Nieuwe zaak met nieuwe apparatuur voor Poelier Verhoef

6 september 2021 Milou Dekkers
Foto: Herbert Wiggerman

Poelier Verhoef is in Tiel inmiddels een begrip. Dit voorjaar stak de eigenaar, slager Anton de Heus, de Waal over. Hij opende een tweede zaak in Beneden-Leeuwen. De gloednieuwe vitrine is de grote blikvanger. “Vanzelfsprekend”, aldus de slager. “De vitrine is core business.”

De vitrine is het pronkstuk in de nieuwe zaak van De Heus. Hier presenteert de poelier zijn verse vlees en huisgemaakte kipgerechten. Op de toonbank geen ‘verrommeling’. Potjes, papieren of aankleding, het leidt allemaal af. “Het moet er strak uitzien, daar ben ik echt scherp op, want dat heeft zijn weerslag op de verkoop. Mensen moeten bij binnenkomst denken: ‘wauw, wat ziet het er hier mooi uit’.”

Werkgemak

Nu hij een beetje is geland, vindt hij blindelings de gegrilde kippendijen, kiprookworst, vleugeltjes of pikante pasta met kip. Maar de eerste weken achter de toonbank viel het niet mee. “Het was zoeken, alles ligt hier op een andere plek dan in Tiel”, zegt De Heus, terwijl hij met zijn vingers marinade over kleingesneden kipstukjes verdeelt: “Nog even de kippeling onder de grill zetten.”

Met de grill, een spiksplinternieuwe Convotherm Combistreamer van Delmo, is De Heus minstens zo blij als met de toonbank. “Het bezorgt me veel werkgemak.” De tweedehands grill die hij eerder op de kop had getikt, bleek een miskoop: “Die was al snel kapot en niet te repareren. Met deze nieuwe kan ik alle programma’s vooraf instellen. Het is een geweldig ding. Een investering maar het scheelt veel werk.” En zo verdwijnen de gepaneerde stukjes kip in de oven, waarna met één druk op de knop de juiste temperatuur en tijd wordt ingesteld.

Vers vs. kant-en-klaar

Poelier Verhoef_foto Herbert Wiggerman_2

“Dit is het nieuwste type koeltoonbank, met een mooie presentatie, mooi licht en een strak zwarte werkbank. Echt een stijlelement.” (foto: Herbert Wiggerman)

De Heus is al sinds zijn zestiende slager en in zijn familie een vreemde eend in de bijt. Zowel zijn vader als zijn drie broers zitten in de fruitteelt. Daarmee heeft hij naar eigen zeggen nooit veel gehad. Hij koos voor de slagersvakschool in Utrecht, werkte bij particuliere slagers en was een tijd lang chef-slager in de supermarkt. Drie jaar geleden nam hij in Tiel Poelier Verhoef over. Met groot succes. Al snel kwamen zijn klanten zelfs van over de Waal, uit Beneden-Leeuwen. Toen er daar een mooi pand vrijkwam zag hij zijn kans schoon. “De Readshop ging hier weg. We kregen het pand helemaal kaal opgeleverd en hebben flink moeten verbouwen.”

Waar voorheen tijdschriften lagen, liggen nu de kippendijen. Naast verse kip heeft Poelier Verhoef ook een uitgebreid aanbod aan kant-en-klaargerechten, uiteraard met kip in de hoofdrol. “Eigenlijk is ons aandeel ‘vers’ relatief klein. We zijn echt gericht op kant-en-klaar. Daar zien wij kansen, zowel jong als oud houdt van gemak”, zegt De Heus. Mede dankzij zijn diverse klantenkring loopt het in de nieuwe winkel meteen storm. “Veel mensen eten tegenwoordig bewust en kiezen daarom vaker voor kip in plaats van varkensvlees. En ook het coronajaar is voor ons goed geweest. De horeca was dicht en mensen zochten meer makkelijke kant-en-klaar-oplossingen voor het avondeten. Mijn vrouw Gerda heeft in drukke periodes een dagtaak aan de partypannen.”

De grote zwarte partypannen zijn gevuld met kipspecialiteiten naar wens. Gerda de Heus: “Je hoeft ze thuis alleen even op te warmen. We hebben verschillende opties; pannen met grillsnacks, of buffetpannen. Mensen kunnen zelf aangeven wat ze willen en ik stel het samen.” “Alleen rauwe kip, dat doen we al lang niet meer”, vult Anton de Heus aan.

Familiezaak

Poelier Verhoef_foto Herbert Wiggerman_3

Op de nieuwe grill kunnen alle programma’s vooraf worden ingesteld. Dat bezorgt veel werkgemak (foto: Herbert Wiggerman).

Poelier Verhoef is met recht een familiezaak te noemen. Behalve zijn vrouw, draaien in de nieuwe zaak ook de neef, dochter en schoondochter van De Heus mee. Samen met het andere personeel verzorgen zij de verkoop en afwerking van de gerechten. “Het vlees komt van onze leverancier Peter van de Pol uit Nijkerk. Alle productie vindt plaats in Tiel. Daar hebben we ook de worstmakerij en produceren we onder andere kippengrillworst en kip-piri-piriworst. Hier in Beneden-Leeuwen vindt alleen de afwerking plaats voor producten die nog in de oven of onder de grill moeten. Ook stellen we hier nog gerechten samen.”

Als de grill piept moet De Heus zijn verhaal even onderbreken, de kippelings mogen eruit. En ook de vleugeltjes zijn klaar. Er dient zich direct een koper aan die, nu ze er toch is, meteen een stukje kaas meeneemt.

Kaas en kip

Poelier Verhoef_foto Herbert Wiggerman_5

Poelier Verhoef heeft een grote kaasafdeling, een soort winkel in de winkel (foto: Herbert Wiggerman).

Dat er in de zaak ook een kaasafdeling is, is te danken aan de neef van de eigenaar, eveneens Anton de Heus genaamd. Hij is de bedrijfsleider van de winkel en kaas­specialist van origine. Eigenaar De Heus: “We waren zoekende hoe we het beste invulling konden geven aan dit ruime pand. Mijn neef zei: ‘Waarom doen we er geen kaas bij?’ Zo is er last-minute nog een koeling voor kaas bij gekomen. Het is eigenlijk een winkel in een winkel. Ook voor de kaas weten klanten ons nu te vinden.”

Het interieur van de nieuwe zaak is met zorg ingericht. Geen paars, zoals in Tiel. Want al sluit dat aan bij het merk ‘Uw Poelier’, het kleurt niet bij de kaas. Dus antraciet tegen de muur, een strak grijze vloer en een mooie zwarte werkbank. Maar de echte eyecatcher blijft de heldere vitrine, vierkant, met mooi licht en goed zicht op de vele producten. “Stijl en interieur zijn belangrijk voor de verkoop. Het plaatje moet kloppen”, vindt De Heus.

Gouden combinatie

Een borrel, een aperitief of een feestje. De combinatie wijn-kaas-worst is een succesnummer. Kaas en kipsnacks zijn bij de nieuwe Poelier Verhoef onder één dak te krijgen. En door de samenwerking met de naastgelegen Gall&Gall is ook de drank geregeld. Anton de Heus: “We hebben pakketten in verschillende samenstellingen, met bier of wijn, kaas en nootjes. Gall&Gall levert ons de wijnen en speciaalbiertjes. Zo kunnen onze klanten zonder moeite de combinatie wijn-kaas-worst maken. Mensen kunnen zelf aangeven wat ze willen maar ook de kant-en-klare pakketten zijn booming. Leuk als cadeautje, voor vaderdag, een verjaardag of het afscheid van de juf. De dragende paal staat centraal in de winkel en is een mooie plek om de pakketten uit te stallen. Mijn neef Anton – bedrijfsleider en kaasspecialist – en de dames hier in de winkel zijn daarin erg creatief. Ik ben zelf meer een ouderwetse slager, maar ik moet zeggen: het loopt als een trein.”

Interieurplan

Poelier Verhoef_foto Herbert Wiggerman_6

De combinatie wijn-kaas-worst is een succesnummer. De naastgelegen Gall&Gall levert de wijn en speciaalbiertjes (foto: Herbert Wiggerman).

“Dit is het nieuwste type koeltoonbank, met een mooie presentatie, mooi licht en een strak zwarte werkbank. Echt een stijl­element. Ze komen van Koeltechnisch Buro Midden-Nederland. Met hen had ik al zulke goede ervaringen in Tiel dat ik niet eens naar andere aanbieders heb gekeken. Zijn er problemen? Dan kan ik op hen rekenen en komen ze direct; niet over veertien dagen want daar heb ik natuurlijk niks aan.”

Koeltechnisch Buro Midden-Nederland werkte ook een interieurplan uit, deed voorstellen voor de inrichting en plaatsing van de koelmeubels. De Heus: “Het is heel waardevol dat zij ook komen kijken op locatie. Zelf vond ik het – met zo’n lege doos – moeilijk inzichtelijk te krijgen wat nou werkt en me een voorstelling te maken van het eindresultaat.”

Ook de koelcellen achter in de zaak zijn nieuw. Uitdaging daarbij was vooral dat ze heel stil moesten zijn. “Ik wilde geen koelmachines op het platte dak. Links en rechts wonen mensen en die waren bang voor het geluid. Nu hebben we alles achter in de zaak en op het dak alleen een afzuigsysteem, zo hebben omwonenden geen hinder.”

Poelier en slager

Poelier Verhoef_foto Herbert Wiggerman_4

“Veel mensen eten tegenwoordig bewust en kiezen daarom vaker voor kip in plaats van varkensvlees.” (foto: Herbert Wiggerman)

Met een schuin oog houdt de slager binnenkomende klanten in de gaten. De enthousiaste begroetingen verraden dat de meesten hier vaker komen. “Sommige mensen kwamen eerst in Tiel, maar we trekken hier ook weer nieuwe klanten.” Dat er in het dorp al een keurslager zit is volgens De Heus geen probleem: “Natuurlijk zullen sommige mensen voortaan hun verse kip bij ons halen. Maar als poelier ben je geen concurrent van de slager. Ons assortiment is anders. We hebben bijvoorbeeld wel vlees voor op de barbecue maar zijn daarin niet compleet, mensen willen toch ook hamburgers en worstjes. Dat is meteen onze beperking.”

Van die ‘beperking’ heeft De Heus verder weinig hinder. Met twee goedlopende zaken moet hij zijn tijd verdelen. “We hadden gedacht dat het aantal klanten in Tiel misschien terug zou lopen omdat ze voor een deel ook hier vandaan kwamen. Maar dat is eigenlijk niet het geval”, zegt hij tevreden. “Een nieuwe zaak, een nieuwe inrichting en nieuwe apparatuur. Het is een hele investering. Maar als je kijkt naar de reactie van de klanten die hier binnenstappen en het gemak waarmee wij kunnen werken, dan is het die investering zeker waard.”

Altijd op de hoogte blijven?