‘Mooi om klanten enthousiast te maken over steeds een ander stuk vlees’

Rozj Korshid_foto: Rozj Korshid

Foto: Rozj Korshid

Hoewel hij zijn studie Farmacie keurig afmaakte, wist Rozj Khorshid (29) al dat zijn carrière een andere richting uit zou gaan. Hij wilde werken met eten en drinken en ging aan de slag bij een slagerij vanwege zijn passie voor vlees. Zijn droom: zijn eigen ambachtelijke slagerij met bijzondere producten. 

Rozj vond het zonde om zijn studie Farmacie aan de Universiteit Utrecht niet af te maken, maar zag een baan in farmacie niet zitten. “Ik heb een passie voor vlees en barbecue en ik wilde veel liever iets met eten of drinken gaan doen”, zegt hij. “Ik dacht aan een eigen restaurant, maar toen ik bij een slagerij ging werken, ontdekte ik dat ik het slagersvak enorm leuk vind. Ik vind het mooi dat je een heel dier kunt bewerken tot een prachtig lapje vlees in de toonbank, waar je mensen blij mee kunt maken. Slager is één van de oudste ambachten ter wereld en vroeger had het beroep hetzelfde aanzien als dat van dokter of chirurg. Nu is dat helaas niet meer zo, ook vanwege de negatieve verhalen die er rondgaan over vlees. Jammer, want ik geloof dat vlees eten en dierenwelzijn prima samen kunnen gaan.”

Basiskennis

Rozj werkt bij Slagerij Ron Agterberg in Utrecht, een ambachtelijke slagerij waar bijna alle producten zelf gemaakt worden. Dierenwelzijn staat hier hoog in het vaandel. Toen Rozj besloot dat hij verder wilde in het slagersvak, wilde hij daar ook een opleiding voor doen. Vorig jaar begon hij met de mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij bij SVO vakopleiding food. “Ik zocht een opleiding waar ik de basiskennis rond het vak kan leren”, zegt hij. “Welke technische vleesdelen zijn er, hoe kan ik vlees bewerken, welk product komt waar vandaan? Dat is specifieke kennis waar ik op het werk veel profijt van heb.”

Eigen slagerij

Een slagerijdiploma is belangrijk voor zijn huidige werk, maar het is ook een grote stap naar het realiseren van zijn droom: een eigen slagerij die het net wat anders doet dan anderen en die vooral bijzondere producten verkoopt. “Een authentieke slagerij, met veel aandacht voor het welzijn van de dieren”, zegt Rozj. “In mijn eigen slagerij wil ik blijven doen wat ik nu doe: mijn enthousiasme voor vlees overbrengen aan klanten. Ik vind het enorm leuk om klanten alles te vertellen over de verschillende soorten vlees. Zeker de mensen die ervoor openstaan om elke week een ander stuk vlees mee te nemen. Ook producten waar ze zelf niet snel voor zouden kiezen. Er is zoveel meer dan een biefstukje en het is een aanrader om verschillende vleessoorten uit te proberen.”

SVO Vakopleiding Food_logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten goed aan op de praktijk en de docenten van SVO komen zelf uit het vak.

www.svo.nl | info@svo.nl | twitter: @SVO_Opleidingen

Dossiers
Lees ook
‘Het hardst gaan de Hollandse maaltijden’

‘Het hardst gaan de Hollandse maaltijden’

De feestdagen nodigen altijd al uit tot creativiteit in de keuken. Nu we na anderhalf jaar coronacrisis eindelijk weer familie en vrienden kunnen uitnodigen is de vraag naar bijzondere producten groter dan ooit tevoren.

Kusincident met gevolgen

Kusincident met gevolgen

Een opvallende zaak speelde bij de rechtbank in Midden-Nederland. Op 26 mei 2021 heeft de werkgever in kwestie een werknemer op staande voet ontslagen vanwege seksuele intimidatie.

Vol vertrouwen de toekomst in

Vol vertrouwen de toekomst in

Er komt een tijd dat de consument incognito, met een bivakmuts op, door de supermarkt sluipt en stiekem vlees in het winkelwagentje doet. Goed weggemoffeld en gecamoufleerd liggen dan twee speklapjes en een pond gehakt verscholen onder prei, koffie en toiletpapier.