Meat the Family

3 maart 2022 Christiaan van Beemen

Slagerij Aad van Eijk bestaat een halve eeuw en dat moet gevierd worden. Ter ere van het 50-jarig jubileum hebben broer en zus Walter en Carla van Eijk een boek gemaakt getiteld Meat the Family, ‘een ode aan het vleeswerk in het algemeen en het slagerswerk in het bijzonder’. Meat the Family is in de eerste plaats een kookboek. In de recepten speelt vlees – hoe kan het ook anders – de hoofdrol. Tegelijkertijd biedt het boek een kijkje in het leven van de familie Van Eijk.

Privé en professioneel vormen familie en de liefde voor goed eten een rode draad in de levens van Carla en Walter. Hun ouders zijn beide gek op koken en het was vader Aad van Eijk die in 1971 de familieslagerij oprichtte, tot ongenoegen van zijn eigen vader. ‘Opa Piet’ had zijn zoon liever boer zien worden. Hij gaf zijn zoon een koe cadeau en adviseerde de 24-jarige Aad zijn eigen vee te fokken. Dat maakte de beroepskeuze al een stuk acceptabeler, vond opa Piet. ‘De wijze raad van opa Piet wordt tot op de dag van vandaag ter harte genomen’, zo is te lezen. ‘In onze slagerij werken wij namelijk nauw samen met boeren waar ons eigen vee opgroeit.’

Ook in de vijftig recepten in Meat the Family speelt familie een belangrijke rol. De Nederlandse vader en Finse moeder van Carla en Walter van Eijk komen uit verschillende culturen en hebben allebei zo hun culinaire specialiteiten. Carla en Walter hebben een eigen draai gegeven aan hun dierbaarste familierecepten. Zo is er een moderne (hybride) variant van de Finse koolrolletjes van hun oma, die de rolletjes maakte met een vulling van gekruid half-om-half-gehakt. Carla en Walter vullen de koolbladen met een mix van lamsgehakt, kastanjechampignons en pecannoten.

Een van de favoriete gerechten van Walter is gerijpte baksucade van Black Angus-rund, met chimichurri, een niet alledaags recept, dat – net als de andere recepten in het boek – eenvoudig te bereiden is. Walter ontdekte de gerijpte baksucade jaren geleden. Hij had het geproefd bij een leverancier en deelde zijn enthousiasme met vader Aad. Die verklaarde zijn zoon in eerste instantie voor gek, proefde zes weken later de gerijpte baksucade van zijn zoon en was toen overtuigd.

Meat the Family is een geslaagd kookboek, vol aantrekkelijke vleesrecepten. Alle recepten zijn voorzien van mooie foto’s en leuke anekdotes en achtergrondinformatie. Een mooie inspiratiebron voor vakgenoten en andere liefhebbers van lekker eten.

Te bestellen via slagerijaadvaneijk.nl.

 

Altijd op de hoogte blijven?