Epos ondersteunt ook in het barbecueseizoen met kruidige creativiteit

Epos_Slagerij Putman_Vleesmagazine 3-2022_1

BEDRIJFSINFORMATIE | Wellicht draagt Slagerij Putman uit Arnhem over twee jaar het predicaat Hofleverancier. Eigenaar en vijfde generatie slager Pepijn Putman en zijn vrouw Laura hopen het. 

Het heeft nog wel wat voeten in de aarde”, zegt Putman, terwijl hij een mooie porcetta inrolt met parmaham, Epos Bistro kruidenolie Spanish Sensation, zongedroogde tomaatjes, verse peterselie en basilicum. Deze rollade behoort sinds kort tot het scala aan vleeswaren in zijn winkel, waarvan hij tachtig procent zelf maakt. De rollade is ook heerlijk op de barbecue voor een rokerig aroma.

Gevarieerde klantenkring

“Slagerij Putman bestaat sinds 1873”, zegt Pepijn Putman. “In 1967 verhuisden we van Westervoort naar de Steenstraat in Arnhem. In de papieren is terug te vinden dat de eerste Putman slachter was, maar in de zomer werkte hij ook wel als rietdekker. Om ‘Hofleverancier’ voor je naam te mogen zetten moet je harde bewijzen hebben – van geboorteakten tot krantenartikelen – dat je precies 100, 125 of 150 jaar hetzelfde vak uitoefent. Dat de naam inmiddels ’Slagerij Putman, worstmakerij en traiteur’ is, kan wél.”

Dat is maar goed ook. Putman is voor veel mensen allang de hofleverancier van kwaliteitsproducten. Putman: “Al gaan de prijzen door het dak, blijf kwaliteit verkopen! De verleiding wordt nu groot, maar zwicht je voor minder goede producten, dan verlies je de strijd. Kwaliteit wint altijd. Hier komt rijk en arm – en daar ben ik blij om. Zo kan ik de hele koe of het hele varken verwaarden.”

Nieuwe Bieze Deli

Epos_Slagerij Putman_Vleesmagazine 3-2022_2

Op de toonbank troont zijn specialistische gedroogde worst, Putman won twaalf keer nationale prijzen met z’n rookworst en is drie keer uitgeroepen tot beste worst­maker. Tegenover de lange toonbank vol vlees en vleesproducten staan schappen vol potten met soep, sauzen en diverse gerechten: van rillettes de canard tot Indische rendang. Ook staat er een grote zelfbediening met onder meer salades. Rundvleessalade is in het barbecueseizoen niet aan te slepen, maar van de aardappelsalade verkoopt Putman minder. Voor kleinere hoeveelheden is het efficiënter om in te kopen dan om het zelf te maken. “Dan ben ik blij met Tom Rikkerink van Epos. Hij heeft vandaag twee nieuwe prachtige Bieze Deli aardappelsalades bij zich: de Bieze Deli aardappelsalade Duitse stijl en Belgische stijl. Daarmee kan ik voor de dag komen!” Naast deze aardappelsalades van Bieze Deli heeft Epos een mooi basisassortiment saladesauzen die zeer geschikt zijn voor het komende barbecueseizoen, legt Rikkerink uit. “Hiermee kun je in een handomdraai de lekkerste rauwkosten en broodsalades maken voor bij de barbecue.”

Persoonlijk en rendabel

“Het mooie is onze persoonlijke benadering, glimlacht medewerkster Rosalie. “Wil iemand een half bakje salade? Wat smaakvolle kleine barbecuehapjes of juist advies over een groot stuk vlees voor de kamado? Bijna alles is mogelijk.” Tegelijkertijd moet het rendabel blijven, stelt Putman. “Zoals met de salades of het uitgebreide barbecue-assortiment. We kiezen vaak de producten die het beste lopen. Rikkerink komt regelmatig met vernieuwende Epos-producten en -recepten en we gebruiken er veel van. De topmarinades zijn vrij van MSG en palmolie. Kwaliteit en smaken zijn uitstekend en ze zijn aantrekkelijk geprijsd. Je kunt er eindeloos mee variëren. Nu, in het barbecueseizoen, verrassen we klanten weer met een scala aan smaken.”

Als voedingsmiddelentechnoloog werkte Putman zelf een tijdje bij Epos. “Prachtig, maar mijn hart ligt in de slagerij. Voor de creatieve kant vraag ik Epos.” Een kolfje naar Rikkerinks hand. Hij heeft net bij Putman mooie Pesto Kiprol Spiezen, bereid met Epos bistro kruidenolie groene pesto, en maakt nu lentesteaks: een procureurlapje omwikkeld met katenspek, gemarineerd met Epos marinade tapenade. Een regelrechte uitnodiging om de barbecue aan te steken, lacht hij: “We hebben bij Epos veel recepturen ontwikkeld voor het barbecueseizoen. Maar Putman weet ook wat mensen lekker vinden en bedacht die bestseller van porcetta toen ik de Spanish Sensation marinade liet proeven.” Kortom, hier is boodschappen doen een beetje uitgaan én thuiskomen, met Putmans specialiteiten, met een smakelijke swing van Epos. 

Barbecuerecepten

Epos BBQ recepten_VLM 3-2022

Epos heeft alles in huis om een geslaagd barbecueseizoen te creëren. Met talloze barbecuegerechten, zoals:

  1. Pesto Kiprol Spies met Epos bistro kruidenolie groene pesto (1001227)22
  2. Argentijnse stijl Shoarma Spies met Epos bistro kruidenolie Argentijnse stijl (1002101)
  3. Truffel Bavette Spies met Epos bistro kruidenolie truffel (1003511)
  4. Bacon Wrapped Chicken met Epos kruidenolie Bistro Provence 100277
  5. Spekfakkel - om een stokje gedraaid met Epos bistro kruidenolie zwarte peper (1002102)

Meer barbecueinspiratie van Epos opdoen? Kijk dan op de website van Epos.

Naar de recepten

epos_logo

Epos specerijen
Galvanistraat 20
3861 NJ Nijkerk
+31 (0) 33 24 77190
Epos-specerijen.nl

Lees ook
Vissteak

Vissteak

In 2018 verscheen er een opmerkelijke Amerikaanse studie waaruit bleek dat je maar liefst de helft van het zout in producten als ontbijtspek, beef jerky of droge worst kunt vervangen door sojasaus zonder dat het de zout-, smaak- of kleurbeleving van de proever beïnvloedt.

Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

In november daalde de inflatie naar 11,2 procent. Maar in vergelijking met vorig jaar betalen consumenten nog altijd veel meer voor hun eten en drinken. Dat blijkt uit een analyse over de maand november van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Data vakwedstrijden KNS bekend

Data vakwedstrijden KNS bekend

Branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers organiseert jaarlijks drie vakwedstrijden voor haar leden. De keuringsdata in 2023 voor de Grote Grillworsttest, de Spareribs Throphy en de Lekkerste Bal Gehakt zijn bekend.

Op de hoogte blijven van wat er speelt in de vleessector?

of