Guilty BBQ pleasure van Jord Althuizen

4 april 2023 Jord Althuizen

‘Smokey Goodness BBQ Snack Attack’  is de nieuwste toevoeging aan het imposante oeuvre van  kookboekenschrijver en ‘pyro-culinair avonturier’ Jord Althuizen. In deze vurige special van Vleesmagazine deelt de BBQ-goeroe een van de parels uit zijn nieuwe boek.

Foto: Remko Kraaijeveld

Holy mother of a sandwich! Dat is wellicht het eerste wat je denkt als je de receptfoto ziet. En dan hoop ik dat die gedachte al snel gevolgd wordt door: ‘die ga ik maken!’ want dit is een guilty pleasure die je zeker geproefd moet hebben. Het recept is een copycat van een populaire sandwich van een Amerikaanse fastfoodketen die hem met rosbief maakt. De picanha kost wat meer, maar de flavor en malsheid die je daarmee wint, is money well spent.

Ingrediënten (voor vier sandwiches)

  • 1 picanha-steak (circa 1,2 kg)
  • 2 el olijfolie
  • 4 el BBQ-rub (zoals Smokey’s Beefalicious)

Arby’s copycat sauce

  • 240 g ketchup
  • 40 ml appelciderazijn
  • tl paprikapoeder
  • tl knoflookgranulaatin
  • tl uiengranulaat
  • 2 el mayonaise
  • 1 el Tabasco
  • zout en zwarte peper
  • 6 brioche burger buns
  • 1 eiwit (optioneel)
  • 1 el maanzaad (optioneel)
  • 1 el gedroogde uienstukjes (optioneel)
  • 120 g cheddar, geraspt
  • 120 g burgerkaasplakjes
  • 60 ml kookroom
  • tl paprikapoeder

Benodigdheden

  • BBQ met deksel of smoker
  • handje (geweekte) rookhoutsnippers (zoals eikenhout)
  • kernthermometer

Bereiding

Duur: voorbereiding 10 minuten, bereiding 60 minuten.
Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 135 °C is bereikt. Verwijder van de picanha-steak eventuele vliesjes aan de vleeszijde. Als de vetlaag dik is; trim deze terug tot maximaal 5 mm en snijd kruislings in. Wrijf de picanha rondom in met olijfolie en bestrooi met de BBQ-rub. Voeg de rookhoutsnippers toe aan de gloeiende kolen en rook de picanha in circa 1 uur tot deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 52 °C.

Maak terwijl de picanha rookt de saus door alle ingrediënten in een kom te mengen. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Als je voor een echte copycat sandwich wilt gaan, bestrijk dan de bovenkant van de broodjes met eiwit en bestrooi met maanzaad en gedroogde stukjes ui. Bak kort af in een hete oven van 180 °C tot het eiwit mooi bruin gebakken is. Laat in een pan op laag vuur de geraspte cheddar en plakjes kaas smelten in de kookroom. Voeg het paprikapoeder toe en roer goed door tot er een egale massa ontstaat.
Snij de gegaarde picanha in zo dun mogelijke plakken, besmeer de broodjes met wat saus, verdeel de picanha steak over de broodjes (hoog stapelen), doe er een grote lepel warme kaassaus over en bedek met het broodkapje. Voilà, je Yankee snack sandwich is een feit.

Altijd op de hoogte blijven?