PREMIUM
De werkwijze van veehouder Wichert van den Berg is dezelfde als die van zijn grootvader. “Wij werken ‘oerganisch’: met respect voor de natuur en dus met minimale kunstgrepen.”
Veehouder Wichert van den Berg en slagers Reijer Evers en Gerwin Hazeleger hebben binnen de Veluwse Oorsprong de handen ineengeslagen. Ze zorgen voor lokaal gehouden, versneden en verpakt Angusrundvlees, dat rechtstreeks vanaf de boerderij naar de consument gaat. De korte keten is goed voor boer, slagers én dier.
Twee fietsers op het slingerende landweggetje stappen af en wijzen verrast. De opvallende kudde runderen van boer Wichert van den Berg trekt de aandacht in het Veluwse buitengebied, waar vaak juist het Hollandse zwartbonte vee te vinden is. Zwarte en roodbruine Angus-koeien zijn het, die worden aangevuld met zwarte waterbuffels. “Echte oerkoeien”, zegt Van den Berg. “Stevige, robuuste en sobere koeien, die weinig van mensen nodig hebben. Ze staan van half maart tot eind november buiten, eten vooral de kruidenrijke grassen van de Veluwe en worden niet of nauwelijks ingeënt. Ze leven in vaste kuddes, staan dicht bij de natuur en gedijen heel goed in de wisselende Nederlandse weersomstandigheden.”