Nieuwe meesters willen laten zien hoe gaaf het vak is

Vier-nieuwe-meesters-voor-de-slagersbranche

De slagersbranche is vier nieuwe meesters rijker. Hans-Peter Spaans en Hans de Goeij hebben de titel ‘branche erkende meesterslager’ gekregen. Jessica Hoevenaars en Christiaan Verkuijl mogen zich branche erkende meesterverkoper noemen. De nieuwe meesters willen hun titel zoveel mogelijk uitdragen om te laten zien hoe ontzettend gaaf hun beroep is.

Hans-Peter Spaans is de eerste werknemer die zich branche erkende meesterslager mag noemen. Zijn werkgever, Herman ter Weele, is sinds 2019 branche erkende meesterslager. ‘Zodra ik over de titel hoorde, was ik enthousiast’, blikt Hans-Peter terug. ‘Het leek me helemaal geweldig en ik wilde heel graag meedoen. Ik ben ooit begonnen als makelaar, maar daar ben ik mee gestopt. ‘Ik ga nu een vak leren’, zei ik en ik stapte de slagerswereld binnen. Dat is nu precies elf jaar geleden.’

Hans-Peter heeft het ambacht heel hoog in het vaandel staan. ‘Dat wil ik graag uitdragen door middel van mijn titel. Ik wil iedereen laten zien hoe supermooi ons vak is.’ De meesterproef bestaat uit drie onderdelen: vers vleesbewerking, ondernemerschap & communicatie en worstmakerij & traiteur. Bij de vers vleesbewerking gaat het om zaken als levende inkoop, slachttechnieken, uitbenen, portioneren, vliezen en verdelen. Spaans vindt het leuk om deze onderdelen tot in de puntjes te beheersen.

‘Als je je vak mooi vindt, dan wil je daar graag zoveel mogelijk over leren en dan heb je daar alles voor over.’ Het onderdeel ‘worstmakerij’ en het schrijven van zijn ondernemingsplan spraken hem het meeste aan. ‘Het slachten is natuurlijk hartstikke mooi, maar dat doe ik iedere week al. Datzelfde geldt voor het uitbenen. Het leuke aan de worstmakerij vind ik dat je er zoveel mee kunt doen. Je kunt allerlei gekke dingen bedenken en aan de andere kant moet je heel goed oppassen, want er kan van alles misgaan. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van kruiden en de invloed van het weer op de rokerijproducten.’

>‘Als je je vak mooi vindt, dan wil je daar graag zoveel mogelijk over leren en dan heb je daar alles voor over.’

Hans-Peter Spaans

Verborgen talent

De slager vindt het een eer dat hij de eerste medewerker is, die de meestertitel mag dragen. Hij hoopt dat er nog velen zullen volgen. ‘Er zijn zoveel gemotiveerde jongens en meisjes in de slagersbranche. Er is zoveel talent. Het zou zonde zijn als dat verborgen blijft.’

Hans-Peter denkt dat deze titel juist heel geschikt is voor medewerkers. ‘Een ondernemer is vaak heel druk met leidinggeven en het regelen van allerlei zaken, terwijl werknemers veel meer met het uitvoeren van het ambacht bezig zijn. Doordat je heel veel op de werkvloer aanwezig bent, kun je als geen ander het verhaal achter de producten vertellen. Hoe gaaf is het als iemand een entrecote wil kopen en je zegt tegen die klant: ‘ik heb hier een hele mooie lende liggen. Daar ga ik nu een heerlijke entrecote van maken. Wilt u misschien even kijken hoe ik dat doe?’ De klanten vinden dat meestal zo ontzettend leuk dat ze niet één maar drie tegelijk meenemen. ‘De andere twee entrecotes stop ik in de vriezer’, zegt men dan. ‘Want u heeft ze zo mooi voor mij klaargemaakt.’’

Aanvankelijk was Spaans van plan om iets extra’s voor zijn klanten te doen ter ere van zijn nieuwe titel. ‘Nu er maar drie mensen tegelijk in de winkel mogen komen, zit dat er niet in. We doen ons uiterste best om de mensen zo goed mogelijk te helpen en ervoor te zorgen dat ze blijven terugkomen.’

Zijn meestertitel wil Hans-Peter vooral gaan uitdragen tijdens het geven van demo’s. ‘Ik vind het leuk om alle aspecten van ons vak te laten zien. Via wildproeverij.nl organiseren we regelmatig wildarrangementen in het bos. We vertellen over het wild, geven een ontweid en slachtdemonstratie en daarna houden we een heerlijke proeverij. Naast het geven van nog veel meer prachtige demonstraties in de toekomst, wil ik ook heel graag zoveel mogelijk beleving in de winkel bieden.’

Hans de Goeij

Ook Hans de Goeij, eigenaar van Traiteurslagerij De Goeij in Vianen, wil met de meestertitel het mooie ambacht uitdragen en doorgeven. ‘Dat sluit volledig aan bij de doelstelling van de Vereniging Worstmakende Ambachtelijke Slagers (VWAS), waarvan ik lid en tevens één van de oprichters ben.’

'Ik wil het meesterschap-embleem in alle uitingen te gebruiken. Zo vraag ik continue aandacht voor het slagersambacht'

Hans de Goeij

Het traject zit volgens hem logisch en gedegen in elkaar en moet zeker niet worden onderschat. ‘Er is goede begeleiding. Als er onduidelijkheden zijn, dan is er geen vraag die onbeantwoord blijft. Ook is het raadzaam om contact te hebben met de collega’s die het traject al doorlopen hebben.’

Tijdens het traject kreeg hij veel support van medewerkers, collega’s en klanten. ‘Ik heb er in de winkel veel over verteld en de producten aan de klanten laten zien. De uiteindelijk benoeming tot meesterslager heeft een golf van mooie reacties opgeleverd in de vorm van kaarten, cadeaus, bloemen, lieve woorden, honderden leuke berichten op sociale media en bovenal trotse klanten en een trots gemeentebestuur.’

In de toekomst wil hij zijn meesterschap uitdragen door het embleem in alle uitingen te gebruiken. ‘Dus op onze verpakking, op de auto, bij briefwisselingen, et cetera. Zo vraag ik continue aandacht voor het slagersambacht. Ook ga ik door met het geven van voorlichting op het lokale voorgezet onderwijs, het schrijven van artikelen voor vakbladen en het inspireren binnen de VWAS. Daarnaast blijf ik actief als ambassadeur en erkend product keurmeester.’

Meesterverkoper

Christiaan Verkuijl is werkzaam bij Slagerij Van Roessel waar branche erkende meesterslager Dennis van Dun de scepter zwaait. Dennis draagt de meestertitel sinds 2018. ‘Als leidinggevende in de winkel wilde ik graag aan mijn functie een mooie titel verbinden, maar ook laten zien dat een beroep in de winkel een enorm gaaf en stoer beroep is’, vertelt Chris. ‘Ook zie ik deze titel als een kroon op mijn werk!’

'Ons vak is weer hip aan het worden. Met het meesterschap kan ons vakmanschap worden geborgd'

Christiaan Verkuijl

Het traject was volgens hem uitdagend. ‘Het vraagt het beste van jezelf. Qua tijd en niveau heb ik het niet onderschat, maar ook niet overschat. Maar het is wel ‘serious bussines’ naast je dagelijkse werkzaamheden. Ik hoop dat in de toekomst het niveau hoog blijft liggen. Dit is goed voor de toekomst van ons vak!’

Enorm belangrijk

Hij denkt dat het meesterschap enorm belangrijk. ‘Ons vak is weer hip aan het worden. Met het meesterschap kan ons vakmanschap worden geborgd. Zelf denk ik dat bijvoorbeeld de meesterverkopers betrokken moeten worden bij voorlichting aan nieuwe studenten, maar ook bij het geven van trainingen aan andere bedrijven.’

Verkuijl heeft ontzettend veel reacties gekregen. ‘De inauguratie zelf was al heel imponerend. Ook de media-aandacht is enorm leuk, maar het mooiste blijven wel de reacties van klanten in de winkel, die inclusief mijn collega's ook enorm trots zijn. Ik vind het bijzonder dat we de eerste slagerij zijn met twee verschillende meestertitels.’

Jessica Hoevenaars

Jessica Hoevenaars, die werkzaam is bij Ambachtelijke Slagerij Dennis van de Ven in Schijndel, noemt het traject een mooie uitdaging. ‘Ik was heel benieuwd of ik goed genoeg zou zijn om de titel te behalen. Ik vond het heel leuk om na te denken over wat ik allemaal in de winkel doe. Waarom doe ik de dingen zoals ik ze doe.’

Het traject van meesterverkoper bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. Het praktische deel in de winkel vond Jessica het leukst. ‘Maar het was ook best spannend’, voegt ze toe. ‘Ik ben er niet aan gewend om zo op mijn vingers gekeken te worden. Gelukkig kreeg ik te horen dat ik tijdens mijn werk heel erg mezelf ben. Dat is een mooi compliment. Ook het verslag maken was best spannend. Ik zit nooit achter een computer en had ook niet eerder een power point presentatie gemaakt, maar het is allemaal gelukt.’

Kwaliteiten

De titel is volgens Jessica ook heel belangrijk voor de branche. ‘Ik wil heel graag meer met mijn titel gaan doen. Ik wil mensen laten zien welke kwaliteiten wij allemaal in huis hebben. Niet alleen de slagers, maar ook de verkopers. Soms komen er klanten in de winkel, die direct naar de slager vragen, omdat ze iets speciaals nodig hebben. Achteraf blijkt dan dat wij als winkeldames hen ook prima hadden kunnen helpen.’

'Ik wil mensen laten zien welke kwaliteiten wij allemaal in huis hebben. Niet alleen de slagers, maar ook de verkopers.'

Jessica Hoevenaars

Ze hoopt dat nog veel meer verkopers zich voor de meestertitel opgeven. ‘Velen weten niet welke kwaliteiten ze allemaal in huis hebben. Waarom zou je het niet eens proberen en kijken hoever je komt? Het is echt een prachtige uitdaging!’

 
 
Dossiers
Lees ook
Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

In de praktijk blijkt dat veel ondernemers zich pas in een laat stadium van hun leven bezig houden met bedrijfsopvolging. Het is echter goed om hier tijdig bij stil te staan.

‘Het mooiste is dat hier een echte huiskamersfeer heerst’

‘Het mooiste is dat hier een echte huiskamersfeer heerst’

Natuurlijk draait het in de slagerij in eerste instantie om de kwaliteit van de verkoopwaren en een goede service. Maar onderschat de rol van de winkelinrichting niet. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag.

Creatief op reis

Creatief op reis

De afgelopen maanden heb je waarschijnlijk minder gereisd dan je lief is. Voor ons zijn vakanties momenten van ontspanning, maar ook van inspiratie. Onze grootste hobby is dan ook inspiratie opdoen tijdens reizen in verschillende eetculturen in de wereld