![Dit is de RevoPortioner.](/cache/a/b/6/b/b/ab6bbc2536ce75501907a3dc107737e94de5682b.png)
Op het eerste oog hebben de activiteiten bij Marel Poultry in het Brabantse Boxmeer weinig van doen met het traditionele slagerswerk. In het pand vind je kantoorruimtes, enorme 3D-printers, een grote R&D-afdeling (Research & Development, ofwel: onderzoek en ontwikkeling) en een demohal met indrukwekkende machines en productielijnen. Toch zijn de gelijkenissen met de klassieke slagerij groot, vertelt Directeur Productontwikkeling Allard Martinet: “Wat een slager doet in zijn productieruimte, bootsen we hier na in een geautomatiseerd proces. Hoe haal je een veer uit een kip? Wat is de beste manier om een vleugel van een kip te snijden? Ongeveer de helft van de mensen op onze R&D-afdeling houdt zich bezig met dat soort vragen. Die handelingen – de vleugel buigen, een sneetje maken, het vel insnijden, doorbuigen, dieper snijden en vleugel eraf – zetten we om in techniek, dus in machines, robots en software. Daarvoor is specifieke kennis nodig van de anatomie van een kip en van hoe je die verwerkt. Iedereen op de R&D-afdeling heeft ook cursussen bij het SVO gevolgd.”