mooie salades die goed passen bij Pasen, vervolgt Antonioli. ‘Natuurlijk is de ei-bieslook salade altijd goed, net als Bieze Kipkerrie salade. Maar denk ook eens aan een luxe vissalade, of een speciale Paassalade. De salades kunnen natuurlijk zo op tafel voor een broodje, maar ze kunnen ook worden verwerkt in lekkere paashapjes, die de Paastafel net wat specialer maken.’

Luxer

Hoe Pasen er precies uit komt te zien is lastiger te voorspellen dan ooit tevoren, maar één ding is volgens Inge Clarijs van de VAV*groep zeker: de omvang van het gezelschap zal klein zijn, áls er dan al sprake zou zijn van gezelschap. ‘Maar, de consument blijft zich thuis nog steeds verwennen met heerlijke producten nu hij of zij dat buitenshuis niet kan nuttigen. Gemaksproducten zijn al jarenlang populair, maar júist in deze tijd mogen deze een stuk luxer zijn. Naast echte ‘comfort food’ is de afgelopen periode ook de aandacht voor gezond eten toegenomen, waarbij vega producten en - maaltijden terrein hebben gewonnen.’

Verwenmomentjes

Ook kunnen slagers bijdragen aan verwenmomentjes van de consument door verse kant-en-klare gerechtjes en hapjes aan te bieden, vervolgt Clarijs. ‘VAV*groep heeft diverse recepten uitgewerkt, waarmee de slager eenpersoons (snack)gerechten aan kan bieden. Denk hierbij aan een carpaccio- of vitello tonatoschotel compleet, die mooi verpakt worden in een luxe schaaltje met transparant deksel en een banderol. Of bijvoorbeeld een nachoschotel in houten bakvorm. Deze gerechtjes scoren goed bij de consument die zich wil verwennen.'

'Slagers kunnen bijdragen aan verwenmomentjes van de consument door verse kant-en-klare gerechtjes en hapjes aan te bieden'

Inge Clarijs, VAV*groep

Paastrends-foto-4-Batalle-el-Unico-een-mooie-luxe-aanvulling-op-je-varkensvleesassortiment-300x141 Lomo van het Spaanse Batallé el Único varken. Foto: VAV*groep

Daarnaast heeft VAV*groep mooie specials uitgewerkt, zoals gevulde Heks’nhaas en voor Pasen een special met de Lomo van het Spaanse Batallé el Único varken. ‘Het vlees van dit varken is ongelofelijk mals, sappig en smaakvol, en is een mooie luxe aanvulling op je varkensvleesassortiment.’

Voor alle gerechten geldt volgens Clarijs dat het belangrijk is om de portiegroottes laag te houden, zodat de producten toegankelijk blijven. ‘Besteed verder nét wat meer aandacht aan de verpakkingen; met kleine inspanningen ogen de producten al een stuk luxer.’

 
Lees ook
KNS lanceert nieuwe kerstcampagne

KNS lanceert nieuwe kerstcampagne

Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) lanceert de nieuwe kerstcampagne. Deze bestaat uit tips voor de slager om de kerstdrukte in goede banen te leiden en communicatiemiddelen om te gebruiken naar de klant.

Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Vanwege de oplopende coronacijfers vond er vrijdag 26 november opnieuw een persconferentie plaats waar het kabinet nieuwe maatregelen aankondigde. Er is gekozen voor een zogenaamde avondlockdown. Wat betekent dit voor de bakker, slager, visspecialist en slijter?

Coronamaatregelen vanaf 13 november

Coronamaatregelen vanaf 13 november

Vanwege de oplopende coronacijfers kondigde het kabinet vrijdagavond 12 november nieuwe maatregelen af die de dag erna direct in gingen. Het doel is om het aantal besmettingen "met een harde klap" omlaag te brengen. Dit zijn de meest relevante regels voor de slager, bakker, vishandel en slijter.