‘Overstap van bank naar slagerij was goede zet’

Woeste Willem Worstmakerij_Willem Kouwenoord

Ruim dertig jaar werkte hij bij een bank en nu heeft Willem Kouwenoord (52) zijn eigen worstmakerij/rookhuis. Bij SVO volgde hij de training Worstmaker en komend schooljaar start hij met de mbo-opleiding Productiemedewerker slagerij. “Ik ga de basis leren.”

Foto: Willem Kouwenoord 

Willem wilde na de middelbare school al naar de slagersvakschool, maar koos vanwege de reisafstand voor commerciële economie. Na zijn studie ging hij bij een bank aan de slag. “Ondertussen bleef ik bezig met eten en koken”, vertelt hij. “Met mijn neef Willem rookte ik vis en in 2013 volgden we een cursus worstmaken. Daar hadden we zoveel plezier in, dat we zelf worstjes gingen maken. Dat resulteerde in ons bedrijf Worstmakerij-rookhuis De Woeste Willems. Toen mijn neef stopte, ging ik door onder de naam De Woeste Willem. Mijn worstmakerij is gevestigd in bierbrouwerij Bierderij Waterland in Monnickendam en ik maak op ambachtelijke wijze worsten en gerookte vleesproducten.”

Vak apart

Willem combineerde het worstmaken jarenlang met zijn baan bij de bank, maar sinds vorig jaar is hij fulltime slager. Hij werkt deels in zijn eigen zaak en deels bij Vincent Traiteur & Vlees in Amsterdam, om daar meer slagerservaring op te doen. “Dit jaar volgde ik bij SVO de training Worstmaker”, zegt Willem. “Achteraf kan ik zeggen dat ik 20% van het vak worstmaken kende, de overige 80% heb ik bij SVO en in de slagerij geleerd. Denk aan het gebruik van bindmiddelen en verschillende soorten darmen, pastrami spuiten, pekelen: het is echt een vak apart.”

In september start Willem met de mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij. “Er ontbreekt bij mij nog wat basiskennis, bijvoorbeeld qua vleesdelen herkennen en snijdtechnieken. Bij SVO ga ik die basis nu leggen. Het slagersvak is totaal anders dan mijn kantoorbaan bij de bank, maar ik heb nog geen dag spijt gehad van mijn overstap.”

De training Worstmaker start in september in Rijswijk en Zwolle: www.svofoodacademy.nl. 

SVO logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Eenvoudig hybride producten maken - Plantaardige grondstoffengel van SVO, KNS en WUR

Eenvoudig hybride producten maken - Plantaardige grondstoffengel van SVO, KNS en WUR

In het project Plant4Texture hebben KNS, SVO vakopleiding food en WUR samen een plantaardige grondstoffengel ontwikkeld voor de productie van hybride slagersproducten. SVO-vakopleiding food geeft de ontwikkeling van hybride en plantaardige producten een vaste plek in haar opleidingen.

De tien finalisten van Grote Grillworsttest 2023 zijn bekend

De tien finalisten van Grote Grillworsttest 2023 zijn bekend

De finalisten van de Grote Grillworsttest 2023 zijn bekend. Zowel bekende en nieuwe ambachtelijke slagers staan in de top tien. 15 februari weten we welke slager deze jaarlijkse KNS-vakwedstrijd wint.

Recht op billijke ontslagvergoeding?

Recht op billijke ontslagvergoeding?

Veel werkgevers weten niet dat een werknemer na op­zegging van de arbeidsovereenkomst met instemming van het UWV, de kanton­rechter alsnog om een billijke vergoeding kan vragen.