IFFA 2022: Euforische stemming en innovatieve hoogstandjes

28 juni 2022 Christiaan van Beemen

Ongeveer 50.000 bezoekers uit 129 landen reisden tussen 14 en 19 mei naar Frankfurt voor IFFA 2022, de grootste internationale vakbeurs voor vleesverwerking en alternatieve proteïnen. De organisatie en de exposanten blikken terug op een succesvolle editie. “Het was ongekend.”

Foto's: Messe Frankfurt en Vaess

IFFA vindt slechts eens in de drie jaar plaats. Daardoor is het weerzien van branchegenoten een belangrijk element van de vakbeurs. Na twee contactloze coronajaren was het enthousiasme over het fysieke samenzijn nog groter. Wolfgang Marzin, voorzitter en CEO van Messe Frankfurt: “Het was een genoegen om door de hallen te lopen en de spelers uit de industrie weer te ontmoeten. Er heerste een haast euforische stemming. Je kon duidelijk voelen hoe opgelucht iedereen was om elkaar weer persoonlijk te ontmoeten.”

Directeur Huub Sleegers van Sleegers Techniek beaamt het. “Het was een verademing om weer op de beurs te kunnen staan.” Sleegers Techniek is een fabrikant van moderne vleesverwerkingsmachines. De aanwezigheid op IFFA legt het Noord-Brabantse bedrijf geen wind­eieren. Sleegers: “We bezoeken één keer per jaar een grote beurs. Dat levert zoveel opdrachten op van klanten van over de hele wereld dat we een jaar vooruit kunnen.”

Natuurdarmen

IFFA 2022_Messe Frankfurt en Vaess_2

Er was veel aandacht voor alternatieve proteïnen tijdens IFFA 2022.

Het Zeewoldense bedrijf Teijsen exposeert zelfs uitsluitend op IFFA. Salesmanager Nick Fiere licht toe: “Andere beurzen bezoeken we wel, maar IFFA is de enige beurs waar we als exposant staan. De beurs sluit goed aan op ons product: natuurdarmen van varkens, schapen en rund.” Daar komt bij dat er veel vraag is naar natuurdarmen en een beperkt aanbod, dus het werven van klanten heeft geen prioriteit. “Er zijn momenteel meerdere factoren die het leveren van natuurdarmen bemoeilijken: varkenspest, corona, de oorlog in Oekraïne.

Op korte termijn zijn we niet op zoek naar nieuwe klanten, maar we zijn wel altijd op zoek naar continuïteit: het is belangrijk dat we bestaande klanten vasthouden en dat potentiële klanten ons in de toekomst weten te vinden. Wij zijn gewend onze klanten te bezoeken, maar door covid was dit niet mogelijk. Het was bijzonder om al onze klanten weer te zien en te spreken.” Ook het team van Vaess zat tijdens IFFA niet verlegen om gesprekken. Bij de stand van de Deventerse ingrediëntenspecialist was de belangstelling overweldigend. “Het was ongekend,” zegt commercieel directeur Coen van Oorschot. “We hadden continu twee of drie klanten in de wacht staan. Elke avond, na afloop van de beurs, spraken we af met de mensen die we overdag niet konden spreken.”

Écht lekker

IFFA 2022_Messe Frankfurt en Vaess_3

Ook automatisering en digitalisering waren belangrijke thema’s op de beurs.

‘Dutch food engineer’ Vaess, voorheen Vaess-Schoemaker, creëert functionele ingrediënten voor onder meer de vlees-, vis- en vegetarische industrie. Tijdens IFFA 2022 richtte het bedrijf zich vooral op de alternatieve proteïnen. Van Oorschot: “We hebben een aantal belangrijke innovaties gepresenteerd. Een daarvan is de vegan smeltkaas. Dat is een smeltkaas met een laag vetgehalte, die écht lekker smaakt. De kaas kan bijvoorbeeld gebruikt worden in cordon bleus en nuggets.

Daarnaast hebben we ons VascoPrime-concept gepresenteerd, voor vegan worst. Dit product hebben we ontwikkeld in samenwerking met het gerenommeerde Duitse bedrijf Handtmann. Voor vegan worstsoorten wordt een casing van alginaat gebruikt, een soort gel om de worst die de natuurdarm vervangt. Het probleem is dat die casing loslaat. Dat probleem hebben we opgelost met VascoPrime: een tussenlaag tussen de casing en het worstdeeg, die zorgt voor een perfecte hechting.”

Alternatieve proteïnen waren een belangrijk thema tijdens IFFA 2022. Steeds meer consumenten kiezen voor vegetarische of veganistische producten, al dan niet afgewisseld met (verantwoorde) vleesproducten. De industrie speelt hierop in met nieuwe alternatieven en de markt voor vleesvervangers en kweekvlees groeit. Daarom breidde IFFA het portfolio uit met alternatieve proteïnen. Bezoekers toonden veel interesse in de plantaardige alternatieven, hybride vleesproducten en kweekvlees. Fabio Ziemßen van de Duitse organisatie voor alternatieve proteïnen: “IFFA 2022 heeft duidelijk gemaakt dat alternatieve proteïnen een belangrijk onderwerp zijn en de komende jaren een vaste plaats blijven innemen op internationale vakbeurzen.”

Biobased verpakkingen

IFFA 2022_Messe Frankfurt en Vaess_4

De vakbeurs toonde veel innovatieve verpakkingen. Naast recyclebaar richten fabrikanten zich op hernieuwbare grondstoffen.

Andere belangrijke thema’s waren automatisering en digitalisering. Bezoekers toonden veel interesse in de vele innovaties. Exposanten lieten verschillende oplossingen en ideeën zien voor het besparen van energie en grondstoffen. Ook waren er veel innovatieve verpakkingen. Naast recyclebaar richten fabrikanten zich hierbij op hernieuwbare grondstoffen. Biobased verpakkingen vormen bijvoorbeeld een alternatief voor plastic.

Revolutionair

Met hun nieuwe snijmachine, de Beat ‘m All-slicer, liet Sleegers Techniek zien hoe hun klanten niet alleen energie maar ook ruimte kunnen besparen. Sleegers: “De Beat ‘m All is nieuw op de markt en anders dan andere slicers. De machine maakt bijvoorbeeld meerdere presentatievormen mogelijk, naast stapelen, dakpansgewijs en in een rondje. En qua vorm en uitstraling is de Beat ‘m All revolutionair. We hebben negen meter aan productielijn teruggebracht naar drie meter. Daarmee kunnen onze klanten veel productieruimte besparen.”

Hoogtechnologisch

IFFA 2022_Messe Frankfurt en Vaess_5

Het team van Vaess pakte groot uit met drukbezochte live demonstraties.

Presentaties van nieuwe producten zijn een belangrijke publiekstrekker tijdens de vakbeurs. Van Oorschot en zijn collega’s pakten groot uit met live demonstraties, om hun innovaties te introduceren. Zo zagen de bezoekers van de Vaess-stand hoe de vegan worst met dito casing ter plekke werd gemaakt, en konden zij vervolgens het resultaat proeven. Het product werd enthousiast ontvangen, evenals Vaess’ nitrietvrije bacon, op basis van culturen. Van Oorschot: “Onze nitrietvrije bacon is een hoogtechnologisch product. Dat trekt ook bezoekers die verstand hebben van technologie. Zo ontmoeten we tijdens IFFA niet alleen klanten, maar leggen we ook waardevolle nieuwe contacten voor kennisuitwisseling en samenwerking.”

De volgende editie van IFFA staat gepland over drie jaar: van 3 tot en met 8 mei 2025.

Dit is een artikel uit Vleesmagazine 4. Meer van deze artikelen lezen? Sluit dan een abonnement af op Vleesmagazine en ontvang acht keer per jaar het vakblad.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?