Mike Kraan vond zijn droombaan in de vleessector

19 februari 2021 Noor Reigersman
Foto: Paul Evers

Het juiste vak kiezen was een flinke puzzel voor Mike Kraan (24). Totdat hij in de vleessector terechtkwam: hier zit hij op zijn plek. Bij online slagerij en barbecuewinkel Beef Exclusief gaat hij recht op zijn doel af.

Op de middelbare school koos hij de richting handel en administratie en vervolgens de auto-opleiding IVA Business School in Driebergen. Dat bleek geen goede keuze. “Ik kwam erachter dat ik toch minder met auto’s had dan ik dacht.” Kraan deed daarna diverse handelscursussen bij de LOI en NCOI. Totdat zijn vader vijf jaar geleden vroeg wat hij nou eigenlijk wilde. Tja, eigenlijk had hij geen idee. Kraan: “Op advies van mijn vader ben ik gaan werken bij Beef Exclusief. Sindsdien ga ik met zóveel plezier naar mijn werk, dat ik nu eindelijk zeker weet dat ik op de goede plek zit.”

Overname

Beef Exclusief is een online slagerij voor exclusief vlees en barbecuewinkel, met een fysieke showroom. Kraan pakt elke dag flink door en kijkt intussen naar de toekomst. “Ik heb van jongs af meegelopen in het bedrijf van mijn vader: Kraan Vlees-Service. Daardoor kan ik alles over vlees vertellen. En de handelscursussen die ik heb gedaan zijn nu ook erg nuttig.  Maar toch miste ik nog wat. Ik ben de Ondernemersacademie Food gaan doen om meer te weten te komen over de bedrijfsmatige kant. Mijn vader is sinds vorig jaar mededirecteur van Beef Exclusief en op een gegeven moment wil ik zijn aandeel overnemen.”

Kraan is enthousiast over de opleiding bij de Ondernemersacademie Food. “De opleiding is echt iets voor mensen die meer verantwoordelijkheden op zich willen nemen. Je kunt fijn sparren met vakspecialisten en je gaat meer voor alles openstaan. En dan de financiën: dat is natuurlijk een heel belangrijk onderdeel. Van inkoop en vlees heb ik wel verstand, maar ik moet meer leren over financiën in relatie tot de bedrijfsovername. Deze week ga ik overleggen met welke coach ik ga sparren.”

Rondsnuffelen

Als onderdeel van zijn opleiding deed Kraan een bedrijfsonderzoek bij een meesterslager. “Het was erg leerzaam om achter de schermen te kunnen kijken, in hun eigen productiehal.” Of hij daar nog ideeën opdeed voor Beef Exclusief? “Ja, het was echt een belevingscentrum, met een routing waar je overal even kon rondsnuffelen. Misschien moeten we daar eens gaan kijken met ons hele bedrijf. Heel inspirerend.”

One of the guys

En hoe ziet Beef Exclusief er over vijf jaar uit? “Dat kan ik moeilijk zeggen. Ik hoop dat ik dan met mijn vader in gesprek ben om op een gegeven moment zijn aandelen over te nemen. Verder komt er dit jaar een nieuwe showroom, die tien keer zo groot is als de oude. Die staat ook in Waddinxveen. We willen nog meer beleving creëren. Een vuurtje, biertje en wijntje bij het exclusieve vlees. En wat betreft míjn rol in de toekomst: ik wil wel graag one of the guys blijven, maar je ontkomt er natuurlijk niet aan dat je ook andere taken krijgt als mede-eigenaar.”

En voor nu? “Hard doorwerken en in de avonden werk ik mijn bedrijfsplan uit. Dat is onderdeel van de Ondernemersacademie Food. Ik heb het tijdens een eerdere opleiding gedaan, maar nu is het voor het echie!”

Altijd op de hoogte blijven?