Ondernemersacademie Food: Kunsthistorica met de laarzen in de modder

Niki 2

Tijdens haar studie kunstgeschiedenis had Renkema, samen met haar vriend, een moestuin waarin ze zich naar hartenlust uitleefde. Na haar afstuderen had ze diverse kantoorbanen, maar natuur en dieren, dat blééf kriebelen. ‘We hebben een boerderij gekocht in het Gelderse Stokkum en willen ons richten op vleesproducten. Kleinschalig en met verschillende soorten dieren. Twee à drie koeien, wat varkens, vijftig tot zestig kippen en heel misschien schapen.’

Niki-200x300 Minder vlees eten, maar dan wel van topkwaliteit, met oog voor het milieu, biodiversiteit en dierenwelzijn. En met veevoer dat op hun eigen land wordt geteeld. Dat is in de notendop wat Niki voor ogen heeft. ‘Vorig jaar hebben we twee biggen gekocht en die zijn inmiddels geslacht. Ik heb zelf gerookte ontbijtspek gemaakt, droge en verse worst. Enorm leuk om te doen. De vleesproducten zijn nu alleen nog bestemd voor familie en vrienden.’

Goede basis

Niki pakt alles grondig aan en volgde een training Vleeskennis bij het SVO. En momenteel doet ze de Ondernemersacademie Food. ‘Deze opleiding geeft je een goede basis wanneer je als ondernemer aan de slag wilt. Dat heb ik nodig, want ik heb geen ondernemersachtergrond.’ Ze is enthousiast over het lesprogramma. ‘Je gaat naar locaties, wat heel inspirerend is. Helaas ligt dat nu stil vanwege corona. En verder word je een-op-een gecoacht. Je wordt goed ondersteund in je voorbereidingen om een bedrijf op te zetten of over te nemen. De gastdocenten hebben een goed verhaal; op alle aspecten van je bedrijf wordt ingegaan. De opleiding is echt een aanrader.’

Behapbaar

Niki krijgt zelf weliswaar niet te maken met bedrijfsovername of personeel, maar tóch vindt ze het handig om daar meer over te weten. ‘Je haalt er nuttige dingen uit en je krijgt nieuwe inzichten.’ En heel leerzaam is de tip om je plannen kleiner en behapbaar te maken. ‘Daardoor is mijn plan gaandeweg ook beter geworden. Eerst wilde ik een winkeltje met een terras, maar dat wil ik niet meer. Ik sta liever met mijn laarzen in de modder en laat klanten zien hoe de varkens buiten leven en we kunnen bijvoorbeeld samen de kippen voeren. Ja, het klantcontact vind ik erg belangrijk.’

Het uiteindelijke doel van Niki en haar vriend is: kunnen leven van hun boerderij. ‘Wel stap voor stap, hoor. Onze banen te zijner tijd langzaam afbouwen en dit steeds verder opbouwen.’

‘Ik sta liever met mijn laarzen in de modder en laat klanten zien hoe de varkens buiten leven’

Niki Renkema

Regenboog

Geen standaard winkel dus, maar waar gaan ze hun klanten dan vandaan halen? ‘We willen een afhaalmogelijkheid op aanvraag. Dat kan dan via de app, mail, social media en een bordje aan de straat. Daarbij richten we ons op ons eigen dorp en op het nabijgelegen stadje. Gelukkig zitten we op een gunstige locatie langs een fietsroute. En vlak bij Duitsland. Er komen hier vrij veel toeristen.’

Ze lacht. ‘We hebben al iets wat ons onderscheidt: we hebben diverse soorten kippen die allerlei kleuren eieren leggen. Tot blauw en gespikkeld aan toe. En die verkopen we samen in één doosje. Daar zitten dus alle kleuren van de regenboog in.’

 
Lees ook
Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

In de praktijk blijkt dat veel ondernemers zich pas in een laat stadium van hun leven bezig houden met bedrijfsopvolging. Het is echter goed om hier tijdig bij stil te staan.

Deadline btw-aangifte derde kwartaal op 31 oktober - Belastingdienst geeft tips

Deadline btw-aangifte derde kwartaal op 31 oktober - Belastingdienst geeft tips

De deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het derde kwartaal nadert. Ondernemers hebben tot 31 oktober de tijd om dit te doen. Volgens de Belastingdienst hebben bijna vier op de tien startende en kleine ondernemers een herinnering nodig om dit tijdig te doen. Daarom geeft de Belastingdienst vijf tips voor een goede en efficiënte aangifte.

CBS: Minder varkens, aantal runderen blijft gelijk

CBS: Minder varkens, aantal runderen blijft gelijk

Er is een lichte daling van het aantal varkens. Tegelijkertijd blijft het aantal runderen gelijk. Dat blijkt volgens het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) uit de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2021. Ook zijn er minder schapen en kippen.