Griekse lamsbout

Griekse lamsbout_foto Herbert Wiggerman

Foto: Herbert Wiggerman

Grondstof
Lamsbout zonder been

Hulpstoffen per kilogram grondstof
18 gram zeezout
2 gram witte peper
1 gram tijm
1 gram oregano
1 gram knoflook
2 gram komijn
0,5 gram rozemarijn
50 gram olijfolie

Bereiding

  • Maak van de hulpstoffen een kruidenmarinade
  • Wrijf de uitgebeende lamsbout geheel in met de marinade en laat 3 à 4 dagen gekoeld (4˚C) marineren
  • Bind de lamsbout op en gril in de hete luchtoven gedurende 15 minuten op 190˚C en gaar aansluitend op 85˚C tot kern 55˚C (zonder vocht) rosé gaar
  • Koel het product terug (2-4˚C)

Tips

  • Gegrilde lamsbout met shoarmakruiding (Noord-Afrikaans)
  • Gegrilde lamsbout met hoofdzakelijk knoflookkruiding (Frans)
  • Koud als dun gesneden vleeswaar op pistolet of als bijzonder koud buffetproduct
  • Iets dikker gesneden en licht verwarmd als maaltijdcomponent bij aardappel- en rijstgerechten of risotto

Geschiedenis

Lamsvleesproducten nemen op de Nederlandse menukaart niet de grootste plek in. Nee, daarvoor moet je naar het buitenland. In alle landen rondom de middellandse zee is lamsvlees en vaak ook schapenvlees populair. Vooral het vanuit geloofsovertuiging niet mogen eten van varkensvlees draagt hier veel aan bij. Landen als Libanon, Israël, Turkije en Marokko kennen een zeer uitgebreide keuken met lamsvleesproducten. Maar ook in Engeland en Ierland is lams- en schapenvlees populair doordat er veel schapenteelt voor de kaas- en wolproductie is.

In Griekenland is lamsvlees een delicatesse door het te verrijken met zeer aromatische kruiden en specerijen zoals basilicum, oregano, tijm, knoflook, ui, komijn, sambal, tomaat, witte peper en kervel. Bekende gerechten zijn Moussaka (ovenschotel met lamsvlees), Dolmadakia (lamsgehakt met geroosterde pijnboompitten), Arni à la Chosapa (gekruide lamsbout in de oven gegaard met aardappel, feta en tomaat) en gyros (gekruid lamsvlees met komijn en oregano).

Paul van Trigt_klein
Specialist in worst en vleeswaren. 
paulvantrigt.nl
Dossiers
Lees ook
Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet

Het kan door omstandigheden gebeuren dat je te laat op het werk komt. Kan het structureel te laat komen op het werk voor ontslag op staande voet zorgen?

Maaltijden van de slager

Maaltijden van de slager

Maaltijden zijn niet meer weg te denken uit het assortiment van veel slagers. En het aandeel groeit alleen maar. Het is niet alleen zaak om verser en beter te zijn dan de supermarkten, maar ook om je te onderscheiden van andere versspecialisten die maaltijden verkopen. Wat heb je, naast je eigen kwaliteitsvlees, daarvoor nodig?

Consumentengedrag in kaart (deel 2): ‘Gebruik van claims kan waardevol zijn’

Consumentengedrag in kaart (deel 2): ‘Gebruik van claims kan waardevol zijn’

Hoe ziet de klant van morgen eruit? In Vleesmagazine 8 van 2021 signaleerde Susanne Danes van FoodBase drie belangrijke ontwikkelingen binnen de versbranche. In deel 2 vertelt haar collega Linda van Zonsbeek over claims en hoe je hiermee inspeelt op gezondheidsmotieven van klanten.