Griekse lamsbout

Griekse lamsbout_foto Herbert Wiggerman

Foto: Herbert Wiggerman

Grondstof
Lamsbout zonder been

Hulpstoffen per kilogram grondstof
18 gram zeezout
2 gram witte peper
1 gram tijm
1 gram oregano
1 gram knoflook
2 gram komijn
0,5 gram rozemarijn
50 gram olijfolie

Bereiding

  • Maak van de hulpstoffen een kruidenmarinade
  • Wrijf de uitgebeende lamsbout geheel in met de marinade en laat 3 à 4 dagen gekoeld (4˚C) marineren
  • Bind de lamsbout op en gril in de hete luchtoven gedurende 15 minuten op 190˚C en gaar aansluitend op 85˚C tot kern 55˚C (zonder vocht) rosé gaar
  • Koel het product terug (2-4˚C)

Tips

  • Gegrilde lamsbout met shoarmakruiding (Noord-Afrikaans)
  • Gegrilde lamsbout met hoofdzakelijk knoflookkruiding (Frans)
  • Koud als dun gesneden vleeswaar op pistolet of als bijzonder koud buffetproduct
  • Iets dikker gesneden en licht verwarmd als maaltijdcomponent bij aardappel- en rijstgerechten of risotto

Geschiedenis

Lamsvleesproducten nemen op de Nederlandse menukaart niet de grootste plek in. Nee, daarvoor moet je naar het buitenland. In alle landen rondom de middellandse zee is lamsvlees en vaak ook schapenvlees populair. Vooral het vanuit geloofsovertuiging niet mogen eten van varkensvlees draagt hier veel aan bij. Landen als Libanon, Israël, Turkije en Marokko kennen een zeer uitgebreide keuken met lamsvleesproducten. Maar ook in Engeland en Ierland is lams- en schapenvlees populair doordat er veel schapenteelt voor de kaas- en wolproductie is.

In Griekenland is lamsvlees een delicatesse door het te verrijken met zeer aromatische kruiden en specerijen zoals basilicum, oregano, tijm, knoflook, ui, komijn, sambal, tomaat, witte peper en kervel. Bekende gerechten zijn Moussaka (ovenschotel met lamsvlees), Dolmadakia (lamsgehakt met geroosterde pijnboompitten), Arni à la Chosapa (gekruide lamsbout in de oven gegaard met aardappel, feta en tomaat) en gyros (gekruid lamsvlees met komijn en oregano).

Paul van Trigt_klein
Specialist in worst en vleeswaren. 
paulvantrigt.nl
Dossiers
Lees ook
Vleesbranche in de media – Week 20

Vleesbranche in de media – Week 20

Een video over een dierenarts in een groot slachthuis, een dichtende poelier en zelfgekweekt bizonvlees in België. Wat kwam er deze week over de vleesbranche voorbij in andere media?

Webshop verplicht

Webshop verplicht

Wat zegt ze nu? ‘Webshop verplicht’? Wie denkt ze wel dat ze is, ik heb het al druk genoeg, hoor ik je denken. Toch ben ik van mening dat in de tijd waarin we ons bevinden, je als ondernemer serieus na moet denken over een webshop naast je winkel. Een webshop gaat verder dan online vindbaarheid.

MULTIVAC presenteert zijn nieuwe flowpacking-oplossing

MULTIVAC presenteert zijn nieuwe flowpacking-oplossing

MULTIVAC brengt een universele flowpacking-oplossing op de markt. De W 500 biedt een hoge mate van flexibiliteit voor het verpakken van een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder vlees en vleesproducten.