Gast

2 oktober 2013 Gertjan Kiers is als gespecialiseerd horecaslager vleeskenner bij uitstek. Hij is sinds september 2013 columnist voor Vleesmagazine.

Nu de vakanties weer voorbij zijn, komt het normale leven weer op gang. We komen in ons gebruikelijke werkritme en de vaste klanten zullen uw slagerij weer bezoeken.

Ik spreek over klanten, maar bedenk tegelijkertijd dat zij als gast behandeld moeten worden. Aan klanten verkoop je iets en gasten verwen je. Als horecaslager heb ik veel contact met chef-koks en met hen heb ik het absoluut niet over klanten. Zo wordt de restaurantbezoeker van het begin tot het eind in de watten gelegd, van het aannemen van de jas en het adviseren van de keuze van de gerechten, tot het wensen van een fijne dag of avond bij de deur nadat er is afgerekend. In de tussentijd doet de chef zijn uiterste best om de gast niet teleur te stellen en heeft hij of zij heerlijk zitten smikkelen.

Nu hoor ik velen van u al zeggen: ‘Allemaal leuk en aardig, maar ik ben slager en geen restaurateur.’ Gastvrijheid is niet aan een bepaald ambacht verbonden. Uw slagerij is misschien geen restaurant, maar uw klanten zijn wel diezelfde gasten. In een eetgelegenheid genieten zij van de perfect gebakken steak, die met zorg voor hen is bereid. Thuis willen zij net zo’n perfecte steak eten en daar hebben zij ons voor nodig.

Wij vakspecialisten zijn een verlengstuk van de chef en andersom. Daarom moet een chef verstand hebben van vlees en wij slagers van de bereiding ervan. Om die reden adviseer ik collega’s regelmatig om eens mee te lopen in de keuken van een restaurant. Ik verwed mijn mes erom dat u een schat aan kennis opdoet en dat de chef hetzelfde kan zeggen. Oftewel, je versterkt elkaar.

Dat is ook mijn drijfveer om terug naar school te gaan. Ik wil mij meer verdiepen in de verschillende bereidingswijzen en kooktechnieken en hoe ik bepaalde gerechten kan combineren. Als vakman word je nog gespecialiseerder, waardoor de klant het gevoel krijgt dat u hem of haar een warm hart toedraagt. Durf te adviseren, verplaats u in de klant en deel zo veel mogelijk kennis. Zie de klant als een gast en uzelf als gastheer. Beleving en passie deel je niet vanachter een muurtje, maar midden in de winkel.

Reageren ?
GKiers@fontijn.eu

Altijd op de hoogte blijven?