Omzetgroei voor meerderheid slagers in tweede kwartaal 2022

1 november 2022 Ron Duijkers
Foto: Herbert Wiggerman

De eerste helft van het jaar is voor de ruim 2100 slagers (incl. een beperkt aantal poeliers) die Nederland begin dit jaar telde grillig verlopen. In het eerste kwartaal werd bij een meerderheid van de slagers omzetverlies geleden, terwijl in het tweede kwartaal de meerderheid juist omzetgroei liet zien.

Zowel in het eerste als het tweede kwartaal kwamen onder de zogenaamde éénpitters (slagers met één werkzame persoon) de meeste omzetstijgers voor. Tijdens de coronaperiode, toen de horeca regelmatig de deuren moest sluiten, werden recordaantallen omzetstijgers onder de slagersbedrijven gemeten. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-data door onze redactie.

Omzetbeeld eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de omzet van 42 procent van de slagersbedrijven, bij 2 procent stabiliseerde de omzet en bij een meerderheid van 56 procent daalde de omzet, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Twee derde van de 42 procent slagers met omzetgroei noteerde in het eerste kwartaal een ‘normale omzetstijging’. Het CBS rekent hiertoe de slagersbedrijven met een omzetstijging tot en met 20 procent. Een derde (14 procent) behoorde tot de categorie ‘snelle groeiers’. Hier steeg de omzet vergeleken met het eerste kwartaal van 2021 met meer dan 20 procent. Van de 56 procent slagersbedrijven die hun omzet in het tweede kwartaal zagen dalen, behoorde het overgrote deel (47 procent van het totaal aantal slagers) tot de zogenaamde ‘normale dalers’ (omzetdaling tot en met 20 procent). Bij de overige 9 procent van de slagers nam de omzet in het eerste kwartaal met meer dan 20 procent af (snelle dalers).

Waar het eerste kwartaal van dit jaar voor de meeste slagers negatief verliep, toont het tweede kwartaal een tegenovergesteld beeld. Nu steeg de omzet bij een meerderheid van 57 procent van de slagersbedrijven en daalde de omzet bij 40 procent. Bij de overige 3 procent bleef de omzet min of meer gelijk. Van de 57 procent slagers met omzetstijging in het tweede kwartaal behaalde 20 procent een groei van meer dan 20 procent en bij 37 procent was de toename minder hoog. Van de 40 procent slagers met dalende omzetten was bij 31 procent de omzetdaling normaal (tot 20 procent omzetdaling) en bij 9 procent snel (meer dan 20 procent).

Kleine slagerijen scoren best

Zowel in het eerste als tweede kwartaal waren naar verhouding de beste omzetresultaten weggelegd voor de kleinste slagersbedrijven (bedrijven met één werkzame persoon). In beide kwartalen behaalde de meerderheid van deze kleine bedrijven een positieve omzetscore: eerste kwartaal 55 procent en tweede kwartaal 61 procent. Vooral in het eerste kwartaal waren de resultaten van de grotere bedrijven een stuk minder. Zo steeg in deze periode de omzet van slechts 38 procent van de slagersbedrijven met 10 tot 50 werkzame personen.

Sinds 2020 onderzoekt het CBS de kwartaalomzetontwikkelingen per bedrijf in de diverse sectoren, waaronder de slagersbedrijven. Sinds de start van het onderzoek was het aantal omzetstijgers onder slagers nog nooit zo hoog als tijdens de coronaperiode, toen de horeca regelmatig dicht was. De records vielen in de periode die duurde van het eerste kwartaal van 2020 tot en met het eerste kwartaal van 2021. Vooral tijdens de eerste vier kwartalen van deze periode was het aantal omzetstijgers ongekend hoog met een piek van 75 procent omzetstijgers in het tweede kwartaal van 2020.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?