Echt Wild

26 februari 2020 Michelle de Koning
Foto: Anoeska van Slegtenhorst

Uit onderzoek bleek dat er zowel bij consumenten (74%) als in de keten (73%) behoefte bestond aan een keurmerk waarmee echt wild van gekweekt wild wordt onderscheiden. Daarom lanceerde de Stichting Keurmerk Echt Wild eind vorig jaar het Keurmerk Echt Wild. Verkooppunten, wildverwerkers en wildhandelaren kunnen het keurmerk voeren op basis van een licentie die zij afnemen via de stichting. In de loop van dit jaar kunnen ook restaurants in aanmerking komen voor het keurmerk.

De eerste drie licenties van Keurmerk Echt Wild zijn verstrekt aan Slagerij Ter Weele in Oene, slagerij Jager & Boer in Zwolle en poelier Pieter van Meel & Zonen in Amsterdam. De komende maanden gaan deze drie slagers- en poeliersbedrijven met het keurmerk werken.

Daarnaast gaan twee producenten van wildproducten - Wild van Wild en Royal Goose Company - het keurmerk gebruiken om ervaring op te doen in de praktijk. De ervaringen uit de pilot worden verwerkt om de stap naar de markt soepel en goed te laten verlopen. Hun bevindingen worden gebruikt om eventuele verbeteringen aan te brengen.

Voorzitter Peter Klosse: “De wilde dieren die in Nederland geschoten worden, leefden vrij in de natuur en konden zelf hun kostje bij elkaar scharrelen. Daarmee heeft het vlees dat afkomstig is van deze dieren een grote waarde. Die waarde wordt nu nog onvoldoende erkend. Daarnaast zien we een groeiend bewustzijn bij consumenten naar de herkomst van voedsel en weten we dat zij het belangrijk vinden dat echt wild herkenbaar is. Wij zouden dan ook graag zien dat het vlees met dit keurmerk uiteindelijk in heel Nederland te vinden is.”

Altijd op de hoogte blijven?