
Tot drie jaar geleden runde Richard Groot een klassieke slagerij in Alkmaar. In 2021 besloot hij de winkel om te bouwen naar een ‘culinaire eetwinkel’ met maaltijden, soepen, snacks en andere gemaksconcepten. “We verkochten al langer maaltijden, maar een paar jaar geleden zag ik het consumentengedrag in rap tempo veranderen. Mensen zijn druk, ’s avonds wordt er gesport en in gezinnen komt iedereen op een ander tijdstip thuis.” Groot bouwde zijn zaak om naar een belevingswinkel waar klanten zelf de producten pakken. Ook nam hij drie koks fulltime in dienst. Zij ontwikkelen de maaltijden, doen het voorbereidend werk zoals snijden en maken de maaltijdbakjes op. Het bakken, braden, stomen, grillen, (sous-vide) garen laten de koks goeddeels over aan de multicooker en twee steamers. Een must, vindt Groot: “We produceren nu circa 2000 maaltijden per week en groeien nog steeds. Zonder goede apparatuur is dat bijna niet te doen.” De steamers (apparaten die producten garen op basis van stoom) worden ingezet voor onder andere soepen, (pasta)sauzen, het bereiden van groenten en uiteraard vlees. Groot: “De koks schuiven net voor het eind van de werkdag een grote bak met sukadelappen, ui, tomaten en kruiden in de steamer, stellen het juiste programma in en de volgende ochtend hebben we een bak met heerlijk draadjesvlees. Maar we stomen er ook aardappelen en rijst in of maken in één keer een grote hoeveelheid tomatensoep. Superhandig.” De multicooker is een alles-in-één apparaat dat meerdere kookfuncties combineert, zoals koken, bakken, braden, slowcooken en zelfs sous-vide bereidingen. Groot: “Biefstukken bakken, kippenpoten braden, grillworst garen; de multicooker fungeert eigenlijk als een grote pan, maar kan net als een steamer óók stomen en langzaam garen.”