‘In de catering komt vleeskennis goed van pas’
OPLEIDING | Voor Niels Meijers is één ding duidelijk: in zijn werk wil hij voeding en het contact met klanten samenbrengen. Hij wil aan de slag als kok in de catering en volgt daarvoor de opleiding Allround Food Expert bij SVO vakopleiding food. Daarnaast heeft hij een bijbaan bij een slagerij, waar hij waardevolle praktijkervaring opdoet.
Op de middelbare school koos Niels al met veel plezier het keuzedeel koken. “Toen ik een vervolgopleiding ging kiezen, kwam ik terecht bij SVO”, vertelt hij. De voltijd mbo-opleiding Allround Food Expert is een brede opleiding en behandelt alle facetten van voeding. “Je leert er niet alleen koken, maar je maakt kennis met alles wat er bij eten komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als voedingsstoffen en wat die met je lichaam doen. Door de opleiding kijk ik heel anders naar voeding. Natuurlijk wist ik dat vetten en suikers niet goed voor je zijn, maar nu begrijp ik ook wat ze precies doen met je lichaam. Als ik nu in een restaurant eet, zie ik hoeveel werk en zorg er in de gerechten zit en hoe kostbaar de ingrediënten zijn.”
Cateringdroom
Nog vóór zijn opleiding wist Niels al dat hij de catering in wilde. Dat is nog steeds zo. “Ik wil een baan waarin ik het werken met voeding kan combineren met klantencontact”, legt hij uit. “Koken voor bruiloften en andere feesten lijkt me geweldig. Ik wil eerst het vak leren bij een cateringbedrijf om het vak goed te leren. Later hoop ik mijn eigen cateringbedrijf te starten. Ondernemer worden zie ik wel zitten. In het laatste jaar van mijn opleiding ligt de focus op het opzetten van een eigen bedrijf, dus ik hoop daar veel van te leren.”
Naast zijn studie werkt Niels bij Slagerij de Goeij in Vianen, waar hij na zijn stage een bijbaan kreeg. Hier staat hij in de verkoop en helpt hij mee in de productie. “Mijn baas is meesterslager, dus dat is enorm leerzaam”, zegt Niels. “Ik wil later in de catering veel met vlees en barbecue gaan werken én ik wil mijn klanten goed kunnen adviseren. Bij de slager leer ik nu waar verschillende vleesdelen vandaan komen en hoe je ze het beste kunt bereiden. Die kennis komt me later goed van pas.”
SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van
mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl
Meer inspiratie van SVO Vakopleiding food
Meer weten over de opleidingen van SVO Vakopleiding food? In ons dossier Opleiding vind je alle artikelen van deze opleider.