De toekomst van het slagersambacht

PREMIUM
Hoe behoud je als slager het vakmanschap en je authenticiteit in een veranderende sector? Met die vraag weet de Hilversumse slager Han Janmaat wel raad. Innovatie en ambacht gaan in zijn worstmakerij hand in hand.
Een slager onderscheidt zich van supermarkten en andere slagers door een uniek assortiment. Klinkt dat als een cliché? Misschien wel. In de branche is het in ieder geval een bekende leus. Toch gebeurt het veel te weinig, vindt slager Han Janmaat. Sinds 31 jaar bestiert hij Slagerij Janmaat in Hilversum. Tot vijf jaar geleden bevond zich achter de winkel ook een worstmakerij. Maar die werd te klein en voldeed niet meer. Dus begon de slager in 2019, op zijn 59e, een eigen worstmakerij in Nederhorst den Berg, een paar kilometer verderop. Een gewaagde keuze, als het pensioen in de verte al lonkt. “Het was een fikse investering inderdaad: een nieuw pand, grotere machines, alles HACCP-proof… Maar ik vind het leuk – worst maken is echt mijn hobby. Kwaliteit en vakmanschap gaan hier vóór de winst. En het is ook nodig. Want waar kunnen mijn klanten anders terecht voor bloedworst en paardenvlees?”