Goede hygiëne is belangrijker dan ooit

Slagers kunnen allerlei maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus in hun bedrijf zoveel mogelijk tegen te gaan. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld luchtdesinfectie, polsscanners en een regelmatige controle van het toilet en de handcontactpunten. Om alles goed te reinigen en te desinfecteren, is een schuim- en desinfectie-unit heel geschikt.

Polsscanner-225x300 Polsscanner van High5 Thermo Solutions.

High5 Thermo Solutions Hoorn biedt allerlei oplossingen voor ‘de nieuwe gastvrijheid’. ‘De polsscanner zien wij inmiddels terug in het gehele straatbeeld bij onder meer winkels, musea, horeca, zorgcentra en het bedrijfsleven’, zegt Simone Gerretsen. ‘Als mensen de winkel binnen komen, is het detecteren van personen met temperatuursverhoging cruciaal om te zorgen dat je bedrijf niet onverhoopt gesloten wordt en om bezoekers, medewerkers en jezelf een veilige omgeving te bieden. Immers 80 procent van mensen met Covid-19 heeft een temperatuursverhoging.’

Dit heeft geresulteerd in een lange lijst van ambassadeurs en klanten, zoals Zorgcentrum Alkcare, Jaarbeurs, Naturalis, Casa Rosso, McDonalds, Tribes offices, Corendon, Van der Valk hotels, College Hotel Adam, NS, Action, Audi, sportscholen, BalR, Dentalair, Edeka et cetera. ‘We zijn het er inmiddels met z'n allen over eens dat het nieuwe mantra nog lange tijd onderdeel zal zijn van onze samenleving: ‘anderhalve meter afstand, desinfecteren, mondkapjes in openbare ruimte en temperatuur scannen’. Veel bedrijven wachten niet op het RIVM -of regeringsprotocol en schaffen op voorhand een temperatuurscanner aan. Wij kunnen onze polstemperatuurscanner direct uit voorraad leveren. Op deze wijze hopen wij bij te dragen aan de volksgezondheid, het creëren van ruimte om van de anderhalve meter naar gepaste omgang te gaan en als zodanig weer een werkbaar businessmodel te herstellen.’

Luchtdesinfectie

Om virusverspreiding via de lucht in te perken, kiezen steeds meer bedrijven met gekoelde ruimtes voor luchtdesinfectie, zegt Martijn van Klink van Bioclimatic B.V. ‘Omdat wij al jaren actief zijn in de markt met luchtdesinfectie apparatuur -voorheen vooral om bacteriën te bestrijden- krijgen we veel vragen van bedrijven in de vleessector. Gelukkig werkt UVC-licht goed tegen virussen en hebben we geschikte apparatuur, die ontworpen is voor koude ruimtes en een intensieve reiniging. Wij proberen klanten te helpen bij het verlagen van het risico op virusverspreiding en direct de apparatuur in te zetten voor betere algemene hygiëne in de productieruimtes. Zo kan een investering die nu gedaan wordt ook op lange termijn bijdragen.’

Bioclimatic biedt een breed assortiment apparatuur die zichzelf al bewezen heeft, benadrukt Van Klink. ‘De laatste maanden gaat het vooral over luchtdesinfectie met UVC-licht. We hebben geschikte apparatuur voor elk type en grootte ruimte. We hebben zowel industriële apparaten bedoeld voor 24/7 gebruik als units die onopvallender zijn en een slimme regeling hebben zodat ze ’s nachts bijvoorbeeld uitgeschakeld kunnen worden.’

'Steeds meer bedrijven met gekoelde ruimtes kiezen voor luchtdesinfectie'

Martijn van Klink, Bioclimatic

UVC licht

V300-3-300x200 Het luchtdesinfectie-apparaat V-Lab van Bioclimatic.

Om coronabesmettingen in de winkel/bedrijfsruimte zoveel mogelijk tegen te gaan, adviseert hij het luchtdesinfectie-apparaat V-Lab. ‘Dit apparaat ventileert 100 kubieke meter per uur over twee UVC-lampen, zodat meer dan 99,9 procent van de aanwezige virusdelen vernietigd zijn zodra de lucht wordt uitgeblazen. Dat kan risico’s in ruimtes waar verschillende mensen na elkaar komen behoorlijk inperken.’

Slagers en vleesverwerkers adviseert hij deze winter goed op de luchtverdeling te letten. ‘Ventileer voldoende en zorg dat de luchtstromen niet diverse mensen passeren. Denk aan actieve luchtdesinfectie als het moeilijk is om voldoende verse lucht toe te voeren.’

Schuim & desinfectie

Hygiene-foto-2-Schuim-desinfectie-Wierd-HYGIENE-LETS-300x293 Om alles goed te desinfecteren, raadt LETS een schuim- en desinfectie-unit aan.

In deze coronatijd moeten slagers meer dan ooit op hygiëne letten, benadrukt Mieke de Zeeuw van LETS. ‘Aangezien er nu steeds meer mensen zelf gaan kokkerellen, wordt het drukker bij de slagers. Om alles goed te reinigen en te desinfecteren, raden wij een schuim- en desinfectie-unit aan. Als eerste haal je het grove vuil weg en ga je schuimen om het vastzittende vuil en het vuil in de diepe snijoppervlakken los te weken. Zo weet je zeker dat je alles raakt.’

De volgende stap is het spoelen met water. ‘Hiervoor hebben wij diverse reinigingssystemen voor alle soorten en mate van vervuiling. Om vette vervuiling te verwijderen, gebruikt je heet water van 55 tot 60 graden Celsius. Sommige slagers gebruiken hiervoor de pan waar ze worsten in maken, maar wij hebben hier een andere, veiligere oplossing voor. Na het spoelen desinfecteer je de gehele ruimte. De messen, vitrine-presentatieblaadjes en vleeshaken kunnen onze onderdelen – of gereedschapwasmachine worden geplaatst, waar alles gewassen en gesteriliseerd wordt.’

Wc-controle

Hygiëne Code Online biedt in haar schoonmaakprogramma de mogelijkheid om meerdere keren per dag een wc-controle uit te voeren en de handcontactpunten te controleren, vertelt Jeroen van Hassel. ‘Belangrijk in deze tijd is de schoonmaak en de controle op de schoonmaak. Omdat het virus voor een bepaalde tijd op contactpunten kan blijven zitten, zijn juist de controles op alle extra maatregelen belangrijk. Houd bijvoorbeeld in de gaten of de handdesinfectie bij de ingang nog vol zit. En let er goed op of klanten hun handen wel desinfecteren. Deze controle zijn allemaal terug te vinden in de digitale Hygiënecode Online App.’

Hygiene-Code-Online-225x300 Bezorglabel van Hygiëne Code Online.

Daarnaast biedt het bedrijf nu een eigen oplossing voor 24/7 monitoring van de koelingen en diepvriezers. ‘Onze oplossing waarschuwt bij te hoge en te lage temperaturen. We hebben een bezorglabel in onze ‘coderen plus-module’ zitten, waar simpel en snel bezorglabels gemaakt kunnen worden. Steeds meer bedrijven bezorgen of zetten bestellingen voor de klanten klaar. Vooral met de decemberdrukte is het straks handig om op de bestellingen een label te plakken. Of een duidelijk etiket met de allergenen en bereidingswijze bijvoorbeeld. De nieuwe module ‘Coderen plus’ biedt hiervoor vele mogelijkheden.’

 
Dossiers
Lees ook
Week Zonder Vlees duurt voor 1,5 miljoen Nederlanders het hele jaar, toch eten we thuis meer vlees

Week Zonder Vlees duurt voor 1,5 miljoen Nederlanders het hele jaar, toch eten we thuis meer vlees

Dit jaar vond de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees (WZV) plaats. Er deden 1,7 miljoen Nederlanders aan mee. 1,5 miljoen deelnemers willen ook de rest van het jaar geen of minder vlees eten.

Tot het uiterste

Tot het uiterste

Ik mag toch onderhand wel aannemen dat we zo langzamerhand weer wat beweging in de economie gaan krijgen. Dat we afscheid hebben genomen van de avondklok en dat we ons weer druk kunnen maken over hoe we de volgende dag alles af kunnen krijgen.

Update VanDrie Group over coronabesmettingen ESA

Update VanDrie Group over coronabesmettingen ESA

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat VanDrie Group vanaf 22 april tijdelijk de slachtwerkzaamheden van kalfsvleesverwerker ESA in Apeldoorn had stilgelegd vanwege coronabesmettingen. Op de website geeft VanDrie Group een update.