Griekse lamsbout

Griekse lamsbout_foto Herbert Wiggerman

Foto: Herbert Wiggerman

Grondstof
Lamsbout zonder been

Hulpstoffen per kilogram grondstof
18 gram zeezout
2 gram witte peper
1 gram tijm
1 gram oregano
1 gram knoflook
2 gram komijn
0,5 gram rozemarijn
50 gram olijfolie

Bereiding

  • Maak van de hulpstoffen een kruidenmarinade
  • Wrijf de uitgebeende lamsbout geheel in met de marinade en laat 3 à 4 dagen gekoeld (4˚C) marineren
  • Bind de lamsbout op en gril in de hete luchtoven gedurende 15 minuten op 190˚C en gaar aansluitend op 85˚C tot kern 55˚C (zonder vocht) rosé gaar
  • Koel het product terug (2-4˚C)

Tips

  • Gegrilde lamsbout met shoarmakruiding (Noord-Afrikaans)
  • Gegrilde lamsbout met hoofdzakelijk knoflookkruiding (Frans)
  • Koud als dun gesneden vleeswaar op pistolet of als bijzonder koud buffetproduct
  • Iets dikker gesneden en licht verwarmd als maaltijdcomponent bij aardappel- en rijstgerechten of risotto

Geschiedenis

Lamsvleesproducten nemen op de Nederlandse menukaart niet de grootste plek in. Nee, daarvoor moet je naar het buitenland. In alle landen rondom de middellandse zee is lamsvlees en vaak ook schapenvlees populair. Vooral het vanuit geloofsovertuiging niet mogen eten van varkensvlees draagt hier veel aan bij. Landen als Libanon, Israël, Turkije en Marokko kennen een zeer uitgebreide keuken met lamsvleesproducten. Maar ook in Engeland en Ierland is lams- en schapenvlees populair doordat er veel schapenteelt voor de kaas- en wolproductie is.

In Griekenland is lamsvlees een delicatesse door het te verrijken met zeer aromatische kruiden en specerijen zoals basilicum, oregano, tijm, knoflook, ui, komijn, sambal, tomaat, witte peper en kervel. Bekende gerechten zijn Moussaka (ovenschotel met lamsvlees), Dolmadakia (lamsgehakt met geroosterde pijnboompitten), Arni à la Chosapa (gekruide lamsbout in de oven gegaard met aardappel, feta en tomaat) en gyros (gekruid lamsvlees met komijn en oregano).

Paul van Trigt_klein
Specialist in worst en vleeswaren. 
paulvantrigt.nl
Dossiers
Lees ook
Vlees in de media - week 32

Vlees in de media - week 32

In Memoriam voor Gerrit Kastelein, een reportage bij varkensboerderij Zonvarken en waar moeten slagers rekening mee houden als de Afrikaanse Varkenspest in Nederland opduikt. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Keurslager genomineerd voor Retailer of the Year

Keurslager genomineerd voor Retailer of the Year

Keurslager is in de categorie Eten en Drinken genomineerd voor Retailer of the Year. In deze categorie neemt Keurslager het op tegen Bakker Bart, Gall & Gall, Mitra Drankenspeciaalzaken en Xenos.

Côte de boeuf: een mooi stuk vlees van de barbecue

Côte de boeuf: een mooi stuk vlees van de barbecue

Een rood, mals en sappig stuk vlees: het is een van de dingen die barbecueën zo mooi maakt. Dit recept voor côte de boeuf is een echte aanrader. Het wordt uit de ribben van het rund weggesneden. De rib wordt meegesneden waardoor het vlees een randje vet heeft en vol van smaak is. De rug van een koe is minder gespierd en dat geeft het...