‘Klantcontact is leuk, maar ik sta het liefst te snijden’

5 mei 2021 Karlijn Meulman

Jan Willem van Vliet twijfelde al een tijdje over de opleiding die hij volgde, toen kennissen hem vroegen of hij wel eens aan het slagersvak had gedacht. Jan Willem had altijd al een passie voor vlees en een baan in de slagerij zag hij helemaal zitten. Inmiddels is hij bezig aan zijn tweede mbo-opleiding bij SVO vakopleiding food, de mbo 3-opleiding Slager.

Foto: Jan Willem van Vliet

Jan Willem volgde de VEVA, een vooropleiding voor een baan bij Defensie. Dat hij niet die kant op zou gaan was duidelijk, maar hij wist nog niet wat hij wel wilde doen. “Kennissen hoorden me tijdens barbecues altijd gepassioneerd praten over vlees”, vertelt Jan Willem. “In de spoelkeuken van het restaurant waar ik werkte, praatte ik daar met de koks ook graag over. Bij biologieles vond ik het vroeger al interessant als het over het menselijk lichaam ging. Ik wilde leren hoe dat in elkaar zit en welke botten, spieren en pezen we hebben. Het slagersvak draait natuurlijk om dieren, maar het heeft daar wel raakvlakken mee. Mijn kennissen stelden voor om eens bij een slagerij te gaan kijken en dat leek me een goed idee.”

Basis van het slagersvak

Jan Willem vond een zaterdagbaantje bij Slagerij C. van Sprang in Gouda en rondde intussen zijn VEVA-opleiding af. Daarna ging hij fulltime aan het werk bij de slager en begon hij aan de mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij van SVO. “In september 2020 stroomde ik meteen door naar de mbo 3-opleiding Slager, want ik ben heel gedreven en wilde er vol voor gaan”, zegt Jan Willem. “Deze opleidingen leren me echt de basis van het slagersvak. Ik leer over portioneren, vleesdelen herkennen en bereidingstechnieken toepassen. De theorie gaat ook steeds dieper. Zo zijn we nu bezig met kwaliteitseisen en voedingswaarden van vlees.”

Docent worden

Na drie jaar bij Slagerij van Sprang vond Jan Willem het tijd voor een overstap. Sinds eind maart werkt hij bij Chateaubriand in Heemstede. “Daar kan ik me breder ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van maaltijden maken”, zegt hij. “Ik denk dat het goed is om bij verschillende slagerijen ervaring op te doen, want je leert op elke plek weer iets anders.” Voor Jan Willem is het echte slagerswerk het mooiste onderdeel van zijn vak. “Ik vind klantencontact leuk, maar ik sta het liefst in de productieruimte te snijden”, zegt hij. “Over een jaar of tien zie ik mezelf wel trainer/docent worden bij SVO. Een mooie manier om met je passie bezig te zijn, je kennis over te dragen aan jonge slagers én weer een nieuwe uitdaging aan te gaan.”

SVO Vakopleiding Food_logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten goed aan op de praktijk en de docenten van SVO komen zelf uit het vak.

www.svo.nl | info@svo.nl | twitter: @SVO_Opleidingen

 

Altijd op de hoogte blijven?